Oare care sunt cotele de pariuri la meciul SUPERBET – EVAZIUNEA FISCALĂ? Ne lămuresc autoritățile? Că am băga și noi o sută-două la pont să avem de Crăciun

92715394 2841052085980583 1514166170171736064 o

De ceva vreme demonstrăm în paginile Informația Brașovului faptul că autoritățile din România dorm în bocanci. Și că la oi, e pus paznic lupul. Lupul care e un pic șpăgar, un pic combinator, un pic delăsător. Și un pic nervos dacă te iei de el. Articolul de mai jos pleacă de la o plângere făcută instituțiilor statului, instituții ce sunt OBLIGATE să ia măsuri legale vis-a-vis de cele sesizate. Numai că, așa cum ne-au obișnuit, măsurile legale sunt luate doar la presiuni din partea presei. Cât despre OBLIGAREA instituțiilor să ia măsuri legale, o lăsăm așa cum a picat.

1625564067 Superbet AgentieVIP 15            Când ingineriile financiare și tentativele de a spune că așa este normal, adică să operezi în România pariuri sportive și apoi să te bucuri de banii românilor în liniștea unui paradis fiscal, vorbesc de la sine, ei bine, atunci putem vorbi răspicat. Și cu patimă.

Mai ales că la începutul acestei săptămâni, Guvernul României a pregătit un proiect de lege care completează legislația și înăsprește drastic pedepsele pentru evaziune fiscală. Guvernul vrea, politicul își asumă public, dar instituțiile nu se grăbesc.

Codul Penal zice că sustragerea de la îndeplinirea OBLIGAȚIUNILOR FISCALE se pedepsește chiar și cu închisoarea. Adică atunci când ascunzi venituri sau bunuri supuse impozitării sau când nu declari Statului Român operațiunile comerciale efectuate, riști să mergi ani buni la închisoare.

Ce vrem noi să demonstrăm prin acest articol? Vrem să demonstrăm că o mare companie care operează pe piața pariurilor sportive în România a găsit o serie de subterfugii și chichițe avocățești de interpretare părtinitoare a legii, astfel încât să se sustragă de la plata impozitelor datorate Statului Român.

Practic, un număr de șase companii de jocuri de noroc, pare că joacă împreună o horă a EVAZIUNII FISCALE, făcând parte dintr-un grup de firme nedeclarat și care, atenție, dau aparența unei activități economice nerezindente pentru că nu declară și pentru că nu achită impozite Statului Român.

Cine sunt aceste șase companii, două cu sediul în Malta, două cu sediul în Cipru și trei cu sediul în România?

  1. Superbet Interactive (România) Limited, cu sediul în Malta, număr de înregistrare fiscal C75273, licențiată să opereze în România conform deciziei 1562/25.08.2016 a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc din România;
  2. SB Cyprus Investments 1 LTD, cu sediul în Cipru, cu număr de înregistrare HE339773, în calitate de acționar minoritar al Superbet Interactive (România) Limited și a reprezentanților săi de fapt;
  3. SBI Holdings Limited, cu sediul în Malta, având număr de înregistrare C75986  în calitate de acționar majoritar al Superbet Interactive (România) Limited și a reprezentanților săi de fapt;
  4. S.C. Superbet Betting & Gaming S.A., cu sediul în România, având CUI 30091981 și J40/11902/2015, în calitate de organizator de jocuri de noroc (procesator de plăți), licențiat clasa II-a, conform deciziei 868/28.04.2016 a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc din România și a reprezentanților săi de fapt;
  5. S.C. Superbet Online S.R.L., cu sediul în România, având CUI 34471347 și J40/5474/2015, în calitate de organizator de jocuri de noroc (management și facilități de găzduire pe platforma de jocuri), licențiat clasa II-a, conform deciziei 168/30.01.2017 a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc din România și a reprezentanților săi de fapt;
  6. S.C. SUPERBET HOLDING S.R.L., cu sediul în România, având CUI 33000929 și J40/3993/2014, cu cod CAEN 7022 – Activități de consultanta pentru afaceri si management, în calitate de conducător al activității financiare al Superbet Interactive (România) Limited și a reprezentanților săi de fapt.

Cum fac aceste companii afaceri de milioane de euro și ce anume le face suspecte de evaziune fiscală în dauna Statului Român?

Superbet Interactive (România) Limited, prima companie menționată mai sus realizează venituri pe care, în conformitate cu dispozițiile Codului Fiscal, Codului de Procedură Fiscală și a Convenției bilaterale de evitare a dublei impuneri încheiată între România și Malta, ar trebui să le declare organelor fiscale române și să achite impozitele aferente acestora.

Facem o paranteză. Strategia de piață a acestor companii este foarte clară. În primul rând ele își propun să dețină o cotă cât mai mare din piața pariurilor sportive din România, și pentru a ajunge și a se menține în top fac tot posibilul să maximizeze profiturile și să minimizeze cheltuielile. În al doilea rând, externalizează profitul realizat pentru a evita plata impozitelor datorate Statului Român pe sumele încasate.

Pentru această strategie, Superbet Interactive (România) Limited are nevoie de încă cinci companii, înregistrate în alte țări, care, printr-o serie de plăți și transferuri de bani între ele, încercă să piardă urma reală a sumelor de bani.  Practic, controlul tuturor operațiunilor din acest grup nedeclarat este deținut de Superbet Interactive (România) Limited ( prima companie), astfel – compania 1 este deținută de companiile 2 și 3. Compania 3 este deținută în proporție de 100% de societatea 2, iar companiile 4, 5 și 6, operează ca un agent dependent, fiind chiar înregistrate la ONJN ( Oficiul național al Jocurilor de Noroc) ca afiliați ai societății 1. Cu alte cuvinte, caruselul companiilor este amestecat bine.

Cum funcționează această suveică de învârtit bani? Pentru a da un parfum de legalitate activităților economice pe care le desfășoară pe pariuriteritoriul României, Superbet Interactive (România) Limited, compania 1 se bazează pe o parte din legislația din România, Convenția bilaterală de evitare a dublei impuneri încheiată între România și Malta și prevederile OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Asta deși România nu este stat membru al OCDE încă, fiind candidat aspirant acceptat la 25.01.2022. Codul Fiscal românesc prevede în mod specific că liniile directoare și interpretările OCDE privind sediile permanente sunt în general acceptate de autoritățile fiscale române. Conform prevederilor Codului Fiscal, un sediu permanent este definit ca un loc prin care un nerezident își desfășoară în totalitate sau parțial activitatea, fie direct, fie prin intermediul unui agent dependent. Definiția sediului permanent prevăzută în Convenția de evitare a dublei impozitări? Un loc fix de afaceri prin care o întreprindere își desfășoară, în întregime sau în parte, activitatea sa.

Activitatea Superbet Interactive (România) Limited se desfășoară, cel puțin în parte, și în conformitate cu legislația în vigoare în România, într-un loc fix, prin companiile indicate la punctele 4, 5 și 6, care își au sediile declarate în București, două dintre ele având aceeași adresă.

Concluzia? Superbet Interactive (România) Limited are un sediu permanent în România, în accepțiunea Codului Fiscal.

Pentru evitarea interpretării conform căreia Superbet Interactive (România) Limited s-ar afla într-o situație de excepție, prevăzută de legislația internă ca activități cu caracter pregătitor sau auxiliar (ex: publicitate, depozitare etc.), acestea nefiind considerate a genera un sediu permanent, observăm că compania 6 are obiect de activitate „consultanţă pentru afaceri şi management”, deci o activitate de bază, nu una auxiliară.

bilete pariuri single 1024x558 1            Din punct de vedere al tehnicii legislative, și mergând cursiv și exclusiv pe firul logic al legiuitorului articolul 5 alin. (2) din Convenția bilaterală de evitare a dublei impuneri încheiată între România și Malta prevede că definiţia sediului permanent include „un loc de conducere”. Conform articolului 7 din aceeași Convenție, stabilirea locului efectiv de conducere va rezulta și în stabilirea Societății ca rezidentă în România – „rezident – orice persoană juridică română, orice persoană juridică străină având locul de exercitare a conducerii efective în România, orice persoană juridică cu sediul social în România, înființată potrivit legislației europene sau orice persoană fizică rezidentă.”

În ceea ce privește situația unei rezidente fiscale duble, alin. 1) al articolului 8 prevede că „dacă o persoană juridică străină este considerată rezidentă atât în România, cât și într-un stat semnatar al unei convenții de evitare a dublei impuneri la care România este parte, rezidența acestei persoane se va stabili potrivit prevederilor convenției de evitare a dublei impuneri.”

În ceea ce privește rezidența contribuabilului, Convenția de evitare a dublei impuneri încheiată între România și Malta prevede în cadrul articolului 4 următoarele: „(1) În sensul prezentului acord, expresia rezident al unui stat contractant înseamnă orice persoană care, potrivit legislaţiei acestuia, este supusă impunerii în acest stat datorită domiciliului său, rezidenţei sale, locului conducerii sau oricărui alt criteriu de natură similară; (3) Când, potrivit prevederilor paragrafului 1, o persoană, alta decât o persoană fizică, este rezidentă a ambelor state contractante, ea va fi considerată rezidentă numai a statului contractant în care se află locul conducerii sale efective.”

Ori, dacă activitatea de management se desfășoară prin S.C. SUPERBET HOLDING S.R.L, la sediul său din str. Serg. Ion Nuțu, nr. 44, Clădirea Cotroceni Park, etaj 8, sectorul 5, București, este evident că nerezidentul Superbet Interactive (România) Limited are un sediu permanent în România de unde își conduce activitatea strategic și financiar prin agentul dependent mai sus menționat.

Și dacă până acum ați reușit să mențineți firul epic al narațiunii, stați așa să vedeți ce urmează.

Pariuri sportive semnificatia codurilor de pariere            Existența agenților dependenți este un motiv pentru inaplicabilitatea Convenției de evitare a dublei impozitări, sub aspectul declarării nerezidente a activității comerciale a Superbet Interactive (România) Limited, deoarece există atât compania 6, care manageriază activitatea „nerezidentului” Superbet Interactive (România) Limited, cât și societățile 4 și 5, care sunt afiliate conform licențelor ONJN arătate mai sus.

Astfel, firmele afiliate românești care nu se rezumă la a avea un caracter auxiliar, acționează ca un agent dependent care generează un sediu permanent pentru societate, urmând a declara profiturile pentru a fi impozitate în România. Doar că, în toată învârteala asta nebună și greu de descâlcit și înțeles, grupul de firme sesizate dau aparența unei activități economice nerezidente pentru a nu declara și pe cale de consecință pentru a nu achita impozite în România.

Concluzia? Având în vedere că locul conducerii efective este în România, Superbet Interactive (România) Limited ar fi trebuit să devină persoană juridică străină rezidentă în România. Ori, tocmai acest lucru a fost evitat până acum, din motive evidente.

            Conform Codului Fiscal, „rezidentul are obligație fiscală integrală în România, fiind contribuabil supus impozitării în România pentru veniturile mondiale obținute din orice sursă, atât din România cât și din afara României, conform prevederilor prezentei legi și ale tratatelor în vigoare încheiate de România.”

Face SUPERBET evaziune fiscală? Punem pariu că face? Legislația în vigoare spune că da. Dacă ne uităm la sumele încasate și plimbate mai la soare peste mări și țări, peste 100 milioane de lei anual, este evident că activitatea presupus infracțională a acestui grup de firme desfășurată pe teritoriul României și nedeclarată are consecințe deosebite, prejudiciul Statul Român și depășind cu mult limita maximă de prejudiciu prevăzută de al. 3 al articolului 9 din Legea 241/2005.

Parchetul competent a fost sesizat şi cercetează în prezent aceste fapte. Cercetările cu privire la alte fapte și persoane implicate ar putea fi extinse, pentru tragerea la răspundere penală și civilă a tuturor celor care se fac vinovați de aceste fapte de evaziune fiscală.

#InformațiaBrașovului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *