Vom face o analiză fină a fenomenului politicianist de la umbra Tâmpei. Și asta pentru că deja au început postările pe Facebook și luările de poziție în politica locală. Ceea ce, cel puțin pentru noi e un semn de întrebare. De ce atât de devreme? Ce vor să ne spună personajele ce le găsim pe „ feed-ul” de la Facebook aproape zilnic? Că lupta politică se „ ascute” pe zi ce trece și că cei care nu au nimic de spus nu contează.
Din partea PNL-ului, pe departe cel mai activ politician este Adrian Veștea. Și atacă trei poziții în același timp pentru a-și deruta adversarii. Ba vizează un portofoliu de ministru ( cel mai probabil la transporturi, are el un „ crush” cu transporturile după ce a inaugurat un pic de autostradă și mai are ceva de reglat pe la aeroport), ba și-ar dori să fie primarul Brașovului ( în locul lui Coliban), ba ar merge înainte ca președinte de Consiliu Județean.
Aparițiile dese pe paginile de socializare, ba pe scenă, ba în excursie, ba cu pisica în brațe, fac sute de reacții. Pentru că portofoliul de ministru e un pic cam departe și incert, și am observat o disociere de imagine între el și PNL. Adrian Veștea merge mai nou pe „ branding personal”. Fotoliul de primar al Brașovului i s-ar potrivi dar nu e o opțiune clară pentru că în cazul acesta e posibil ca fotoliul de președinte al Consiliului Județean să fie acaparat de altă formațiune politică. Practic, între el, Adrian Veștea și alți trei candidați posibili din cadrul PNL e un hău atât de mare, încât e posibil ca doar opțiunea Veștea să fie câștigătoare în acest context. Cei trei promovați din cadrul PNL sunt actualul vicepreședinte al Consiliului Județean, Șerban Todorică fost primar al comunei Prejmer, actualul prefect al județului Brașov, anonimul Cătălin Văsii și actualul viceprimar Sebastian Rusu.
În general, analizând ultimele postări de pe profilul lui Adrian Veștea, observăm că este flancat de către Șerban Todorică și Cătălin Văsii. Sebastian Rusu merge și el pe o campanie de „ branding” postând realizări pe care le are din postura de viceprimar, dar ca și în cazul Șerban Todorică și Cătălin Văsii se simte efectiv lipsa de coeziune a partidului care ar fi trebuit să-i susțină și să-i promoveze. Se pare că pentru moment Sebastian Rusu nu este luat în calcul de către PNL, deși este singurul PNL-ist din aparatul executiv al Primăriei Brașov.
Ceea ce mă duce cu gândul că atât organizația locală a partidului, cât și partidul la nivel național, aflat într-o scădere a încrederii și a opțiunilor de vot, trece acum prin niște momente grele, momente în care forțele interne se reașează. Este posibil ca atât pe plan local cât și pe plan național să vedem și eventuale plecări de membri.
Revenind la nivel de municipiu și județ, într-o mare măsură analiza în acest moment ar arăta cam așa.
Dacă Adrian Veștea candidează la președinția Consiliului Județean câștigă alegerile. Dar partidul va pierde din nou Primăria Brașov. În plus este posibil ca PSD să câștige alegerile pe județ. Ceea ce l-ar pune pe Adrian Veștea în fruntea unui Consiliu Județean în care majoritatea să fie formată în jurul PSD. Iar asta ar atrage o serie de concesii din partea lui. Ceea ce, Adrian Veștea ca personaj politic matur și responsabil a demonstrat că poate să facă cu succes ( concesii).
Dacă Adrian Veștea candidează pentru fotoliul de primar al Municipiului Brașov câștigă și aici, dar partidul va pierde Consiliul Județean. Ori, partidul nu-și permite acest lucru mai ales că acolo treburile sunt funcționale. Deasemenea un scor bun al PSD-ului pe municipiu iar putea pune în fața lui Adrian Veștea o majoritate formată în jurul PSD-ului, și treaba cu concesiile se mută aici.
Dacă Adrian Veștea va opta pentru un portofoliu ministerial, PNL-ul va pierde atât Primăria Brașov cât și Consiliul Județean Brașov și va ajunge o cenușăreasă a politicii brașovene.
Partidul trebuie să înțeleagă faptul că Adrian Veștea este cel mai important actor din partid și pentru moment singurul care poate să „ livreze” în ochii electoratului. Cei pe care PNL i-ar promova pentru diverse funcții ce necesită votul direct nu au o promovare coerentă și actuală în fața electoratului, și nu au notorietate.
Cu toate acestea, există trei soluții de compromis.
Prima ar fi promovarea membrului de partid George Scripcaru pentru fotoliul de primar al Brașovului. Dar această soluție se poate dovedi o armă cu două tăișuri. Este posibil ca tandemul Adrian Veștea candidat la președinția Consiliului Județean și George Scripcaru la fotoliul de primar al Brașovului să aducă grave prejudicii de imagine partidului și lui Adrian Veștea. În schimb, dacă rolurile ar fi schimbate și George Scripcaru ar candida la președinția Consiliului Județean și Adrian Veștea la fotoliul de primar al Brașovului, există posibilitatea ca ambii candidați să fie câștigători în cursa electorală. Deși, repet, asocierea cu George Scripcaru poate naște aproape instantaneu o fugă a electoratului către alte formațiuni politice.
Soluția George Scripcaru este posibil să aducă mai multe prejudicii de imagine decât beneficii!
A doua soluție ar fi o alianță electorală locală PNL – PSD. Această alianță ar spulbera restul partidelor politice care ar veni în urma alegerilor la Consiliul Local sau Consiliul Județean cu câte unul sau doi candidați în cel mai bun caz. Și asta având în vedere că pragul electoral ar fi trecut, pe lângă cele două partide din alianță, numai de UDMR, USR, AUR la limită și posibil Pro România și PMP. Această alianță ar promova ambele partide, ce pot scoate împreună un total mai mare decât mergând separat în alegeri. Calculul alianței este unul complicat dar în esență este câștigător.
A treia soluție ar fi o alianță PNL – REPER alianță care este posibil să se nască pentru a susține candidatura Codruței Kovesi la președinția României în detrimentul Generalului Ciucă, actualul prim-ministru. Această alianță națională l-ar aduce pe Adrian Veștea candidat la președinția Consiliului Județean de mână cu un reprezentant al REPER ( posibil Allen Coliban care va părăsi sau va fi dat afară din USR, dar mergând pe varianta Cioloș, va fi primit cu covor roșu la REPER). Și în acest caz, ca și în primul caz, s-ar crea un prejudiciu de imagine pentru PNL și Adrian Veștea, Coliban pierzând conform unor sondaje date pe „ surse” mai mult de jumătate din credibilitate la doi ani de la victoria în alegeri.
Concluzie – jocul la derută a lui Adrian Veștea îi pune pe ceilalți actori politici într-o stare de disconfort, dar în aceeași stare de disconfort este pus și PNL-ul.
Afectează această stare de aparentă „ indecizie” cetățenii? Pentru moment da, pentru că la nivel de municipiu Brașov, atât Adrian Veștea cât și PNL evită să ia o poziție clară în legătură cu administrația Coliban. Ceea ce le aduce un prejudiciu de imagine și o scădere a încrederii. Cu toate acestea, abilitățile politicianiste și manageriale ale lui Adrian Veștea pot face ușor diferența.
Dar să nu ne hazardăm, mai e mult până în 2024.
Mâine despre marea dezamăgire a ultimilor doi ani, USR.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului