Pentru că poveștile scurte sunt cele mai bune, o să scriu scurt despre politica ultimilor ani. Practic despre politica ascunsă în spatele politicii. Sau ceea ce doar intuim că s-a întâmplat.
După dezastrul de la Colectiv, mai multe surse mi-au confirmat faptul că americanii ne-au lăsat din brațe, aruncându-ne în brațele europenilor. Urmând traseul Iohannis – Merkel. Oarecum ne-au cedat unei alte structuri de inspirație imperialistă. Ceea ce venea de la Washington și Londra pentru noi ca stat „ vasal”, acum urma să vină de la Bonn via Moscova. Da, suntem monedă de schimb între imperii, chiar dacă acest lucru se ascunde sub slogan de autodeterminare, suveranitate, democrație. Și asta nu vom auzi cu subiect și predicat din gura nici unui politician.
Anul trecut ( 2021), mi s-a părut extrem de ciudată schimbarea macazului. Ludovic Orban își lua un șut în cwr de la conducerea PNL, Câțu fiind preferatul lui Iohannis, USR își lua un șut în cwr de la guvernare, PSD-ul intra la guvernare. Urma era monstruoasei coaliții. Ceea ce pentru mine a fost un semnal clar că europenii ne-au pasat din nou în brațele americanilor, sătui fiind de jocul de pe Dâmbovița. Dar dacă atunci n-am înțeles de ce s-a întâmplat asta, sau mă rog, mă așteptam la o criză economică globală venită de pe urma „ boleșniței”, am aflat în zorii zilei de 24 februarie 2022. Când Putin a atacat Ucraina. America avea nevoie de noi pentru a pune presiune suplimentară pe regimul lui Putin, fiind convins că „ partenerii” europeni se vor trage pe cwr. Pe motiv de gaz. Și de parteneriate strategice. Și pentru că Germania și Rusia împărtășesc o viziune comună în ceea ce privește „ vasalitatea” anumitor state.
Lume civilizată pierduse războiul informațional. Rusia băgase intens bățul prin gard urmând la virgulă retorica și narativul KGB-ului de la sfârșitul anilor 60 și începutul anilor 70, fiind acum ajutat de amploarea rețelelor de socializare. Momentul anilor 60 -70 a fost un moment cheie în care construcția occidentală se clătina bine de tot în fața socialismului sovietelor împărțit cu dărnicie prin toate colțurile lumii.
Acum America a considerat că e momentul să scoată ursul din bârlog, provocându-l și transmițând informații înșelătoare dar credibile ce au dus la invazia din Ucraina, ducând războiul informațional la următoarea etapă, a războiului propriu-zis.
America va câștiga. Europa, Ucraina și Rusia vor pierde. Sau cum ar veni în termeni corporatiști, America urmează să-și îngenuncheze concurența.
Germania a fost prinsă pe picior greșit. Franța la fel, dar într-o mai mică măsură. Ungaria, nu mai spun, dependentă de Germania care va începe să schiopăteze vizibil și de Rusia care intră în colaps economic.
Europa se divizează din nou. În este și vest. Vestul va fluiera a pagubă uitându-se la noul „ plan Marshal” ce va avea loc în Europa de est.
Și cu România cum rămâne? Ne lăsăm relaxați în mâinile Americii?
România se face că nu vede, nefiind decisă să ia calea unui partizanat fățiș, împietrită între criză economică, criză socială, criză umanitară și conflict armat la granița de nord. România a împietrit ca struțul cu capul în nisip.
Guvernul Ciucă a adoptat acum câteva zile prin ordonanță de urgență o decizie a UE, căreia i-a adăugat prevederi care introduc SRI și SIE în „ Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe non-europene”. Comisie din care fac parte reprezentanți ai guvernului și Consiliului Concurenței. Altfel spus, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe vor avea acces direct la documentele potențialilor investitori și, ar putea fi suspectate, că ar bloca unele companii în favoarea altora. Nu că n-ar fi făcut acest lucru și până acum. Măcar acum abandonează discreția.
E posibil ca anchetele să ne arate în timp real fluxuri suspecte de bani care ies din țară, importuri și exporturi care au legătură cu Rusia în ciuda sancțiunilor UE. E posibil ca multe dintre afacerile cu Federația Rusiei să se deruleze acum prin Turcia, țară care nu a aderat la sancțiunile internaționale.
Același lucru se poate să aibă loc și prin companiile din Republica Moldova implicate masiv în spălări de bani. Companii paravan ale unor companii rusești.
Serviciile de informații erau oricum implicate. Acest lucru se simțea efectiv în aer, nu e cazul să ne credem geniali. Pentru că nici ele nu sunt geniale. Își pot chiar asuma infiltrați din partea FSB sau a altor servicii de informații, își pot asuma deciziile proaste, îți pot asuma amestecul peste măsură în viața economică și politică. Dar nu-și pot asuma faptul că lucrurile merg prost pentru că gestionează prost informația, ascund informația, sau prezintă trunchiat situațiile.
Serviciile de informații din România nu sunt cete de îngerași dolofani ce cântă la liră pe norișori, și care mai avertizează cu degețelul din când în când. Nu! Sunt implicate direct în actul economic și politic, manipulează informații, intoxică presa. Uneori poate manevra și justiția. Practic se află tot acolo unde se afla fosta Securitate. La butoane, dând tonul.
Decizia de la nivel politic înalt, care reprezintă România, de a se face că nu e război în Ucraina sunt sigur că face parte din analiza serviciilor secrete. Mergem cu plutonul statelor civilizate, fără să scoatem un cuvințel. Cam asta ar fi concluzia lor. Dacă iese bine, suntem în echipa câștigătoare. Dacă iese prost, n-am zis nimic, ne-am dus cu valul.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro