Timp de 20 ani, primarul PNL Ion Rusu a condus tiranic comuna Sânpetru având ca parteneri pentru strângerea gunoiului firma Cibin. „ Atât s-a putut!” La ultimele alegeri locale PNL și-a cam luat-o în bot și a pierdut funcția de primar în favoarea lui Marian Arhire de la USR . Dintr-un elan exaltat și mult exces de zel ce se dorea a fi o ruptură de practicile politice de până atunci, noul primar Marian Arhire s-a apucat sa rezilieze contractul cu CIBIN pentru că „ nu se colecta selectiv gunoiul”. Curată ecologie! Apoi a supus aprobării de către Consiliul Local un contract de asociere pe această problemă, a gunoaielor, cu ADI INTERSAL, care este o asociație de comune , nicidecum un operator de servicii publice de colectare a gunoiului. Din cauză că „ dă bine la public” și „ dă imagine în fața cetățenilor” peste jumătate din consilierii locali au votat asocierea cu ADI INTERSAL, votând în același timp și rezilierea contractului cu CIBIN. Huo și să învețe că selecteze gunoiul.
Teoretic se consideră ca toți consilierii locali și primarul au citit ceea ce au supus votului . Ceea ce nu a observat nimeni este că în drept nu se poate efectua un serviciu atât timp cât contractul conține numai termeni generici cu sens general și nicio clauză de penalitate asupra operatorului de salubritate dacă nu își face treaba. Gurile rele și bine informate spun faptul că contractele în discuție nu conțin nici măcar minima dotare tehnică a operatorului economic, nu conțin nici obligații clare ale acestuia, conțin doar faptul că o să strângă gunoaiele.
Iar de aici a început dezastrul. La acel moment primarul Arhire se lăuda că toate contractele sunt supravegheate de către o „ juristă eminentă fostă angajată a instituției Avocatului Poporului “. Nu se știe câte contracte publice a supravegheat sau a întocmit fie primarul Arhire fie domnișoara jurist ajunsă consilier personal a primarului, cert este că toate contractele de gunoi sunt cam îndoielnice, interpretabile, și se pare că nu fac cinste profesorilor de la Universitatea Transilvania cu care distinsa noastră juristă a făcut drept civil sau administrativ. Iar dacă această domnișoară consilier personal a primarului a lucrat la Instituția „ Avocatul Poporului” așa cum se laudă Arhire, se naște o întrebare legitimă. Cum a fost selectată să lucreze într-o asemenea instituție de prestigiu unde sunt numai profesioniști în drept când ea se pare că are probleme cu întocmirea unui contract?
Revenim la cronologia faptelor. Compania selectată pentru a strânge gunoiul din comună de către Primăria Sânpetru și ADI INTERSAL este …HIDRO Sal, o companie despre care „ Radio Șanț” spune că are substrat politic. Compania aflată într-un joc permanent cu falimentul din cauza unui management defectuos, fără dotări tehnice vizibile, necesare gestionării salubrității pentru o comună de 15.000 de oameni, o companie ce își face treaba doar pe străzile principale ale comunei .
Astfel am ajuns ca în comuna Sânpetru gradul de nemulțumire al populației să fie foarte ridicat atunci când vine în discuție problema gunoiului.
Mai mult decât atât, Arhire a decis sa pompeze bani grei de la buget în HIDROSAL , inclusiv să cumpere pubele din banii primăriei. Probabil Arhire va decide să dea banii comunei ca HIDROSAL să cumpere mașini de gunoi ,lopeți ,combinezoane de lucru și alte dotări ale acestei firme.
Revenind la pubele. Deși ele sunt cumpărate din banii publici ai comunei Sânpetru, acestea nu sunt proprietatea comunei ci a companiei ADI INTERSAL, care la rândul lor le donează către HIDROSAL pentru ca această societate să își poată desfășura activitatea. Cu alte cuvinte, Arhire nu înțelege că nu poate dona bani publici unui operator economic, pentru că ar fi infracțiune .
Din păcate HIDROSAL nu a prezentat oficial niciodată un bilanț către Consiliul Local Sânpetru, nu a prezentat niciodată o strategie clară și oficială de colectare selectivă a gunoiului și nici măcar un plan de redresare economică a societății.
Ne-am cam săturat de atâta….SAL și încrengăturile pe bani publici.
Pentru că problema gunoaielor în loc să își găsească rezolvare, din contră, se cronicizează. Și poate chestiunea asta ajunge și pe la urechile unor instituții interesate. Asta cu condiția să nu fie ușor afectate de surzenie. Așa cum ne-am obișnuit de când USR face și desface.
Și Arhire ar trebui să fie conștient că neefectuarea serviciilor deja plătite de către operatorul de salubritate este motiv cert de reziliere a tuturor contractelor, iar continuarea acestei stări de fapt ar însemna ca banii publici sa meargă în continuare într-o gaură neagră.
Nu că asta l-ar interesa sau afecta. Asta ne interesează pe noi, pentru că noi stăm cu gunoiul în fața casei.
Adrian Dumitru – Buzatu
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro