Stolojan: Ruperea Coaliției ar reprezenta o iresponsabilitate, iar Comisia Europeană nu va mai avea cu cine să negocieze planul pe 7 ani.

exclusiv stolojan ruperea coalitiei ar fi un act de iresponsabilitate comisia europeana n o sa mai aiba cu cine negocia planul pe 7 ani 670a51e01a677

Theodor Stolojan: Ruperea Coaliției de Guvernare Ar Fi Iresponsabilă

Fostul președinte al PNL, Theodor Stolojan, a afirmat, vineri seară, în cadrul unui interviu la Digi24, că separarea partidelor din coaliția de guvernare reprezintă un „act de iresponsabilitate”. Aceasta ar însemna că nu ar mai exista un partener de negociere pentru Comisia Europeană în ceea ce privește planul pe următorii șapte ani, esențial în politica fiscal-bugetară, care vizează reducerea deficitului fiscal de la 7-8% în prezent la sub 3% până la sfârșitul anului 2031.

Stolojan a subliniat importanța responsabilității guvernamentale în contextul actual, unde criticile asupra stării de fapt sunt justificate. El a evidențiat contradicția de a nu coopera politic, dar a rămâne în guvernare, subliniind necesitatea ca guvernul să negocieze urgent cu Comisia Europeană planul fiscal-bugetar. În opinia sa, retragerea PNL de la guvernare ar conduce la o situație complicată, având în vedere că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că își va da demisia, ceea ce ar face imposibilă finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană.

Un guvern interimar nu ar avea capacitatea de a încheia un acord pe termen lung, ceea ce ar duce la stagnarea finanțării din fonduri europene. Comisia Europeană a clarificat că va aloca fonduri doar dacă deficitul este redus, iar acest lucru este crucial în perioada actuală, când România utilizează aceste fonduri pentru proiecte esențiale. Stolojan a menționat că absența unui guvern cu puteri depline ar împiedica progresul și ar genera incertitudini în economie, afectând atât investitorii străini, cât și pe cei români.

Declarațiile lui Nicolae Ciucă

În aceeași direcție, Nicolae Ciucă a declarat că rămânerea la guvernare este un „act de responsabilitate”. El a subliniat că acest punct de vedere a fost formulat de el și că desființarea guvernului în prezent ar avea consecințe negative. Ciucă a adăugat că, deși în trecut guvernele interimare au gestionat eficient situația, contextul actual este diferit și necesită un guvern stabil care să îndeplinească misiuni esențiale.

Sacrificiul PNL pentru stabilitatea guvernamentală

Fostul președinte al PNL a subliniat importanța rămânerii partidului la guvernare, considerând aceasta un act de sacrificiu. El a explicat că motivele din spatele acestei decizii sunt variate, incluzând problemele economice și contextul geopolitic actual, cum ar fi războiul. Potrivit acestuia, pierderea capacității guvernului de a funcționa ar reprezenta o iresponsabilitate majoră, având în vedere provocările cu care se confruntă țara.