Au fost făcute publice din nou așa numitele „ barometre de încredere” în partidele politice. care cuprind întrebarea crucială „ dacă duminică ar fi alegeri, ce partid ați alege?”.
Pertinente sau nu, aceste sondaje de opinie sunt utilizate de către partide pentru a face o analiză, având în vedere că exact acum ne aflăm oarecum în mijlocul unui ciclu electoral. Fix la doi ani de la ultimele alegeri, exceptând europarlamentarele, și fix la doi ani de următoarele alegeri. Și 2024 se anunță un an de foc, urmând alegeri locale, alegeri parlamentare și alegeri prezidențiale. Cu alte cuvinte, se va mânca rahat la greu.
Dar să vedem cum se simt partidele la mijlocul ciclului electoral.
Dezastrul cel mai mare este la PNL
Dacă la alegerile parlamentare au obținut 25%, potrivit ultimului sondaj, partidul e creditat cu 16,6%. Scăderea în opțiunea de vot are trei cauze mari și late, în opinia mea. Prima cauză este intrarea la guvernare împreună cu PSD. Chiar și la noi, la români, unde se poartă porcăiala urmată de șprițul de împăcare care rezultă în altă porcăială, e cam mult să aduni stânga cu dreapta și să le bagi în aceeași guvernare. A doua cauză este alegerea la conducerea partidului a lui Vasilică Cîțu, care din postura de prim-ministru pe care o ocupa imediat după alegerile din 2020, a avut un comportament absolut nelalocul lui în legătură cu spargerea coaliției cu USR-ul. Și procentele lipsă se datorează în mare parte exact lui, și a comportamentelor arogante pe care acesta le-a aruncat în spațiul public. A treia cauză sunt facturile la gaz și energie electrică primite de populație în ultima vreme, facturi ce au efect de dezastru pentru bugetele populației, care ascund incapacitatea de reglementare realistă a pieței. Și din partea cui era guvernul când tocmai se ridicau prețurile? Păi și din partea PNL. Ups, și un cartof fierbinte!
Nenorocirile se țin scai și de USR
Intrat în parlament cu 15%, partidul e măcinat de scandaluri atât la nivel național, cât și la nivel local, și conform sondajelor a ajuns la 12,5%. Nouă luni cu câteva portofolii în executiv în cadrul guvernării Cîțu, pupatul în bot cu AUR pentru moțiunea de cenzură care a doborât guvernul din care făcea parte, incapacitatea administrativă dovedită în Timișoara, Brașov și Bacău, scandalurile dese care răbufnesc în presă ( Fritz și frigul din spitalele, școlile și locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire din Timișoara, Coliban și strategiile nerealiste de administrare a Brașovului, sinecuri, lipsă de transparență, Viziteu și scandalurile dese de la Bacău, precum și asocieri politice nefericite, Clotilde Armand și suspiciunile de fraudare a alegerilor ), nu au făcut altceva decât să șubrezească încrederea în partid. Cu toate acestea, 12,5% este un scor mare având în vedere „ bâlbele” venite din partea USR-ului.
Marele câștigător a încrederii românilor este AUR
Dacă la alegerile parlamentare scotea un scor neașteptat de 9%, sondajele în creditează după numai un an cu 20,6%. Practic, fiecare al cincilea român cu drept de vot ar ștampila AUR cu sufletul împăcat dacă astăzi ar fi alegeri. Cum a ajuns AUR atât de sus în opțiunea de vot? Exploatând neîncrederea românilor. AUR a marcat punct după punct exploatând bâlbele campaniei de vaccinare, criza facturilor la gaz și curent electric și opoziție fățișă și vocală împotriva tuturor celorlalte partide. Utilizând arma populismului deșănțat și a temerilor profunde ale poporului român, Simion și partidul a acumulat punct după punct monopolizând agenda publică cu un discurs eurosceptic, antisistem, naționalist. Agresivitatea discursului și tenta de activism furios, descinderile „ în forță” cu sprijinul stăzii prin diferite locații ( Parlamentul României sau primăria Timișoara ), sau discursurile rupte de realitate și bun simț ale senatorului independent Diana Șoșoacă ( asimilată curentului AUR ), adună din ce în ce mai mulți prozeliți nemulțumiți de activitatea celorlalte partide. Din păcate, există un potențial mare de creștere pe acest palier atâta timp cât guvernele vor bâjbâi în tentativa lor de a declara război corupției, și atâta timp cât dovedesc că nu au controlul asupra prețului traiului zilnic din România, respectiv controlul inflației sau depășirea cu succes a crizei sanitare.
PSD-ul, ajuns la guvernare, marele câștigător al alegerilor din 2020 cu 28,9%, a ajuns conform sondajelor la 34,3%
Și asta datorită faptului că în anul 2021 nu a făcut altceva decât să exploateze propagandistic bâlbele guvernului Cîțu, și să aștepte liniștiți scurgerea timpului în opoziție. Temele mari, „ grele” pentru societatea românească au fost puse pe tapet, și intrarea la guvernare a fost doar pentru a evita alegeri anticipate, și pentru a impune măsuri populiste cu scopul de a crește în sondaje. Deși PSD-ul se vrea remarcat la nivel de imagine prin desele contre din alianța de guvernare, negocieri la sânge, și impunerea unei viziuni de stânga asupra depășirii crizelor, de fapt are în vederea sudarea la conducta bugetară pentru a alimenta partidul lipsit din cărțile guvernării din 2019.
PSD-ul dă dovadă de o mare capacitate de metamorfozare, reușind să se adapteze perfect vremurilor.
Viitorul politic, privit din acest punct din păcate nu poate fi decodat. Și asta având în vedere faptul că viitorul ne poate rezerva surprize majore din punct de vedere geostrategic, respectiv un război chiar la granițele României, criza sanitară imprevizibilă, incapacitatea guvernului de adaptare rapidă la situațiile internaționale. În schimb, ceea ce se observă cu certitudine este incapacitatea USR-ului de a face un scor bun chiar și în opoziție, dat fiind faptul că atât la guvernare cât și la capitolul administrație locală nu a reușit mai nimic, chiar dacă se poziționase ca partid european, antisistem, și urcarea AUR în preferințele electoratului prin poziționarea naționalistă și antisistem.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro