De când Jula „ userește” pe la RIAL S.A., situația societății a devenit delirantă

RIAL Brasov sediu

Eu, cu toată sinceritatea din dotare, mă așteptam ca în momentul în care USR-ul va intra pe „ poziții” în administrația publică locală, managmentul de „ corporație” să bubuie, și să vedem cu ochiul liber cum cresc toate cele.

Numai că, așteptările mi-au fost înșelate. Mesia Coliban, care ar fi trebuit să vină și să ne „ mântuiască” de „ nenorocirile” și presupusele combinații, furtișaguri, aranjamente, abuzuri, nici unul dovedit, făcute de PNL pe mână cu PSD și George Scripcaru. Sistemul pus la cale de Scripcaru ar fi fost un sistem demonizat, o fabrică de bani pentru camarilă, și un paradis pentru sinecuriști. Cel puțin așa era descris. Ori, USR-ul aduce cei „ 10000 de specialiști” care urmau să-și lase slujbele de la corporație și să se angreneze în lupta zilnică pentru cetățean din postura de angajat am municipalității. USR-ul urma să aducă eficiența corporatistă în administrația locală. Să ne demonstreze cum se fac treburile în eXcel și PowerPoint, și cum strategiile sunt puse în aplicare. Pentru ( sic!) cetățean.

Numai că…numai că n-au reușit să demonstreze nimic. Combinațiile, furtișagurile, aranjamentele și abuzurile puse în cârca lui Scripcaru s-au dovedit a fi inexistente. Până în acest moment. Managementul adevărat, corporatist, nu a venit nici el. În schimb au venit combinațiile și sinecurile de partid.

USR-ul va postula cât de curând că a fost învins de sistem!

Greșit! USR-ul și-a dat cu stângul în dreptul, și nu știu cum Dumnezeu, au reușit să-și administreze și capete în gură. Cu sete!

Din ce comunică conducerea RIAL S.A. acum, de când e la conducere Directorul Jula, nu cred o laie. Pentru că miros o combinație USR-istă atât de adâncă și de puturoasă, încât orice ar spune USR-ul în legătură cu RIAL S.A. pun sub semnul îndoieli. Și gogoașa asta cu „ pedale” nu o înghit pentru că în momentul în care Jula a „ răsărit” la RIAL S.A. trebuia să facă un lucru extrem, extrem de simplu. Pe numele lui, AUDIT. Și concluziile lui trebuiau să fie publice. Așa, din punctul în care mă uit, eu cred că au încercat să preia din mers treaba, și să facă o fabrică de bani pentru ei. Atenție, cred! Nu sunt sigur, n-am nici o probă în acest sens, sunt doar suspiciuni. Suspiciuni bazate pe comportamentul administrației și pe comunicarea cu accente de discomunicare pe care aceasta ne-o îndeasă pe gât. Sau cel puțin încearcă.

În altă ordine de idei, dar neplecând de la subiectul RIAL S.A., mi-a șoptit la ureche o sursă ( trăiască sursele!), că miza ieșirii publice a doamnei Pulpea, șefa de la personal de la RIAL S.A. este următoarea. Directorul Jula a calculat cu pixul faptul că, dacă externalizează serviciile de resurse umane, ar ajunge la un cost mai mic decât dacă ar avea personal angajat la departamentul de resurse umane. Mai mic cu 75%. Ca atare, pe ordinea de zi de astăzi a ședinței Consiliului Local Brașov se află și această externalizare de serviciu de resurse umane. Și strategia asta de tăiere a costurilor la sânge, de concediere a unei părți din personal, se încadrează în concepul lui managerial propriu. Practic, acesta crede cu tărie că dacă nu îți scoți costurile cu angajații și nu faci profit, menirea unui manager este să concedieze oameni, nu să aducă lucrări. Adică, cu alte cuvinte, USR-ul ne prezintă prin Directorul Jula o persoană care nu este „ proactivă”. Practic, acesta, în loc să caute lucrări, să participe la licitații, concediază oameni.

În ceea ce privește externalizarea serviciului de resurse umane, știu faptul că există companii care prestează acest serviciu pentru sume începând de la 3 euro per angajat. La care înmulțim aproximativ 150 de angajați ai RIAL S.A. și rezultă un cost de 450 euro lunar. Costul poate ajunge și la 10 euro per angajat. Și în cazul acesta poate rezulta un cost de 1500 euro lunar. Mă întreb, oare cât costă salariile întregului departament de resurse umane ( serviciul personal ) de la RIAL. Bănuiesc că ceva mai mult.

E dificilă situația de la RIAL S.A.? Așa pare. Dar să o lăsăm pe doamna Pulpea Bianca, șefa de la personal, să ne descrie situația, așa cum o vede un angajat cu o vechime de 25 de ani în respectiva societate.

„Către,

                                                           Consiliul Local Brașov

În atenția Doamnelor și Domnilor Consilieri Locali

pulpea biancaSubsemnata Pulpea Bianca Maria angajată a SC RIAL SRL Brașov în cadrul “Serviciului Resurse Umane” aș dori să vă fac unele precizări legate de adresa nr. 1625 din 08.03.2022 care v-a fost transmisă de către conducerea executivă a societății.

Doresc să vă fac aceste precizări pentru a vă spune adevărul tranșant privind situația reală în societate, dar nu din poziția de „victimă incapabilă să mă adaptez situației reale” a societății.

Cu permisiunea dumneavoastră am sa iau fiecare punct din adresa mai sus-menţionată în parte:

  1. Dacă noul director a fost conștient de situația și blocajul financiar al societății (ceea ce ulterior s-a dovedit că nu este real) de ce nu s-a opus ca un membru din vechiul Consiliu de Administrație și un membru din fosta Adunare Generală a Asociaţilor să facă parte din Consiliul de Administrație actual? Aceștia aveau obligația de a supraveghea, coordona activitatea și în cazul observării unor nereguli să le aducă la cunoștință Consiliului Local Braşov.
  2. La preluarea mandatului dl director ar fi trebuit să știe că ANAF-ul și Curtea de Conturi nu vin în control la solicitare. Trebuia să ceară un audit, ceea ce nu a făcut.
  3. La vremea respectivă s-a găsit înțelegere la creditorii respectivi (a fost emisă o decizie în acest sens, de negociere), acele datorii s-au stins în momentul în care s-au primit cei 9.500.000 de lei de la Primăria Municipiului Braşov.
  4. Dl director nu s-a axat și nu s-a ocupat de contractarea de lucrări în societate, s-a axat pe confortul personal deşi știa în ce „situație financiară” era societatea, achiziționându-şi diverse: calculator+monitor, cărți de vizită, schimbat abonamentul Vodafone personal pe societatea RIAL SRL, mobilă, laptop-uri și altele. Este foarte uşor să conduci când primeşti banii pe tavă şi nu trebuie să îi produci tu. Dar se pare că şi aceasta este o problemă. Ca dovadă exerciţiul financiar final al anului 2021.
  5. Cred că această Curte de Arbitraj știe foarte bine să-și facă treaba și să verifice actele care îi sunt puse la dispoziţie.
  6. Salariații sau foștii salariați nu minimalizează absolut deloc situația. La vremea respectivă dl director a fost perceput ca un „salvator” al societății de către foarte mulți salariați. Toți salariații am stat peste program, inclusiv noi cele de la Resurse Umane făcând situații peste situații, acceptând presiunea care s-a pus pe noi toți, sperând că societatea va fi salvată din „dezastrul” care ni s-a prezentat, dar văzând că trece o lună, două…. s-au primit banii de la Primărie (moment în care tot dl director ne-a spus că suntem la timpul T0) și societatea mergea din rău în mai rău salariaţii și-au pierdut toată încrederea în conducere. De aproximativ 11 luni de zile ni se tot spune: „o să facem”, „o să dregem”, „trebuie să…”, dar concret nu se face absolut nimic. A, am uitat, s-a făcut….. direcţia executivă a luat împrumut din bancă şi a girat cu sediul socetăţii. Este o realizare!

Membrii Consiliului Local care fac parte din Adunarea Generală a Asociaților societății în repetate rânduri i-au atras atenția (am fost martoră la foarte multe discuții) că trebuie să facă o analiză clară asupra societății și să ia măsuri urgente, chiar şi restructurări, dar a ignorat toate sfaturile.

  1. De când a venit în societate marea problemă a dlui director au fost drepturile băneşti ale salariaților. Aceste drepturi sunt câștigate de-a lungul timpului (de pe vremea contractelor colective pe ramură la nivel național) de către salariații societății. Dl director nici nu s-a instalat bine în funcție și, în loc să vadă ce poate sau ce nu poate face, singura preocupare a fost tăierea drepturilor salariaților care erau stipulate foarte clar în Contractul Colectiv de Muncă. Trebuia să îşi mărească indemnizaţia, nu? Nu este vorba de niciun număr de 15 salarii lunare: un salariat al societății beneficiază de un salariu de încadrare la care se adaugă o primă de Paști și una de Crăciun în valoare de cca.1500 lei net și o primă de vacanță brută în cuantumul unui salariu de bază conform CCM. Îmi place că tot vorbește de profitabilitatea și productivitatea muncii salariaților, dar lucrări nu aduce pentru a putea fi măsurată această productivitate. Pentru mine este de nedeslușit faptul cum această societate a funcţionat fără probleme sub atâția directori (dintre care niciunul nu și-a bătut joc de salariați cum se întâmplă acum) și dintr-o dată nu mai merge nimic, de vină fiind salariații. Chiar dacă salariații lipsesc chipurile acele 2 luni pe an, sarcinile de serviciu, cât şi responsabilităţile sunt preluate de alți colegi și activitatăţile se îndeplinesc la termen, așa că nu scade productivitatea!!!
  2. La acest punct chiar nu știu la ce s-au referit cei din conducere. Am să vorbesc strict de cazul meu: această neadaptare a mea la situația reală este faptul că am refuzat să fac ilegalități şi anumite nereguli… Oare la asta se rezumă „situația reală”? Și, DA, la adresa mea a fost și este acel „tip de presiune, hărțuire etc.“. Da, în tot acest timp de 25 de ani de vechime în această societate, cu foștii directori, am avut o colaborare foarte bună, am lucrat corect și legal întotdeauna, ori în momentul de faţă sunt obligată să fac lucruri care contravin legii, iar dacă mă opun (explicând că nu este legal, nu este în ordine ceea ce mi se cere) nu mai sunt bună pentru postul pe care îl ocup, deci nu mă pot şi nici nu îmi doresc să mă adaptez la o astfel de „realitate”.
  3. Salariații se opun acestor bonusuri întrucât sunt acordate la propunerea şefilor şi nu după o evaluare obiectivă a salariatului, cu alte cuvinte vor beneficia de ele doar angajații apropiați conducerii, şi cei care nu deranjează, cum au beneficiat și până acum în ultimele 11 luni (eu clar nu aș primi niciun beneficiu indiferent de cât de bine mi-aș face treaba, la fel ca ceilalţi salariaţi „incomozi”).
  4. Această „conducere actuală” nu a făcut nimic până la această dată pentru „a așeza societatea pe un drum stabil și sustenabil”, se ocupă cu hărțuirea și vânarea greșelilor salariaților incomozi pentru a-i putea da afară. Așa încearcă dânșii să-și acopere incompetența administrativă și managerială prin aşa-zisele restructurări. Restructurările adevărate trebuiau făcute atunci la început, asta dacă ar fi făcut analiza corectă și obiectivă asupra societății așa cum le-a sugerat AGA în repetate rânduri.
  5. NU, revoltele și indignările salariaților au început în momentul în care nu li s-au respectat drepturile și au fost împinși să facă lucruri la limita sau chiar încălcarea legii (nu mă pronunţ în numele tuturor). Nu este vina salariaților că societatea nu merge și nu are bani, aceste obligații sunt ale managerilor, salariatului trebuie să ai ce să-i dai de lucru și abia apoi să te pronunți dacă este sau nu „productiv”.
  6. De-a lungul timpului această societate așa a fost, s-a gospodărit singură, dar să nu uităm totuși că este un SRL cu capital integral de stat, nu este o moștenire lăsată de „mătușa Tamara” nu știu eu cui şi să facă ce îl taie capul! De aceea mi se pare necesar să fie informat corect, sincer și legal Consiliul Local asupra problemelor care sunt și a nu se face nimic fără girul acestuia (vezi HCL 767/2021, închiriere spații către PFA, prezentarea eronată, neconformă cu realitatea a modificărilor organigramelor în Consiliul Local și altele). Sinceritatea direcției executive față de Consiliul Local ar trebui să fie pe primul loc.
  7. Eu personal cred, și sigur sunt în asentimentul mai multor colegi, drumul pe care merge societatea de aproximativ 11 luni nu este deloc firesc și onest.
  8. Nu cred că din partea consilierilor locali sau a altor persoane există interese ca societatea RIAL SRL să colapseze. Nu cred că dl director poate vorbi de transparență atâta timp când nici noi angajații (poate doar unii) nu știm și nu suntem consultați în probleme ce privesc societatea. Da, ne-am bucurat toţi de acea mărire de capital, dar repornirea…. încă o așteptăm!
  9. Nu știu ce rost a avut remarca domnilor directori de la acest punct. Mai bine ar explica ce înseamnă această societate acum, modul în care este folosită și felul în care funcționează.
  10. Dumneavoastră, „politicienii din noua generație” dacă ați fi informați corect și onest, probabil ați lua hotărâri conforme. Dl director vă prezintă proiecte trunchiate, insuficient documentate legal (ex. HCL 767, HCL privind organigramele, HCL privind locuința de serviciu…..).
  11. Îngrijorarea salariaților este că având această conducere în continuare în funcție societatea nu va reuși să se redreseze, fiind în picaj constant, vor urma noi restructurări (pentru a minimaliza dezastrul managerial). La ora actuală societatea are pe rol mai mult de 5 dosare în instanţă în care sunt implicaţi aproximativ 70 de angajați, vi se solicită dumneavoastră să aprobați angajarea unei case de avocatură. Pentru ce? Toată situația actuală a creat-o conducerea executivă deoarece nu a ascultat că lucrurile trebuie sa fie făcute urmând o anumită procedură legală şi corectă. Vor să externalizeze Resursele Umane (care și-au făcut treaba bine tot timpul fără a primi vreo sancțiune în urma controalelor) iar la Serviciul Juridic doresc angajarea unei Case de avocatură, plătită din banii cui? Nu este productiv serviciul juridic cu salariații de specialitate?

Aş vrea să menţionez că toate motivele care v-au fost prezentate în raportul de specialitate nr. 1113 din 15.02.2022 sunt numai minciuni, nici nu are rost să insist asupra lor.

  1. Oare această conducere și acest Consiliu de Administrație nu ar trebui să se apuce de treabă pentru această societate în loc să se victimizeze atâta? Să se ocupe să fie în regulă după OUG 109/2011-sunt puși în funcții de atâta timp și încă nu au aprobat un plan de administrare în baza celor 2 componente: managerială și administrativă. Nu au negociat încă indicatorii financiari și nefinanciari, codul de etică încă nu este elaborat și multe altele. Este mai ușor să te victimizezi decât să demonstrezi că poți să faci ceva! Nici până la ora actuală nu am primit lămuriri la adresa nr. 6521/01.11.2021 înaintată directorului general şi nici la adresa 1314/24.02.2022 pe care am înaintat-o Consiliului de Administraţie (adresă pe care v-am transmis-o şi dumneavoastră). Să fie externalizarea Resurselor Umane răspunsul la aceste adrese?
  2. Nu s-a încercat nicio reglare a activității în acest timp. Fostul director, chipurile, pentru un rezultat financiar negativ la sfârșitul anului 2020, (mult mai mic decât cel din anul 2021), a fost demis din funcție, acum se va lua vreo măsură?
  3. Domnii directori se plâng că nu le sunt apreciate pregătirea și competențele dar calcă în picioare pregătirea și experiența mea de-a lungul celor 25 de ani de vechime, discreditându-mă! Foarte frumos!

Da, înființarea postului de Director General Adjunct a fost aprobat într-adevăr pe timpul vechii conduceri la propunerea unui membru al Consiliului de Administrație, dar pentru cu totul alte responsabilități.

Pe mine personal mă intrigă foarte mult modul cum s-a realizat concursul de ocupare al celor 2 posturi de directori din cadrul societății, de ce am fost înlăturată de la conducerea acestui concurs, preluând Consiliul de Administrație acest rol? De ce dosarele de concurs au fost deschise de membrii Consiliului de Administrație în biroul directorului general și în prezența acestuia? De ce nici până la ora aceasta acele plicuri pentru concurs nu au fost predate la Resurse Umane unde se găsesc și contractele de mandat ale celor 2 directori (cum se regăsesc și cele ale concursului organizat în anul 2017 pentru posturile de director de la acea vreme)? Vorbim de transparență….

Aş dori să fac referire şi la adresa 1870 din 17.03.2022 care v-a fost înaintată de către conducerea executivă şi dacă aceasta este convinsă că datele prezentate în acea adresă sunt certe şi reale, cea care ar trebui să dea explicaţii în faţa dumneavoastră este reprezentanta UAT-ului care a făcut parte din vechiul CA şi face parte şi din actualul CA, deoarece nici pe vremea fostului domn director nu se făcea absolut nimic fără girul şi aprobarea ei.

Vă rog frumos să nu o percepeți ca un plâns de milă sau ca un tras la răspundere, departe de mine acest lucru, nici nu mi-aș permite, dar sunt pur și simplu nedumeririle mele şi indignarea mea față de conținutul acelei adrese, şi faţă de tot ceea ce se întâmplă în societate în ultimele 11 luni. Nu știu cum poți să spui asemenea neadevăruri și să încerci să induci în eroare Adunarea Generală a Asociaţilor şi implicit Consiliul Local Braşov.

Vreau să vă precizez faptul că eu m-am angajat în această societate în anul 1996, prin concurs şi serviciul Resurse Umane nu s-a creat special pentru mine, pentru a ocupa eu o funcţie de conducere, am venit în locul doamnei care a plecat de pe acest post. Ocup postul de Şef Serviciu Resurse Umane din 04.07.2001, conform Deciziei interne nr. 26.

Sunt o mamă singură, care are în întreţinere un copil minor, şi tot ceea ce îmi doresc şi mi-am dorit este să îmi cresc copilul liniştită, nu să fiu plimbată prin instanţe sau chemată la anumite instituţii ale Statului Român pentru a da tot felul de declaraţii. Atât am cerut actualei conduceri: să fiu lăsată să îmi fac treaba aşa cum ştiu şi trebuie, corect şi legal, să pot pune capul pe pernă liniştită şi, implicit ar fi făcut şi ei acelaşi lucru. Dar se pare că se doreşte înlăturarea mea din societate pentru a nu mai vedea anumite „lucruri”.

Anexez prezentei copii după:

– Decizia nr. 26/04.07.2011

– Adresa 1625/08.03.2022

– Adresa 1870/17.03.2022

Vă mulţumesc.

PULPEA BIANCA MARIA!”

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

One thought on “De când Jula „ userește” pe la RIAL S.A., situația societății a devenit delirantă

  1. „Chiar dacă salariașii lipsesc două luni pe an…”!!!
    Păi asta este batjocură pe față!!!! Atitudine de bugetar nenorocit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *