Dacă reușești să te concentrezi la ceea ce privește viața politică și socială în România, și te duci fix în miezul problemei, pentru că mergând pe lanțul de cauzalitate, inevitabil vei ajunge acolo, găsești trei găști de băieți deștepți. Ceva mai mult de o mână de oameni îți vând iluzia unui stat democratic.
Mai ieri, a ieșit Ludovic Orban cu o declarație la B1 TV. Așa, de niciunde, în fix ultima săptămână de campanie electorală internă pentru șefia PNL-ului. Și ce ne dezvăluie el, așa mai devoalat. Păi ne dezvăluie că serviciile sunt pretutindeni, cităm „ …pentru că se ştie că totdeauna oameni care lucrează în structuri care de multe ori au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, la vedere, pot să îşi depăşească competenţele şi pot să influenţeze decizii în zone în care nu au dreptul să intervină. Din punctul meu de vedere, serviciile nu au ce să caute în administraţie, serviciile nu cu ce să caute în justiţie, serviciile nu au ce să caute în zona economică, în zona privată, nu au ce să caute în zona media. De-a lungul timpului, au apărut diferite dezvăluiri privind implicarea“.
Aoleu, s-a îmbolnăvit și ăsta de securism? Chiar așa, domn Orban, chiar așa? Păi sunt astea cuvinte demne de a fi scoase pe gură de către un fost prim ministru, președintele partidului care e la guvernare? Și mai mult, mai zici una de pomină, noroc că B1 TV nu prea are spectatori. Cică „ Vorbesc nu numai de servicii interne, vorbesc şi de servicii externe, pentru că se ştie că totdeauna există acţiuni care sunt mai puţin vizibile care pot să afecteze deciziile în statul român”.
Cum? A ajuns Orban la cuvintele mele? Demantelează sistemul la televizor? Stă cu securismul în gură la ceas de seară?
Păi cam stă. Și stă bine. pentru că a avut și probabil are din poziția pe care o ocupă de șef la Camera Deputaților acces la date concludente din informările pe care serviciile secrete le pune la dispoziție celor care conduc țara. Și care numai bine nu sună.
Pentru că în primul rând România este câmp de luptă într-un război de informații. Război invizibil care accente economice. Acum estul nu se mai întâlnește cu vestul ca să-și dea cu barda în cap pe câmpul de luptă, lucrurile sunt mai rafinate și se operează la nivel informațional, adică își dau tot cu bâta în cap dar pe invizibil. Și statul ca structură este atacat din toate părțile.
În prima frază emiteam ideea celor trei găști care se luptă pentru resurse. Nu cele naturale, deși există în marele joc, ci cele care poartă generic numele de „ buget de stat”. Pentru că un stat nu poate falimenta. Se poate împrumuta la nesfârșit, și talpa țării își ia de la gură ca să plătească datoriile făcute de către cei ce conduc vremelnic statul.
Prima gașcă e gașca băieților din serviciile interne. Care de cele mai multe ori, având acces la informație, pu informația să lucreze pentru ei. Nu o folosesc strict în scop profesional în sensul de o oferi decidentului politic, ci îi dau drumul pe anumite structuri care pot influența economic și politic viața din România. Ce vor băieții din serviciile interne. Păi să controleze justiția ca să poată executa pe oricine legal. Vor acces la business, dacă se poate din poziții de monopol sau oligopol. Vor pensii speciale. Vor implicare politică și implicare în mass media.
Gașca numărul doi e formată din băieții din serviciile de afară. Care se implică economic prin companiile multinaționale, și care trag și ei la resurse ( gaz, petrol etc. ). România a devenit interesantă pentru ei pentru că au observat că odată intrată în NATO și UE, și nivelul de trai, și implicit circulația bunurilor, produc profit. Am devenit interesanți pentru cei care investesc mulți bani prin fondurile de investiții.
Gașca numărul trei e formată din baronetul local, cei care au fost primii după Revoluție care au înțeles că au nevoie de capital pentru investiții, și ca atare au secătuit sălbatic tot ce se putea secătui. Industrie, agricultură, exploatări de tot felul. „ Acumulare sălbatică de capital ”. Adică au jefuit până n-au mai avut ce jefui.
Și noi avem senzația că economia e liberă. Și viața politică la fel. Păi nu prea e, că sunt tot felul de interese cu epoleți.
Astea sunt vremurile, Orban nu ne spune nimic nou. Doar își exprimă îngrijorarea.
Grav e că a ajuns al treilea om în stat să spună asta pe la televiziuni, dând dreptate acelora ca înțeleg cum funcționează sistemul.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro