România are un loc privilegiat pe harta geostrategică mondială în urma conflictului din Ucraina/ Moscova a creat o structură specială pentru a pune piedici implementării și dezvoltării investițiilor americane sau ale aliaților NATO în România/ Nivelul de investiții străine în România este în creștere pe domeniul energiei – Rusia se opune din răsputeri acestor investiții/ Agenții de influență ai Rusiei și-au găsit interlocutori în zona partidelor extremiste și naționaliste din România/ Surse – un șef al unui serviciu de informații a fost la Damasc pentru o discuție amicală cu Bashar al-Assad/ Tentativă de discreditate a unor înalți demnitari din România în cadrul unui eveniment din Sao Paulo – Brazilia
Odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina, conflict militar de care se face vinovată Rusia lui Putin, România a devenit extrem de importantă pe harta geopolitică și strategică a lumii. În primul rând pentru că ne aflăm la graniță cu Ucraina, și în cazul nefericit în care Rusia ocupă Ucraina și are de gând să intre în România, atunci Rusia va ataca un stat NATO. Ceea ce, pentru lumea civilizată, este inadmisibil. În al doilea rând, pentru că la finalul războiului, dacă va fi vorba de reconstrucția Ucrainei, cel mai rapid acces în zonele conflictului se face din România.
Cu alte cuvinte, suntem într-o poziție hai să-i spunem privilegiată în ochii NATO și ai SUA. Mai mult, în urmă cu 6 luni, Congresul SUA a adoptat noua strategie pentru Marea Neagră, ce prefigurează investiții importante în țara noastră. Mai precis, România va avea parte de beneficii semnificative în ceea ce privește investițiile americane în apărare, economie, precum și pentru consolidarea democrației.
George Vișan, cercetător la Institutul Diplomatic Român și membru al prestigioasei Jamestown Foundation din SUA, a explicat importanța acestui act. Totodată, acesta a tras atenția asupra unei vulnerabilități specifice în sudul flancului estic al NATO.
„Avem în momentul de față, prin intermediul Congresului SUA, un document cu valoare politică și juridică care susține prezența americană în această regiune și care practic ajută la implementarea politicii americane în regiune. Nu mai e o chestiune doar de contingență, e pur și simplu parte a politicii externe americane”, a declarat George Vișan, pentru Adevărul.
Așadar americanii vor să facă treabă cu România! Excelent.
Numai că pe aici, prin România noastră, lăsată cam de izbeliște de istorie, funcționează o structură creată de Moscova anume pentru a pune piedici implementării și dezvoltării investițiilor americane sau ale aliaților NATO. Pentru că nu e bine și frumos să se dezvolte ceva în România care să rivalizeze cu marele imperiu subnutrit și cu creierii murați în vodcă. Pentru că e „de porc” dacă într-o zi se trezesc mujicii că vor și ei „democracy” ca în America. Și hamburger. Și Coca Cola. Și atunci îi vor cere capul lui Putin care nu se mai satură de putere și de privilegiile pe care le are în calitate de despot modern.
Dar oare cum funcționează această structură. Și pentru asta o luăm logic, nu trebuie multă capacitate de înțelegere a fenomenelor economice. Și nici calcule brutal de complicate.
Pe scurt – Rusia e în conflict armat cu Ucraina. Un conflict ilegitim, imoral și ilegal. Înainte de treaba asta, Rusia oricum era supusă unui embargo economic pe motiv de nerespectare a drepturilor omului, de practici economice neloiale, și multe altele. Numai că ceea ce trebuie să avem în vedere e faptul că gazul și petrolul rusesc sunt cele care au dezvoltat economia Europei și au făcut-o competitivă.
Pentru Rusia e perfect să vândă din ogradă, să împartă banii cu oligarhii și să țină un popor flămând și subdezvoltat. Așa e la ei, nu mai comentăm, că oricum pe Putin nu-l interesează. În schimb e interesat ca țările din jurul Rusiei să fie sub influența Rusiei. Rusie care în afară de mizerie, bestialitate și beție n-a livrat din punct de vedere social nimic omenirii. Am zis SOCIAL. Pentru că istoric, cultural, științific și sportiv a livrat.
Acum, Rusia, nu se simte prea bine cu sula americană în coaste și, ca atare, face tot posibilul să descurajeze investițiile ei în România. Și cum face asta? Păi, relativ simplu. În primă instanță trimite agenți de influență prin partidele politice și sponsorizează partide politice. Financiar și ideologic. Avem câteva exemple notabile, nu intrăm în amănunte. Concomitent deschide câteva companii care au ca acționariat companii din offshore (paradisuri fiscale) care încep să cumpere mijloace de producție din România. Trecând în viteză pe lângă Consiliul Concurenței sau pe lângă Direcția Generală de Investiții Străine din ANAF. Care până se trezește…. Mai mult, plătește un preț sub evaluat pe diferite mijloace de producție și diferența de preț o virează din conturi offshore în alte conturi offshore, ale clientului, care uneori e bucuros că a fentat ANAF-ul, pentru ca Statul Român nici să nu se prindă despre ce e vorba în poveste. Apoi se pune „bine” cu instituțiile statului, cu controalele aferente și inerente, depune declarații fiscale după bunul plac sau la „mica înțelegere”, și dă drumul activității. Și la alb (pe acte) și la „negru”, prin contrabandă, fraude fiscale, interpuși, falimente.
La final, companiile „noi” din care rânjește satisfăcut Putin, ajung să conteste licitații, să pună bețe „în roate” concurenței la licitații publice și să extragă informații confidențiale care iau calea Rusiei.
Da, nu este un film cu spioni. E realitatea care ne înconjoară.
Doctor în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj cu o teză despre securitatea energetică a României, Cosmin Păcuraru este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022). Într-un interviu pentru „Adevărul”, el remarcă un pattern al acțiunilor actualei Federații Ruse – „În paralel cu încercarea de a cumpăra active în industriile strategice, vorbind în primul rând de cea energetică, Rusia «cumpără» persoane care au un cuvânt de spus sau prin intermediul cărora pot apoi să saboteze. Dar acționează de multe ori și așa cum a făcut-o începând cu anii 1970, când a susținut financiar diverse grupări internaționale ecologiste de care s-a folosit pentru a sabota proiectele americane în Europa. Rușii au încercat astfel să pună încontinuu presiune și au provocat și susținut manifestații pentru alungarea americanilor și a armelor nucleare din Europa. Sub masca pacifismului.” – Adevărul.
Oricum ne uităm la enunțul lui Păcuraru, rezultatul e același: Rusia=sabotaj.
Una dintre strategiile Rusiei în România este să interfereze companii locale care au ca acționari cetățeni arabi, companii în general fără expertiză pe domeniile în care interferează cu scopul de a bloca proiecte în stadiul de licitație prin participarea la licitație și apoi contestarea rezultatelor, cu scopul de a afla informații, unele dintre ele confidențiale. Pe care le transmit ulterior la Moscova.
Avem și un exemplu de încrengături între frățiile arabe care controlează Portul Constanța Sud – Agigea și presupuși interpuși ai regimului de la Moscova – link aici .
Nivelul de investiții străine în România este în creștere pe domeniul energiei
Avem un exemplu – Un colos industrial belgian alege România pentru o investiție de anvergură, plănuind deschiderea unei fabrici de baterii electrice la Galați, cu o investiție impresionantă de 1,4 miliarde de euro. Acest proiect va stimula considerabil economia locală și va crea numeroase oportunități de angajare cu salarii competitive – „…ABEE are un plan de afaceri solid, ce include proiectarea și producerea celor mai avansate baterii de tip litiu-ion. Compania, cu operațiuni existente în Belgia, Turcia și Macedonia, își extinde acum activitatea în România, urmând să adauge tehnologie de ultimă oră la fabrica din Galați.
Etapele proiectului sunt bine definite, cu obținerea tuturor avizelor necesare până în vara lui 2024, urmată de achiziția liniilor de producție și amenajarea spațiilor. Fabrica este planificată să devină operațională în întregime până în 2026, cu parteneri de renume precum Takenada, Hitachi și Siemens pentru construcții și echipamente.” – CT100% .
Alt exemplu – Americanii de la Romania Black Sea Oil & Gas (BSOG) au finalizat un studiu de fezabilitate privind energia eoliană offshore în zonele cu potențial din sectorul românesc al Mării Negre unde ei deja exploatează gaz din perimetrul Midia – „Anul trecut, BSOG și partenerii săi de la Midia Gas Development (MGD) au dezvăluit planurile de a utiliza infrastructura MGD existentă pentru a conecta până la 3 GW de energie eoliană offshore la rețeaua națională. 3 GW ar însemna practic dublarea capacității din onshore (pe uscat) pe care o are România și un efort consistent al Transelectrica pentru ca rețeaua să poată primi această cantitate suplimentară în energie.” – DIGI24.
Alt exemplu – 93 de milioane de euro pentru un nou parc eolian în România – „Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat acordarea unui împrumut de peste 46 de milioane de euro către BIG Mega Renewable Energy, ca parte a unui pachet de finanțare de 93 de milioane de euro, pentru construirea și operarea unui parc eolian onshore de 102 MW în Romania.
Parcul eolian Urleasca din județul Brăila este așteptat să genereze 277 GWh pe an de energie regenerabilă și să economisească aproximativ 115.000 de tone de emisii de dioxid de carbon anual…” – ziare.com.
Alt exemplu – Compania DP World din Emiratele Arabe Unite, specializată în transport și logistică, a anunțat miercuri, 14 mai 2024, deschiderea a trei noi locații majore în România, dintre care două în Portul Constanța. La evenimentul de lansare a participat și premierul Marcel Ciolacu, care a vizita în urmă cu o lună Emiratele Arabe Unite – „În Portul Constanța, DP World a anunțat două noi facilități în urma unei investiții de 65 milioane de euro: un terminal cargo de 5 hectare pentru mărfuri grele, voluminoase și complexe și un nou terminal „roll-on, roll-off” (RO-RO) care va gestiona până la 80.000 de vehicule pe an în perioadele de vârf.
Încă 50 de milioane de euro vor fi investite într-o nouă platformă multi-transport în Constanța, care se va deschide în 2025.
A treia unitate nou lansată a DP World se află la Aiud, lângă Sibiu și Sebeș, care acum găzduiește un nou hub logistic intermodal de 8 hectare ce leagă transportul rutier cu cel feroviar, în urma unei investiții de 21 de milioane de euro.” – G4Media.
„Transformarea Portului Constanţa în principalul hub logistic la Marea Neagră este un obiectiv esenţial pentru creşterea rezilienţei regionale şi cu relevanţă sporită în momentul lansării procesului de reconstrucţie a Ucrainei„ a declarat, miercuri, 14 mai 2024, prim-ministrul Marcel Ciolacu, transmite Agerpres – G4Media.
Interesul investitorilor străini în România este direct proporțional cu capacitatea de sabota a Rusiei
După cum descriam mai sus, regimul lui Putin este direct interesat să saboteze investițiile străine din România.
Agenții de influență ai Rusiei și-au găsit interlocutori în zona partidelor extremiste și naționaliste din România. Sprijinul masiv de care se bucură aceste partide în mediul on-line, sumele de bani băgate în campaniile de notorietate ne arată faptul că vor să propulseze candidați în fotoliile de primar. Scopul Rusiei lui Putin nu este acela de a crea politicieni buni, apropiați de cetățeni, ci de a avea oameni la masa deciziilor și, de ce nu, la o serie de informații confidențiale sau marcate ca fiind secret de stat. Plus o unealtă bună de sabotat.
Prin târg circulă un zvon că anumiți candidați din zona Dobrogei sunt sponsorizați masiv și „ajutați” să obțină fotolii pe la primăriile din zonă, tocmai pentru a avea acces la informații confidențiale. În Dobrogea urmează să fie construită un oraș NATO, la baza Kogălniceanu și sunt în derulare investiții de miliarde de euro în sectorul energetic. Mai mult, județul Constanța este un județ fanion în Europa în ceea ce privește contrabanda cu orice, pornind de la țigări, parfumuri și haine, și ajungând la GPL rusesc și combustibil. În plus, porturile maritime și dunărene sunt penetrate de companii cu acționariat ascuns în paradisuri fiscale care fac legea cu ajutorul frățiilor arabe care sunt chiar copilul nelegitim al securității lui Ceaușescu, de inspirație KGB.
Serviciile de informații – SRI, SIE, DGIA, SPP, DGA, DNA – ar trebui să trateze acest aspect, al imixtiunii agenților de influență rusească în politica românească, ca o vulnerabilitate extremă, mai ales că în zona Dobrogea criminalitatea economică atinge cote alarmante din cauza lipsei de control a instituțiilor Statului Român asupra porturilor Constanța Sud – Agigea, Midia Năvodari și Mangalia, porți largi deschise contrabandei și traficului de stupefiante.
O informație pe surse – un șef al unui serviciu de informații a fost la Damasc pentru o discuție cu Bashar al-Assad, președintele Siriei
Mesajul șefului de servicii de informații a fost extrem de simplu – să-i potolească pe băieții care sunt „rezidenți” în România, în caz contrar existând posibilitatea ca să fie făcute publice „pe surse” anumite dosare care ar duce de la deschiderea unor dosare penale până la expulzarea lor din România.
Cum majoritatea acestor „băieți” sunt veniți la studii pe vremea lui Ceaușescu și au fost racolați de către structurile de securitate cu scopul de a forma rețele informative și economice (contrabandă), ei figurează în evidențele de la CNSAS, evidențe ce pot deveni publice. Ceea ce ar conduce la deconspirarea lor. Mai mult, aceștia pozează acum în oameni de afaceri onești, cu business-uri mari, majoritatea legale, uneori pretinzând a fi chiar stâlpi ai societății.

Solicitarea respectivă a fost făcută lui Bashar al-Assad pe fondul informațiilor care indică faptul că Rusia a penetrat anumite filiere ale frățiilor arabe din România pentru a controla contrabanda și traficul de stupefiante și pentru a devia și crea alte filiere de infracționalitate internațională. În plus, se pare că cei racolați acum mai bine de 35 de ani au ajuns la nivelul de a controla anumite structuri informative din cadrul serviciilor secrete și de a dispune în rândul angajaților structurilor de control din România, fiind și implicați din punct de vedere politic prin interpuși.
Ținta Rusiei este să încurce cât mai mult investițiile SUA în România. Și pentru asta oferă nu numai sprijin financiar, ci și adevărate exclusivități comerciale pentru zona ocupată a Ucrainei.
Și „băieții” noștri, veniți la școlarizare pe vremea lui Ceaușescu din țările arabe au o meteahnă. Nu le mai ajunge. Zgândăriți acum bine de tot de Rusia încep să facă tot felul de lucruri. Să bage capul la poza care nu trebuie, să orchestreze tentative de discreditare a unor miniștrii, să intre în partide politice naționaliste și suveraniste, să extindă rețele de influență, să deschidă uși pe la ministere de mână cu lobbyști care miros profitul și slăbiciunea sistemului, pe scurt, să se întindă mai mult decât le este plapuma.
Chiar suntem curioși ce există în arhivele fostei Securități a lui Ceaușescu despre ei și avem toată convingerea că dacă nu se vor potoli, anumite date extrem de confidențiale vor fi făcute publice. Și atunci o să vedem cum cad măștile de cetățeni onorabili și stâlpi ai societății, și apare anatema de „sifoane” ale propriilor conaționali. Jenant la final de carieră și de viață.
Paranteză de final!
În legătură cu incidentul de la Sao Paulo în care Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, șefa Curții Supreme, Corina Corbu și directorul Rezervelor de Stat, Georgian Pop, sunt surprinși în cadrul unui eveniment de deschidere a unui magazin de băuturi ce aparține lui Nawaf Samaleh ( Alexandrion), avem și noi o întrebare, două – vreunul dintre dumneavoastră a solicitat să-i fie prezentată o fișă de recunoaștere a celor prezenți la eveniment și câmpul lor relațional? De ce la eveniment nu a fost prezent și procurorul general Alex Florența, care deși era în delegația respectivă, a refuzat invitația lui Nawaf?
Oferim un indiciu – căutați figurile din imagini și relațiile personale și de afaceri dintre cei prezenți.
Apoi formați 112 în cazul în care vi se face rău.
#InformațiaBrașovului
Credit foto – Internet