Următoarea postare este ciordită de pe Facebook. Și am ales să o public pentru că am demult timp o strângere de inimă la adresa securității alimentare la nivel național. Exportăm materie primă și importăm produse finite. Cu alte cuvinte, deși avem potențial, balanța comercială este pe minus la multe capitole. Producem dar lăsăm pe alții să prelucreze. Și activitățile cu plus valoare le externalizăm.
Și ar mai fi un amănunt care conturează și mai bine imaginea de ansamblu. 12% din suprafața arabilă este conectată cu piața, 88%din suprafața agricolă se învârt în jurul agriculturii de subzistență. Nu știu precis dacă este așa, dar înclin să cred că da.
Țara noastră ar putea să trăiască extrem de bine dacă ne-am concentra serios pe agricultură. Dar fie nu suntem în stare să ne concentrăm pe ea, fie nu suntem lăsați. Pentru că n-are nimeni nevoie de o Românie cu o agricultură pusă la punct și profitabilă.
Trăim vremuri complicate. Care ne împiedică să ne dezvoltăm armonios.
Luați de citiți și de vă minunați.
„ Cu aproape o jumătate de mileniu în urmă,Erasmus din Roterdam,într-o carte devenită celebră, aducea un elogiu nebuñiei pe care-l asocia “cuvantarii spre lauda prostiei”….
Nebunie sau prostie după duhul acelui veac,desigur…
Astăzi,în România,va trebui,cu alte măsuri,să aducem un elogiu neputinței,apte să devină o oportunitate…Cum așa?
Iată câteva argumente …
Țara noastra are cca.9,5 milioane de ha.teren arabil.Prin aplicarea legilor fondului funciar, acestea au fost împărțite în 15 milioane de parcele…Suprafața medie/fermă este de nici un ha…Abia 12% din suprafața arabilă este conectată la piața sub formă de business…Restul de 88% dintre ferme sunt,de fapt,arondate agriculturii de subzistență…
În actuala conjunctura,cu crize ce se succed amețitor, cei mai expuși si mai vulnerabili sunt marii fermieri…Mai puțini expuși,datorită modelului tradițional promovat,sunt fermierii mici,mai bine dotați pentru supraviețuire…
În mediul rural din România, trăiește aprox.27% din populație…Cu multe conexiuni la populația urbană a țării ….Pentru cei din urmă, la fel ca în regimul trecut,mersul “la țară”echivalează cu un adevărat colac de salvare dacă securitatea alimentară, per ansamblu,este amenințată de diverse dezechilibre…..
Iată cum,pe baza balanței demografice rural-urban din acest moment, aproape două treimi din populația țării poate face față la orice provocare de natură agro-alimentara …Abia o treime din populație este expusă exclusiv la marile rețele comerciale,cu lanțuri de aprovizionare destul de volatile conjunctural..
Nădăjduim ca între decidenții politici de moment se afla și oameni cu ceva minte pentru a pune la punct urgent o strategie națională în domeniul agriculturii și industriei alimentare pentru a valorifica avantajele comparative și competitive de care dispunem…
Specialiști de marcă au atras demult atenția că România are capacitatea de a produce hrană pentru o populație de cca.80 de milioane de locuitori….
Dumnezeu,iată, ne dă, după o vorba din popor,dar nu ne bagă și-n traistă, nu?”
Sursa – https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=499738285159093&id=100053687776198&sfnsn=mo
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro