Opoziţia venezueleană contestă validitatea realegerii lui Nicolás Maduro
Opoziţia din Venezuela a transmis, printr-o scrisoare deschisă, că va considera orice decizie a Curţii Supreme care ar valida realegerea preşedintelui Nicolás Maduro ca fiind „nulă şi neavenită”. Această reacţie vine în urma proclamării lui Maduro drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din 28 iulie de către Consiliul Naţional Electoral (CNE), care, însă, nu a furnizat detalii despre procesul de numărare a voturilor, afirmând că sistemul său a fost piratat.
Opoziţia acuză o fraudă electorală şi susţine că victoria ar trebui să îi revină candidatului său, Edmundo Gonzalez Urrutia. Nicolás Maduro, care afirmă constant că se confruntă cu o tentativă de „lovitură de stat”, a înaintat un recurs la Curtea Supremă, pe care majoritatea observatorilor o consideră influenţată de putere, pentru a obţine validarea victoriei sale.
„Orice decizie a Camerei Electorale (a Curţii Supreme) care ar valida frauda electorală pe care încearcă să o impună puterea va fi nulă şi neavenită”, se arată în textul difuzat pe reţelele sociale de către lidera opoziţiei, Maria Corina Machado, împreună cu Gonzalez Urrutia. Aceştia subliniază că „magistraţii” Curţii Supreme ar încălca drepturile inalienabile ale alegătorilor, angajându-şi astfel responsabilitatea penală, civilă şi administrativă.
Scrisoarea, aprobată de coaliţia Platforma Unitaria Democratica (PUD), care reuneşte principalele partide ale opoziţiei, continuă prin a afirma că CNE este organismul constituţional care trebuie să totalizeze voturile venezuelenilor şi să publice procesele verbale corespunzătoare. Opoziţia a publicat online copii ale proceselor verbale de la secţiile de votare, pe care le consideră dovezi ale victoriei lui Gonzalez Urrutia, însă puterea contestă validitatea acestor documente.
Pe de altă parte, Statele Unite, Uniunea Europeană şi mai multe ţări din America Latină nu recunosc victoria lui Maduro.