Analiză – Rusia pare decisă să deschidă al doilea front în Ucraina. Este Odessa în pericol? Transnistria este un pseudostat la cheremul Rusiei, sufocat economic de un grup de companii care aparțin unui singur om. Transnistria a importat în 2022 combustibili de provenință rusească prin companii românești și bulgare. „Liniile de contrabandă” în Europa de Est au fost reîmpărțite. Presiuni asupra autorităților române incapabile să facă curățenie în vămile din România.
Și cum stăteam noi așa și ne gândeam, măsurând pereții din priviri, ne-a percutat una știre venită de nicăieri cu scopul de a ajunge aparent niciunde. Și care zicea (ea, știrea), că s-a umflat ficații în Putin și pentru un moment s-a crezut Rusia, și-a slobozit ceva de genul că „orice atac asupra regiunii separatiste nerecunoscute Transnistria este echivalent cu un atac asupra sa”. Cum ar veni, nu vă luați de Transnistria că avem noi o socoteală cu ea, exceptând cei 1600 de soldați ruși cantonați acolo și depozitul de 20.000 de tone de muniție.
Mai mult, în Transnistria e un circ cât casa, se zvârcolesc filorușii în chinuri- „Introducerea, de la 1 ianuarie, a noului Cod vamal este o sursă de tensiune între Chişinău şi Tiraspol. Autorităţile transnistrene au organizat proteste, iar în cea mai recentă evoluţie a conflictului, liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de miercuri, 28 februarie, congresul „deputaţilor de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană. Tiraspolul se plânge că aceste taxe ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.
Un politician din Transnistria, Ghenadie Ciorba, este de părere că Vadim Krasnoselski a convocat congresul, un for la care se iau decizii excepţionale, la ordinul Moscovei. Potrivit lui, Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federaţia Rusă. A doua zi, joi, 29 februarie, Vladimir Putin ar urma să rostească discursul său anual în faţa Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus – n.r.), ocazie cu care ar anunţa alipirea Transnistriei, susţine Ghenadie Ciorba.” – zice știripesurse.ro (link aici) .
Studiile recente ale conflictului din Ucraina precum și reacțiile de ultimă oră ale Moscovei indică, conform analiștilor militari, că Rusia vrea să deschidă un al doilea front. Acesta ar urma să fie deschis în Transnistria, și ar avea ca scop clar asaltul și cucerirea Odessei.
Hopaaa. Chiar așa zice strategia militară rusă, că încolțesc soldații Odessa?
Păi cam da, dacă urmărim un pic raționamentul.
Stați jos și trageți aer curat în piept ca să dezambiguzăm realitatea.
Asta e o chestie extrem de serioasă dacă e să ne întrebi pe noi. Pentru că cei doi ani de conflict armat, practic la granițele României, au reconfigurat stilul nostru de viață, de oameni abia ieșiți din pandemie. Și care oricum eram cam suciți de cap.
Dar să facem ceea ce știm noi mai bine, una bucată analiză de stă mâța exact în coadă. Vorba lui domn Marcel, mulți președinți, puțini lideri. Adică mulți știriști, puțini pe analiză, mulți gură cască, puțini cu analiza socială și politică la zi
Transnistria este un fel de stat desprins din Republica Moldova, care s-a separat de această republică la începutul anilor 90 ai secolului trecut. Un pic de alegeri democratice, un pic de cafteală, un mic război regional, anyway, s-a ajuns la ceea ce astăzi se numește Republica Moldovească Nistreană. Republică pe care o recunosc ca fiind republică doar trei state pe care nu merită să le pomenim, pe lângă statul jos și statul în picioare.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, zice că regimul separatist se află „cel puțin sub influența decisivă a Rusiei” și „supraviețuiește grație sprijinului militar, economic, financiar și politic pe care Rusia i-l furnizează”. Asta ca să înțelegem în propoziție despre ce e vorba.
Țara asta artificială a cărei existență depinde de Moscova, și care găzduiește vreo jumătate de milion de oameni, din care jumătate cetățeni moldoveni, stă tampon între Ucraina și Republica Moldova.
Pe surse au fost scurse niște informații potrivit cărora autorităților din Transnistria li s-a pus în vedere crearea de suprastocuri de combustibili. Așa, pe telefonul scurt de la Moscova. Acest lucru a fost confirmat și de ancheta jurnaliștilor de la defapt.ro, care ne spun, cităm „ în perioada ianuarie – mai 2023, în Transnistria au intrat 31.348 de tone de motorină. În aceeași perioadă a anului precedent, 2022, cantitatea de motorină importată de Tiraspol a fost de numai 25.654 de tone. Calculul arată o creștere în 2023 de peste 22% doar pentru perioada ianuarie – mai.
Practic, în medie lunară, în Transnistria au ajuns aproape 6.270 de tone de motorină în 2023. Prin comparație, media lunară de import de motorină în 2022 a fost de sub 4.100 de tone. Așadar, creșterea lunară a fost de peste 50% în 2023, ceea ce arată o nevoie urgentă de combustibil pentru mașinile de luptă.” (link articol).
Până aici bine și devreme acasă! Exceptând combustibilul. Ia să vedem noi de unde vine combustibilul. Păi cică din UE. Cum din UE? Păi UE, că până la debutul războiului venea din Rusia, și acum nu mai poate veni din Rusia, că au securizat ucrainenii granițele și ciuciu combustibil din Rusia, și pe partea cealaltă, moldovenii cam controlează tot ce vine spre republica separatistă.
Numai că….Transnistria a continuat să primească combustibil, prin intermediul unei filiere europene. În această filieră, un rol esențial l-a jucat compania privată rusească Lukoil, tolerată pe teritoriul UE și, mai ales, în România și Bulgaria, unde are operațiuni extinse și importante financiar. Cucu,bau!
Ok, hai să zicem că și acolo sunt oameni care au autoturisme, autoturisme care au nevoie de combustibil. Dar tot acolo sunt și ceva tancuri rusești, echipamente militare, camioane și alte consumatoare de combustibil, care aparțin Rusiei. Rusiei care se bate cu Ucraina. Rusie care n-ar avea dreptul să mai exporte combustibil în UE, inclusiv în Republica Moldova ca aspirant la UE.
Dar hai să mai adăugăm niște piese pe tabla de analiză.
Situația economică a Transnistriei? Toate segmentele economiei locale sunt controlate de holding-ul Sheriff care numără zeci de companii active. Tot grupul ăsta de companii, deținute la începutul existenței lor de Victor Gușan, Larisa Gușan și Ilya Kazmaly, au ajuns acum să fie deținute de Victor Grușan. Acesta din urmă este cunoscut în unele cercuri ca fiind extrem de apropiat de FSB, ca să nu zicem agent FSB. Adică se pare că are destulă kaghebită pe la gură, pe modelul colegului și mentorului lui spiritual, Putin.
Legenda spune că încasările anuale totale ale acestui holding sunt mai mari decât bugetul Transnistriei.
Și acum una bună și de ținut minte – Companiile ce țin de holding-ul Sheriff sunt „înregistrate provizoriu” în Registrul de Stat al Întreprinderilor din Moldova, fiindu-le atribuite coduri fiscale moldovenești.
„Înregistrarea provizorie” a agenților economici din Transnistria de către autoritățile Republicii Moldova este o invenție moldovenească legalizată prin Hotărârea Guvernului de la Chișinău nr. 815 din 02.08.2005, care le permite companiilor din regiunea transnistreană să beneficieze de cont bancar la o bancă din Republica Moldova și să efectueze operațiuni de import-export fără nici un fel de obligații fiscale față de bugetul Republicii Moldova.
Conform articolului 7 (6) al Codului fiscal al Republicii Moldova, „subdiviziunile amplasate în unitățile administrativ-teritoriale al căror buget nu este parte componentă a bugetului public național achită impozitele și taxele la bugetul unității administrativ-teritoriale unde se află reședința de bază a întreprinderii”.
Cum ar veni, prost nu e ală care cere, e ăla care dă!
Consorțiul/holdingul/grupul de firme Sheriff deține și două lanțuri de benzinării. Mai precis deține amândouă lanțurile de benzinării din Transnistria. Ca să fie bine, să nu fie…..exact, rău. Pe numele lor Sheriff (normal) și Tir Oil Trade (aici acordăm un premiu copyrighter-ului care a scos această denumire). Tir Oil Trade are licență de import pentru combustibili din Republica Moldova.
Potrivit documentelor vamale ale Republicii Moldova, 98% din cantitatea de motorină importată în Transnistria în 2023 provine de la rafinăria Lukoil din România. Tot în 2023, benzina importată în republica separatistă a provenit 100% de la rafinăria Lukoil din România.
În schimb în 2022, Lukoil (prin companiile din România, Bulgaria și Olanda) a furnizat doar 30% din motorina pentru Transnistria. Restul de 70% a provenit de la companii mai mici, toate controlate de cetățeni ruși sau moldoveni. Aici intervine o informație al naibii de interesantă – țările de origine a combustibilului, însă, sunt în unele cazuri altele decât cele în care se află firmele exportatoare. În 2022, de exemplu, în Transnistria a ajuns motorină exportată prin firme din România și Bulgaria, dar care își avea originea în șase țări (inclusiv Rusia) și Uniunea Europeană.
Păi în 2022 nu era embargo? Așa! Și pe cine interesează/ Când șpaga se dă și se încasează?
Ce zic jurnaliștii de investigație care au băgat adânc de tot botul în savarina importului de combustibil? Păi zic că „cea mai mare parte din motorină importată de Sheriff în 2022, 90% din cantitate, a provenit de la trei firme exportatoare înregistrate pe teritoriul României. De la aceste trei companii, Sheriff a importat 30.825 de tone de motorină. Țara de origine pentru aproape 70% din această motorină (20.990 tone) a fost Rusia.”
Dar stai așa, asta nu e tot. Acum vine cadoul!
Prima firmă românească care a exportat motorina în Transnistria în 2022 poartă numele de Euronova Energies SA și are sediul la Geneva. Practic ea NU e companie românească, dar autoritățile vamale ale Republicii Moldova o consideră ca fiind exportator român. Interesant e faptul că această companie are legături directe cu gigantul rus GAZPROM.
A doua companie românească care a exportat motorina în Transnistria în 2022 poartă numele de Bitum Logistics Co. Ea a vândut către Sheriff Tiraspol doar 533 de tone de motorină. Firma a fost înființată în 2020. În nici trei ani, cifra de afaceri a crescut de 88 de ori iar profitul, de cinci ori (la aproape patru sute de mii de euro). Cu toate acestea, la sfârșitul lunii martie 2023, societatea comercială a intrat în insolvență. Proprietarul și administratorul Bitum Logistics Co SRL este Grigore Cechină, cetățean român născut în Republica Moldova.
A treia companie românească care a exportat motorina în Transnistria în 2022 poartă numele de Marsala Koncept, o firmă înființată în 2014, a exportat către Sheriff Tiraspol peste 3.000 de tone de motorină. Unicul asociat și administrator al societății de comerț cu combustibili din Constanța este Elbis Osman. Exact Elbis OSMAN.
Cine e Elbis OSMAN? Păi Elbis OSMAN apare în mai multe investigații jurnalistice, inclusiv în una marca informatiabrasovului.ro (link aici), jucându-se de-a personaj care unește toate companiile ce operează în zona Portului Constanța pentru a o pune șefă pe Florentina Ioanei la Direcția Regională Vamală Constanța. Ca de obicei când vorbim despre oamenii ce roiesc în vecinătatea Portului Constanța și în jurul Vămii Constanța, acesta este asociat în mai multe companii care au ca obiect de activitate importul de mărfuri.
Și aici tragem o mică concluzie. În 2022, companii românești au exportat combustibil rusesc, supus embargoului, în Transnistria. Vama? Antifrauda? Alo, se aude? Aici provincia.
Și cât combustibil rusesc n-o fi trecut pe aceste filiere despre care avem suspiciuni că ar fi „Unite cu Moscova”? Întrebăm, nu dăm cu tesla, că doar nu vorbim despre război, vorbim despre picnicuri!
Lansăm o ipoteză! Bazându-ne pe faptul că vămile României sunt șvaițer, pentru că trece orice, că în ele și vecinătatea lor activează zeci, poate sute de companii controlate de personaje cu afinități pentru combinații, că Rusia și-a trimis agenții să dezvolte și să controleze rețele de contrabandă ce activează pe teritoriul României, și care trafică orice, de la GPL cu acte de provenință false, la parfumuri, haine, țigări, droguri, numai bani să iasă. La care adăugăm faptul că aceste rețele sunt puse la punct încă de pe vremea vechii securități „pe mână” cu studenții arabi veniți la studii și racolați și lăsate moștenire unei noi generații de contrabandiști. Plus apetența autorităților din România care încasează comisioane ca să închidă ochii.
Ipoteza spune că e posibil ca partea rusă să se ocupe doar traficul de combustibili, lăsând drogurile, țigările, hainele și parfumurile pe mâna turcilor și arabilor. Și, din când în când, aceștia își mai reglează conturile, se mai ajută, mai pun de-o cioacă și de o combinație. Asta în timp ce autoritățile țin de „șase” și acoperă urmele contrabandei. Firește, contra unui comision gras și împărțit bine ca să ajungă până unde trebuie.
De ce spunem asta. Păi simplu. Să urmărim raționamentul. Vin o serie de mărfuri în zona liberă a Portului Constanța Sud Agigea. Perfect legal! Cu destinația Transnistria, urmând să fie încărcate pe tiruri. Vama Română se face că controlează ceea ce iese din port cu destinația Transnistria și pune o ștampilă pe acte. Apoi tirul se prezintă la granița Republicii Moldova, unde și acolo autoritățile se uită ca curca în lemne pe bază de plic, și pun și ele o ștampilă. Mărfurile ajung la destinație. Sau până ajung la destinație sunt descărcate în depozite pe traseu și vândute „la negru”. Fără a plăti accize, taxe, impozite, TVA.
Prinde orbul, scoate-i ochii! După care pune-l să joace barbut și să câștige.
Chestia e că serviciile de informații trimit mai departe informări despre ceea ce am descris mai sus. Probabil cu date, nume, funcții, zile, ore, cantități. Numai că până la verificarea informațiilor și instrumentarea de material probatoriu, informațiile se pierd pe drum sau răsuflă către contrabandiști.
De ce? Pentru că e pe foarte mulți bani. Extrem de mulți bani. Cam banii ăia de spitale, autostrăzi, școli și grădinițe pe care nu le avem.
De pe la Kiev, prin gura Generalului Budanov se aude că ucrainenii au văzut din drone că se cam acumulează echipament militar la granița Transnistriei cu Ucraina. Și au început să facă 13-14 într-un picior, pentru că le-a dat anxietatea un șut în vintre. Dacă intră trupele cantonate în Transnistria peste ucraineni cu direcția Odessa? Că doar au combustibil suficient, venit chiar din statele UE.
Bine, pe tema asta cu combustibilul n-are nimeni nimic de spus, inclusiv guvernele UE care se fac că nu există astfel de, hai să le spunem, scăpări.
Dar să reînnodăm firul epic!
Și nu sărim foarte tare de temă, care este acută.
Iese luni, 26 februarie 2024 ministrul Predoiu și zice despre corupția din vămi și din fisc – „Trebuie să acordăm atenţie oligarhiei administrativ-financiare” (link aici). Conform digi24.ro, ministrul a declarat – „Aţi spus, domnule procuror şef DNA, că există încă un cost ridicat al corupţiei şi că prioritizaţi acţiunile DNA în acele zone care au un impact pe cetăţeni. E foarte bine. Vă rugăm să aveţi în vedere şi zonele care au impact pe bugetul de stat, care temporar suferă pentru că se practică în continuare pe scară largă evaziunea fiscală şi ea e însoţită, invariabil, de corupţie” și „ce se constată şi constat că trebuie să acordăm în egală măsură atenţie unei zone pe care aş denumi-o de oligarhie administrativ-financiară, adică o serie de funcţii din aparatul administrativ de stat care sunt ocupate ani de zile de aceleaşi persoane, iar unele dintre ele capătă sentimentul impunităţii.” În traducere liberă, mafia și contrabandiștii au legături solide și indisolubile cu înalții funcționari ai Statului Român, lucru pe care însăși MINISTRUL JUSTIȚIEI ÎL ȘTIE ȘI ÎL CONFIRMĂ!
Frumos sau ce?
Atât primul-ministru Marcel Ciolacu, cât și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-au pronunțat public despre necesitatea instaurării unor măsuri mai dure în ceea ce privește controlul mărfurilor care intră în România prin porturile maritime și fluviale. Demisia Directorului General al Portului Constanța de la începutul lunii februarie 2024 confirmă acest lucru. A fost numit noul președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Vamale Române, Marcel-Simion Muțescu în luna ianuarie 2024 și un nou coordonator al Departamentului Antifraudă al ANAF, Alexandru Drăghici. Numirile acestea confirmă niște lucruri.
Funcționarii vamali de la Constanța încearcă să obțină numirea în funcții cu mare influență, promițând unuia dintre partidele extremiste consultanță vamală formal și informală. Plus informații confidențiale, plus influență, plus protecție. România, frumos. Bani să curgă.
Șeful FBI vine săptămâna trecută la București și se întâlnește cu Procurorul General al României – „Discuțiile s-au axat pe colaborarea excelentă dintre Ministerul Public și FBI, precum și pe întărirea cooperării dintre cele două instituții, cu un accent sporit în domeniile prioritare pentru partea română. În concret, s-a stabilit intensificarea colaborării în combaterea infracțiunilor de spălare de bani și cybercrime, precum și a desfășurării investigațiilor financiare complexe, sens în care s-a convenit asupra asigurării de către FBI a unor sesiuni de training pentru procurorii români în ceea ce privește investigarea infracțiunilor menționate” transmite Ministerul Public. De fapt omul ăla a venit din SUA ca să le explice că se știe tot și că suntem de rahat, șpăgari și incapabili să facem ordine, și că probabil nu depășim nivelul unei țări din lumea a treia la capitolul corupție, chiar dacă suntem stat membru în UE, chiar dacă avem tot suportul Washingtonului.
Concluzie.
Factorul politic pune presiune pe vamă și ANAF. Semnalele sunt clare și nu vin numai din România. Contrabanda cu complicitatea autorităților române trebuie să înceteze.
Pentru că nu este posibil ca în ROMÂNIA, Frăția Vameșilor să fie mai tare ca primul ministru, ca președintele Camerei Deputaților, ca ministrul justiției sau ca ministrul de interne. Sau ca șeful FBI!
Nu este posibil ca noi, stat NATO și membru UE, să avem un „stat în stat” în care șmecherii fac ce vor, când vor, sub oblăduirea și cu concursul Rusiei.
Nu e posibil ca în loc să fim un factor de stabilitate zonal, să ne jucăm de-a „târgul de contrabandiști”!
NU ESTE POSIBIL CA STATUL ROMÂN SĂ PIARDĂ MILIARDE DE EURO ANUAL, BANI PENTRU DEZVOLTARE, EDUCAȚIE ȘI SPITALE PENTRU CĂ AUTORITĂȚILE ACOLO UNDE NU SUNT ȘPĂGUITE, SUNT DEPĂȘITE SAU COMPLICE LA ILEGALITĂȚI.
AJUNGE!
DOMNULE MUȚESCU, TOATĂ CONDUCEREA VĂMII CONSTANȚA TREBUIE SCHIMBATĂ!
Foto – defapt.ro
#InformațiaBrașovului