USR-ul a ajuns parte a problemei după ce în campanie s-a erijat în unica soluție

Coliban

În toamna lui 2020, USR-ul trâmbița oricui voia să audă sau să nu audă, că este singura soluție viabilă la guvernările de tristă substanță ale PSD și PNL ( secondați aproape în permanență de UDMR ). La fel cum Convenția Democratică promitea zece mii de specialiști, așa promitea și USR-ul să scoată din mânecă, bancă, corporație, ONG-uri, mii de specialiști numai buni să preia România din alergare și să ne ducă pe noi culmi ale prosperității și civilizației. Dănuț Barna și Dacian Cioloș dădeau pedală partidului izvorât din inimile activiștilor și construiau o alternativă cu față mai tânără, mai europeană, mai actuală la partidele deja uzate.

Iohannis chiar promisese într-un cerc restrâns, undeva prin Germania la un banchet, șpriț, întâlnire cu ștaif, undeva prin 2016, că va modifica felul de a se face politică în România, și că va propulsa USR-ul. Și că el va fi garanția acestei schimbări de paradigmă.

Să nu uităm că USR-ul a luat ființă imediat după tragedia de la Colectiv din 2015. Și că în 2016 a intrat în parlament. Și că până în 2019 s-a alimentat și crescut pe fondul nemulțumirilor la adresa guvernului PSD, pe spatele lui 10 august ( ăla bătucit bine cu pulanul ). Tot în 2019, Dănuț a ratat aproape la mustață în fața Vioricăi, intrarea în turul doi la alegerile pentru președinte.

La alegerile europarlamentare obține un scor de 22,4%. Mai mult de un român din cinci a votat partidul din opoziție, erijat în partid antisistem. Aproape a sugrumat PSD-ul care a obținut 22,5%. Cai mari. La locale, în schimb, a cam nimerit bara cu un 6,58% la nivel național, dar debutând în viața executivă cu 28 de mandate de primar. La alegerile generale, a obținut un scor de 15,37%.

Dar viața amară cu USR a început odată cu debutul în executiv al celor 28 de primari. Pentru că numai câțiva reușesc să facă treabă. Restul, scandal după scandal, s-au integrat aproape perfect în sistem. Mai bine zis în problema pe care cetățeanul o are cu sistemul.

S-au erijat în soluție, dar s-au integrat în problemă. Perfect s-au integrat. Odată ajunși la butoane, viața avea să-i schimbe iremediabil, deschizându-le o serie de facilități și privilegii.

271300656 346695913968507 1662892092379306045 nBrașovul a încăput pe mâna lui Allen Coliban. Care a promis curățarea de penali a administrației locale, transparență decizională și responsabilitate în cheltuirea banului public, deschidere către cetățean, standarde înalte și publice cu privire la condițiile de recrutare sau promovare a angajaților primăriei.

După un an și ceva, ce avem la Brașov? O gașcă formată din Coliban, primar, Flavia Boghiu, viceprimar, Nicoleta Cîrjan, fostă consilieră a primarului, actuală șef de serviciu în urma unui concurs susceptibil de a fi cu dedicație, și Radu Hossu, simplu membru USR, care toată ziua e în interiorul Primăriei Brașov, unde face și desface.

Au curățat de penali administrația publică brașoveană? Habar n-am dacă au găsit un singur penal în administrație, în schimb administratorul public Adriana Miron are o condamnare penală definitivă pentru abuz în serviciu. Administrator adus și numit de Coliban.

Transparență decizională? Sub nici o formă. Doar la nivel declarativ. Pentru că între timp s-a prins că deciziile pe care le ia, au opoziție puternică atât din partea consilierilor locali de la PNL și PSD, cât și din partea presei. De ce? Pentru că vizează ANORMALITATEA și produc pagube iremediabile. Și atunci deciziile se iau departe de ochii curioșilor, și se trântesc direct pe agenda publică.

Deschidere către cetățean? Vorbă în vânt! Listele de așteptare la audiențe se întind pe luni de zile.

Standarde înalte și publice cu privire la condițiile de recrutare sau promovare a angajaților primăriei ? Păi și cu sinecuriștii veniți să robotească în primărie prin Agenția Metropolitană cum e? Dar concursurile susceptibile de a fi cu dedicație?

E bine când ai ajuns la butoane și ai bugetele în pix. Brusc, sistemul pe care l-ai înjurat ani de zile în stradă, devine locul tău de joacă.

Și uite așa, din soluție, ajungi parte integrantă din problemă.

Și Iohannis s-a întors exact cu cwr-ul la USR, și își vede netulburat de jocul de golf și de dormitat. Deja simte dulcele gust al pensiei speciale care-l așteaptă la finalul mandatului în 2024. Și USR-ul nu numai că a ajuns undeva la 10% intenție de vot, dar în majoritatea orașelor unde a obținut mandat de primar, situația este explozivă.

Așa e în golf! Sport, nu mașină!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – transilvania365.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *