Să vedem cum stăm la nivel național conform cifrelor raportate de Ministerul Finanțelor

Ieri, Guvernul a dat o Hotărâre de Guvern care-i pocnește în moalele capului mai ales pe cei de la OMV. Au fost urmărite două obiective.

Cel public, să dea un pic de satisfacție celor care au băgat mâna adânc în buzunar pe parcursul anului în fața pompei de benzină. Și cel ascuns un pic, să dea o palmă gigantului OMV. OMV = Austria care ne-a făcut o „ fentă” la votul de includere în Schengen.

Guvernul speră să strângă o nimica toată de câteva miliarde de lei din această taxă de solidaritate, de fapt o suprataxă pe profiturile absolut nesimțite pe care le-au făcut cei din industria de petrol și gaze. Un 60 de procente din diferența de profit făcută în 2021.

Consecință. La bursă s-au dus în jos acțiunile OMV. Deja s-au încins telefoanele cu Viena.

Actiuni OMV

Dar să vedem cum stăm din punct de vedere macroeconomic. Pentru că televiziunile de știri urlă din toți bojocii că vine apocalipsa economică și că vom crăpa de foame și frig pe străzi în 2023.

Asta pentru că avem trei crize una peste alta, destul de delicat de gestionat. Respectiv criza economică europeană ( bye-bye gaz ieftin de la taica Putin), inflație globală ( asta de la tiparnița de bani din pandemie) și criza umanitară din Ucraina.

Ministerul Finanțelor comunică foarte simplu că deficitul bugetar este în scădere, veniturile sunt mai mari, cheltuielile sunt ținute sub control și investițiile din fondurile naționale și europene sunt cu un sfert mai mari față de anul precedent.

Să le luăm pe rând.

Investițiile sunt cu 27% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 33%. 39 de miliarde de lei în primele 11 luni ale lui 2022.

Veniturile la buget au crescut cu 21,8% ( 416 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Contribuțiile sociale au crescut cu 10,3% chiar dacă a fost extinsă acordarea de facilități salariale în domeniul agriculturii și al industriei alimentare. Efectul acestei creșteri a fost datorat și de stabilirea contribuțiilor sociale la nivelul salariului minim pentru contractele part-time.

34% creștere a impozitelor pe profit și 18% creștere a încasărilor din TVA față de 2022.

Cu alte cuvinte, statul a încasat binișor pentru o perioadă de criză. Și după ce am văzut de Crăciun prin magazine, cred că va încasa în continuare.

Măi să fie? Pe cifre o ducem bine.

Comunicarea Ministerului Finanțelor nota_bgc30nov2022

Inflație? 16,8%. Comparație cu alte țări din zonă – Ungaria 22,5%, Bulgaria 17,6%.

Europa cum stă? Austria 10,6%, Germania 10,4%, Italia 12,5%.

Totuși nu ne putem compara din punct de vedere economic cu statele dezvoltate ale Europei.

 

Concluzie.

Lucrurile nu sunt atât de complicate pe cât par. Guvernul, deși recunosc cu plăcere că l-am înjurat cu spume la gură ani la rând, ia măsuri bune de contracarare a crizelor.

Sigur, mai avem de lucru până să ne punem pe șine, sunt o groază de chestii la care suntem deficitari – infrastructură rutieră, infrastructură spitalicească, piedica Austriei de a intra în Schengen. Dar când tragem linie suntem pe plus.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *