Revizuirea tarifelor de utilizare a resurselor de numerotație de către ANCOM
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a inițiat o consultare publică cu privire la un proiect de decizie ce vizează actualizarea tarifelor de utilizare a resurselor de numerotație percepute de furnizorii de telefonie. Proiectul introduce un mecanism de stabilire a acestor tarife bazat pe Indicel Prețului de Consum (IPC), având în vedere fluctuațiile prețurilor. Începând din 2025, ANCOM va publica, în luna noiembrie a fiecărui an, tarifele aplicabile pentru anul următor.
Modificări propuse în cadrul proiectului
Consultarea publică propune revizuirea tarifelor de utilizare a resurselor de numerotație, precum și implementarea unui sistem clar și transparent pentru stabilirea acestora. De asemenea, se vor clarifica modalitățile de încasare în anumite situații, identificând nevoile de reglementare apărute în practică.
Tarifele actuale pentru majoritatea categoriilor de numerotație au fost stabilite în 2007 și sunt printre cele mai scăzute din Europa, fără modificări până în prezent. ANCOM propune aplicarea Indicelui prețurilor de consum lunar, publicat de Institutul Național de Statistică (INS), pentru perioada septembrie 2007–iunie 2024, în vederea actualizării tarifelor.
Tarifelor revizuite vor continua să fie unele dintre cele mai mici din Europa. Comparativ, țări precum Cipru, Finlanda, Italia, Țările de Jos și Norvegia au tarife similare sau mai mici, în timp ce în Bulgaria, Croația, Estonia, Franța, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția și Turcia, acestea sunt mai mari. De asemenea, în anumite state, cum ar fi Cipru, Italia, Țările de Jos, Republica Slovacă, Grecia, Ungaria și Portugalia, se percepe un tarif administrativ suplimentar la alocarea resurselor de numerotație.
Procedura de consultare publică
Proiectul de decizie pentru modificarea și completarea actelor normative în domeniul resurselor de numerotație este disponibil pentru consultare. Persoanele interesate sunt invitate să trimită observații și propuneri până la data de 11 septembrie 2024. Acestea pot fi transmise prin poștă la sediul central al ANCOM, prin Registratura online sau prin intermediul direcțiilor regionale. De asemenea, observațiile pot fi trimise prin fax sau e-mail.