Premierul Ciolacu trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății
Marcel Ciolacu a solicitat Corpului de Control al Prim-Ministrului să efectueze o verificare a documentelor emise de Ministerul Sănătății în legătură cu situația de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Premierul a menționat că așteaptă o informare din partea șefului Corpului de Control în zilele următoare, referitoare la ancheta în curs despre evenimentele de la unitatea medicală.
Așteptări privind concluziile anchetei
Ciolacu a făcut aceste comentarii înainte de ședința de miercuri a Guvernului, în contextul întrebărilor legate de demisia șefului Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Întrebat dacă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va rămâne în funcție, premierul a răspuns: „Haideți să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie.”
Demisia șefului Corpului de Control
Sorin Luca, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, și-a dat demisia în urma scandalului de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Ministrul Rafila a declarat că Luca a considerat că este oportun să facă acest pas în contextul actual.
Verificări anterioare la spital
Inspectorii ministerului, inclusiv șeful Corpului de Control, nu au găsit nereguli la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Trei controale administrative efectuate în luna aprilie au confirmat că nu există probleme legate de morțile suspecte de la Secția de terapie intensivă.
Contextul anchetei
Investigarea a fost inițiată după un denunț făcut de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri la spital, care a raportat că, între 4 și 6 aprilie, aproximativ 20 de pacienți au decedat în Secția ATI, din cauza reducerii dozajului de noradrenalină de către medicii de gardă. Aceștia, Maria Miron și Mirela Păiuș, au fost acuzate de procurori de tentativă de omor și omor calificat.
Starea medicilor acuzați
Medicii Mirela Păiuș și Maria Miron se află în arest pentru o perioadă de 30 de zile, beneficiind de prezumția de nevinovăție. Judecătorul a motivat arestarea prin faptul că acestea și-au asumat în mod inuman dreptul de a decide asupra vieții și morții pacienților din secția de Terapie Intensivă. Probele strânse de procurori sugerează intenția directă de a provoca decesul unui pacient.