Rusu (PNL): Blocajul Finanțărilor ONG-urilor din Brașov de către Administrația USR
Asociațiile, fundațiile și cluburile sportive din Brașov, care au obținut dreptul de a fi finanțate din bugetul local prin concursuri de proiecte, trebuie să fie conștiente că ne angajăm să ne asigurăm că fondurile ajung la ei, beneficiarii legitimi. Mă refer la cei care au aplicat, au fost declarați eligibili și au câștigat în domeniile cultural, social și sportiv.
Din păcate, ne confruntăm din nou cu aceeași problemă, similară cu cele întâmpinate pe parcursul mandatului primarului Allen Coliban și al echipei USR. Am solicitat informații esențiale pentru a soluționa situația, însă acestea nu ne-au fost furnizate de subalternii primarului.
Pe 31 iulie a acestui an, am cerut Biroului Relații Externe, Turism și Evenimente (BRETE), condus de doamna Nicoleta Cîrjan, detalii despre proiectele din anul curent, care, din păcate, au blocată finanțarea nerambursabilă și nu pot fi implementate. De asemenea, am solicitat informații referitoare la proiectele din 2023. Din păcate, nu am primit niciun răspuns!
Am trimis o a doua solicitare pe 6 august, dar din nou am rămas fără răspuns sau reacție. Aceasta este modul în care au înțeles să funcționeze administrația publică, nu doar doamna Cîrjan, ci și ceilalți membri ai „partidului” primarului, care activează în aparatul executiv al Primăriei. Neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, încălcarea Codului Administrativ și tratarea cu indiferență a brașovenilor sunt comportamente frecvente în rândul acestora.
Cei care suferă din cauza acestor atitudini nu sunt doamna Cîrjan sau colegii ei de partid, ci cetățenii brașoveni, cărora le este refuzată oportunitatea de a participa la proiecte comunitare și de a se dezvolta.
În plus, prin notificările trimise ONG-urilor beneficiare, colaboratorii primarului din secretariatul tehnic au transmis informații false, încercând să manipuleze situația, o practică deja învechită la Brașov, și să arunce vina asupra Consiliului Local. Citez din notificare: „În lipsa unei decizii a autorității contractante de atribuire a contractelor de finanțare, respectiv a Consiliului Local Brașov, nu se poate desfășura procedura de semnare a contractelor de finanțare”.
Această afirmație este fie făcută cu rea-credință, fie rezultatul necunoașterii legii. Conform Legii nr. 350/2005 privind finanțările nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, autoritatea contractantă este municipiul Brașov, reprezentat de Primăria Municipiului Brașov și primar, nu Consiliul Local!
Legea nr. 350, capitolul I, articolul 2, litera B, definește „Autoritate finanțatoare” ca fiind orice autoritate publică, inclusiv autoritățile judecătorești, care are calitatea de ordonator principal de credite, conform legii. Consiliul Local Brașov nu îndeplinește această funcție, deoarece nu are personalitate juridică, iar acest rol revine primăriei, prin intermediul primarului.
La capitolul III – Încheierea, îndeplinirea și finalizarea contractului de finanțare nerambursabilă, articolele 36 și 37 din Legea 350 subliniază…
Contractul de Finanțare cu Primăria Brașov
Beneficiarul încheie contractul de finanțare cu autoritatea publică, în acest caz specific, Primăria Brașov. Conform Codului Administrativ, articolul 5, litera J, se definește autoritatea publică ca fiind „organ de stat sau al unităţii administrativ-teritoriale care acţionează în regim de putere publică pentru satisfacerea unui interes public”.
Această reglementare se aplică în mod direct în cadrul Primăriei Brașov, în contextul proiectelor ce beneficiază de finanțare publică nerambursabilă.