Astăzi, în duminica Tomii încalecă Junii Brașovului. Amintirea unei povești despre eroism și curaj
Românii și românismul au doi piloni principali pe care se sprijină. Asta ca să înțelegem cine suntem, ce vrem și unde vom ajunge.
Limba și tradițiile.
Ambele sunt afectate de către „ noua ordine mondială” sau de modernist. Sau de emancipare. Nivelă progresistă care tinde să niveleze tot aducându-ne la același nivel. La același nivel cu ce? Asta rămân să vedem după ce vom ceda.
Limba a început să fie parazitată de neologisme și cuvinte din sfera corporatistă. Tradițiile au început să fie uitate. Uneori forțat. Sau înlocuite cu unele ceva mai ofertante. Mai „ trendy”. Mai „ next level”. Mai haștag.
Tenta de unicitate este afectată grav, dezbrăcându-ne exact de caracterul nostru propriu.
Suntem acuzați de barbarism și de faptul că suntem needucați și imaturi. Că nu ținem de așa zisa „ sobrietate” a societăților civilizate care ar fi înțeles modelele și practicile noii ordini.
Apostazie!
Nu suntem în rând. De fapt nu am fost niciodată, dar asta este altă poveste. Și sper că nici nu vom fi.
Cu toate acestea, în anumite zone mai răzbat caracteristici tradiționale ce țin fie de cultul eroilor, fie de inițierea individuală sau socială. Ca de exemplu dansul călușarilor a cărui interpretare ritualică definește atât cultul fertilității cât și inițierea copilului în tainele maturității, sau luptele ritualice de la Ruginoasa, eveniment anual ce definește natura conflictului fizic ritualic. Și care de vreo zece ani e interzis. Că ne facem de cacao în fața Europei când ne tragem măști ritualice pe față și ne batem cu bâtele. Adică ne negăm identitatea și obiceiurile pentru a face pe plac Europei.
Brașovul păstrează una dintre tradițiile definitorii ale unei populații asuprite de către Imperiul Austro-Ungar, populație nevoită să locuiască în afara zidurilor cetății. Junii Brașovului.
Aceștia, pe lângă un lung șir de tradiții și sărbători religioase ortodoxe desfășurate pe parcursul anului, în duminica Tomii, prima duminică după Paștele Ortodox, intră călare în Centrul Vechi al Brașovului, defilând pe străzile Brașovului medieval. Se mai numește și „ Duminica de călări”.
Această tradiție, destul de veche, se pare că are rădăcinile într-un eveniment desfășurat undeva la sfârșitul secolului XVI sau începutul secolului XVII, când populației din Scheii Brașovului îi era interzisă intrarea sau rămânerea în cetate după apusul soarelui. Un anumit eveniment a dus la răscularea acestei populații care a forțat intrarea în cetate într-o noapte chiar în duminica Tomii. Povestea spune că au fost duse lupte pe străzile Brașovului medieval între juni și apărătorii cetății, dar că lucrurile s-au calmat odată cu apariția zorilor.
„ Coborârea” junilor din Schei în cetatea Brașovului a rămas o tradiție care ascunde în spatele ei două caracteristici individuale, respectiv eroismul și curajul, dar și caracteristici sociale, respectiv răscoala împotriva unor legi aberante, împotriva unor abuzuri, împotriva unor nedreptăți. Acum s-ar numi segregare etnică și religioasă.
Această tradiție a rămas să dăinuie ca o mărturie vie a caracterului combativ al locuitorilor din Schei. Și a faptului că nu am fost sclavi niciodată.
NICIODATĂ!
Cu toate că această tradiție este cea mai reprezentativă pentru Brașov și brașoveni, autoritățile locale „ au uitat” atunci când au propus proiectul de buget pentru anul 2022, să cuprindă și această activitate. Bugetul pentru această activitate a fost propus și adoptat printr-o rectificare bugetară. Chipurile e o activitate culturală, are nevoie de proiect, proiectul trebuie dezbătut în comisii, supus la vot, și dacă e, atenție, DACĂ E BUN, atunci va primi finanțare.
Poftim? Pe bune?
Un drept obținut cu sânge acum patru sute de ani e considerat de administrația USR-istă eveniment cultural? Sau hipsterimii globaliste ce zace pe bani publici în birourile administrației le pute pe la nasurile fine povestea de curaj și eroism?
Eram curios dacă printre zecile de mii de brașoveni și miile de turiști, la această sărbătoare se va prezenta și primarul Allen Coliban. Eram în stare să pariez că nu. Deși a copilărit în Schei. Deși este brașovean. Deși, atenție, este primarul acestui oraș.
Nu participă probabil pentru simplul motiv că poveștile despre eroism și curaj nu sunt fundamentale pentru progresismul molatec, pentru omul nou care bate mall-ul și se luptă în idei socialist-progresiste pe terase la un ceai. Și pentru că probabil nu se regăsește în această tradiție.
Deși ar fi trebuit să fie primul în coloană, îmbrăcat în june și călare pe cal. Demonstrativ!
Unde nu-i leadership, vai de picioare!
Coliban fuge de sărbători populare și de mulțimi de oameni ca …. de tămâie.
Haideți la juni! E o demonstrație a faptului că sabia dreptății sare singură din teacă! Și că avem cu ce!
Și să ne slăvim proprii eroi. După care putem să-i slăvim și pe ai altora!
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro