Compania Apa Brașov! Averi uriașe, angajări în familie, director cu salariu de 8400 de euro pe lună, dar și cu pensie de 1800 de euro.
Criză, dar nu și la Compania Apa!
O companie controlată de Primăria Brașov și Consiliul Județean Brașov oferă unui director general un salariu ULUITOR de 8400 de euro pe luna!!! În total, directorul general are un venit ce depășește 10000 de euro lunar!
Nici angajații de la Banca Națională nu încasează așa sume. Însă, nu par deranjați de aceste salarii nici Allen Coliban, primarul Municipiului, dar nici Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Cele două instituții au împreună 84% din acționariatul companiei. Deci ei pot lua decizii!
Cu toate acestea, de la an la an acolo cresc salariile, dar nimeni nu intervine. De ce? Pentru că în Consiliul de Administrație sunt oamenii apropiați politicienilor. Cu cât salariile directorilor sunt mai mari, cu atât mai mult câștigă și membrii din Consiliul de Administrație.
Salarii pe spatele brașovenilor sub ochii politicienilor din Consiliul Județean și Primăria Brașov
Pentru ce plătesc brașovenii facturile la Compania Apa Brașov?
Ca șefii de acolo să încaseze lunar mii de euro! Totul pe spatele brașovenilor care plătesc prețuri piperate pentru apă având în vedere că este vorba despre un oraș de munte, unde apa se găsește peste tot. Dacă managementul ar fi fost extraordinar, poate ar fi fost de înțeles salariile mari, dar la cum în ultimii ani DSP a anunțat la un moment dat că apa de la robinetele brașovenilor nu este potabilă, iar străzile au fost transformate în lacuri de acumulare după ploi, chiar nu putem vorbi de un management de calitate.
Dar cât timp apropiații politicienilor încasează lunar indemnizații mari, nimeni nu este interesat să rezolve problema.
Poate că este timpul ca brașovenii să iasă în stradă și să protesteze împotriva creșterilor de preț și a managementului defectuos! Să solicite explicații celor de la Consiliul Județean și celor din Primăria Brașov.
Acestea sunt veniturile șefilor de la Compania Apa Brașov!
Dicu Maria, membru în Consiliul de Administrație al Companiei Apa. Și ea și soțul sunt pensionari, dar ambii încasează venituri de la Compania Apa Brașov.
Deține 4 apartamente în Brașov, dar figurează și cu 2 autoturisme. Ca și consilier juridic, Maria Dicu are un venit anual de 56.659 de lei(în jur de 4721 de lei lunar) de la AMDDTP, iar 39.793 de lei(3300 lei lunar) de la AMB. În total, rezultă numai din salariu un venit anual de peste 96.452 de lei și aproximativ 8000 de lei pe lună. La acest venit se va adăuga și indemnizația de la Compania Apa Brașov.
Maria este și pensionară, dar asta nu înseamnă că este o problemă pentru acționarii de la Compania Apa. Ca pensionar mai încasează suma de 35.220 de lei pe an. Tot pensionar este și soțul, Iulian Dicu, care are o pensie de 39.996 de lei. Numai că, și soțul este un pensionar norocos care lucrează și la Compania Apa Brașov. De aici ridică 46.995 de lei pe an ca economist. În total, familia Dicu încasează în jur de 218.663 de lei (44.625 euro) anual de la instituțiile alimentate cu bani publici de la stat. Probabil că în Brașov nu mai sunt economiști capabili să lucreze la Compania Apa Brașov, ci doar pensionarii pot munci…
Sava Teodor
Este membru în Consiliul de Administrație al Companiei Apa Brașov, dar și director de exploatare.
Și Sava are vreo 3 locuințe, 2 case de locuit în Brașov și una în Suceava. Ca director de exploatare, Teodor Sava a avut în ultimul an un venit de 168.516 de lei (14.000 de lei lunar, adică aproape echivalentul la 2800 de euro). Cum la Compania Apa Brașov doar pensionarii pot lucra pe funcții bine plătite, și în acest caz, Teodor Sava este și pensionar cu venituri anuale de 66.896 de lei. O pensie de 81.372 de lei încasează anual și soția acestuia.
În total, pe an, familia Sava bagă în casă suma de 316.784 lei( 64.649 euro)
Dorin Fătu, ”mahărul” de la Compania Apa sau ”Big Boss”, este poate printre cei mai bogați bugetari din Brașov, chiar dacă lucrează pentru o companie unde acționari principali sunt Primăria Brașov și Consiliul Județean Brașov. Omul are vreo 3 terenuri intravilane în Brașov și Râșnov, dar și casă de locuit la Râșnov. Și acum, țineți-vă bine! Dorin Fătu încasează anual un venit de 494.260 de lei (aproximativ 41.188 de lei lunar, echivalentul a 8400 euro) ca director general, dar și o pensie de 96.356 de lei(8000 de lei lunar). Soția încasează și ea suma de 31.420 de lei anual.
Un alt ”nabab” de la Compania Apa Brașov este Sopterean Doru, având funcția de director executiv. Acesta deține o casă de locuit și un apartament. De la Compania Apa Brașov încasează anual suma de 222.629 de lei(18.552 de lei lunar, adică peste 3700 de euro), ca director de programe externe.
Soția acestuia unde lucrează? Bineînțeles, tot la Compania Apa. Aici este o mare familie. Acesta încasează și ea ca inspector SSM 59.043 de lei pe an.
Bălan Ilie este director tehnic la Compania Apa Brașov. Conform declarației de avere, Bălan are peste 10.000 mp de teren, două case de locuit în Hărman, iar venitul său anual este de 256.854 de lei(21.404 de lei lunar, adică peste 4300 de euro). Cum nu era o surpriză, soția acestuia lucrează tot la Compania Apa Brașov pentru că este loc pentru rude. Tot inspector SSM, cu un venit anual de 59.451 de lei.
Teodor Popa are calitatea de director economic la Compania Apa Brașov. După cum ați observat, la această companie e plin de directori. Popa are și el 3 apartamente și o bucățică de teren. Pentru contractul său de mandat, Popa primește nu mai puțin de 449.329 de lei anual (37.444 de lei, undeva la peste 7600 de euro). Bineînțeles, soția acestuia prestează tot la Compania Apa, că doar nu mai sunt alte firme de stat sau private. Ea încasează 62.480 de lei, dar nu precizează ce funcție are…Pe lângă căruța de bani pe care o încasează lunar de la Compania Apa, Popa mai ia 34.650 lei și de la Banca Mondială pentru contracte de consultanță.
În conducerea administrativa se mai află Agafiței Gabriela și Gligoraș Daniel, ambii angajați cu funcții în Consiliul Județean. Deși am vrut să vedem și declarațiile acestora de avere pe anul 2022, acestea nu se regăsesc pe site-ul instituției cum ar fi normal. Transparența lasă în continuare de dorit…chiar dacă la nivel declarativ există. Însă, mai așteptăm, apoi publicăm din declarațiile pe 2021. Brașovenii trebuie să afle cine ia decizii la Compania Apa Brașov.
De precizat că pe lângă salarii, case și apartamente, cei menționați mai sus dețin și bani în bănci.
Coincidență sau nu, cei care s-au perindat pe la conducerea instituției sunt apropiați de unii politicieni.
( text preluat din publicația Trnasilvania365 )
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro