Declarațiile Ministrului Sănătății despre Eutanasiere și Îngrijirile Paliative
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat, joi seară, la Digi24, despre scandalul legat de morțile suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon. El a subliniat că, în prezent, nu există în România posibilitatea acceptării întreruperii tratamentului în secțiile de terapie intensivă (ATI) și continuarea acestuia în regim de paliație. Rafila a explicat că, de-a lungul timpului, societatea românească nu a ajuns la o acceptanță socială a acestei idei.
Ministrul a propus organizarea unei dezbateri pe această temă, în care să fie implicate societățile profesionale, organizațiile de pacienți și Biserica. El a subliniat importanța participării Bisericii pentru a evita interpretările greșite și pentru a asigura o reprezentare adecvată a societății. Rafila a precizat că discuția ar trebui să se concentreze pe pacienții care nu mai au resurse pentru a se recupera, și nu pe eutanasiere.
„Eutanasia în România trebuie scoasă din discuție, deoarece acceptanța socială pentru aceasta nu există”, a afirmat Rafila. El a menționat că intenționează să propună această dezbatere la începutul lunii septembrie, cu scopul de a legisla în domeniu.
Rafila a subliniat necesitatea unor exemple de bună practică din alte țări și a menționat că a solicitat un audit internațional. Deși nu a primit un răspuns scris, colegii de la Societatea Română de Terapie Intensivă au stabilit contacte cu societăți europene care se ocupă de etica în terapie.
În România, aproape 200.000 de pacienți sunt diagnosticați anual cu boli terminale, dar doar 18% dintre aceștia beneficiază de îngrijiri paliative corespunzătoare. Din cauza lipsei centrelor specializate, secțiile de terapie intensivă devin adesea un refugiu forțat pentru acești pacienți, transformându-se în locuri de suferință prelungită. Scandalul de la Spitalul Pantelimon a evidențiat nevoia urgentă de reglementări clare pentru pacienții terminali, dar autoritățile rămân reticente în abordarea acestei probleme.