Calendarul alegerilor prezidenţiale 2024
Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat pentru 24 noiembrie, în timp ce, dacă este necesar, al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie, conform deciziilor adoptate de Guvern. Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a subliniat că organizarea acestui scrutin este mai costisitoare, deoarece, de obicei, se desfăşoară în două tururi.
Aceste alegeri reprezintă o premieră, având loc în acelaşi an cu alegerile parlamentare şi locale, o situaţie care nu s-a mai întâmplat din 2004. De asemenea, 2024 va include şi alegerile europarlamentare, marcând astfel prima dată când toate cele patru tipuri de alegeri se desfăşoară în aceeaşi perioadă.
Măsuri adoptate de Guvern
Guvernul a adoptat trei hotărâri ce detaliază calendarul acţiunilor electorale, măsurile tehnice şi costurile asociate pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor pentru preşedintele României. Toni Greblă a menţionat că în cadrul şedinţei de Guvern au fost aprobate toate actele normative necesare, atât pentru alegerile parlamentare, cât şi pentru cele prezidenţiale.
„Aceste alegeri nu sunt comasate. Fiecare tip de alegere se desfăşoară conform regulilor specifice, stabilite prin legislaţie, având bugete şi logistică electorală separate. Totuşi, o noutate este că votul se va desfăşura timp de trei duminici consecutive, respectiv pe 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie”, a explicat Greblă.
Repere importante ale calendarului electoral
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a prezentat principalele date din calendarul electoral pentru alegerile prezidenţiale:
- 24 septembrie: Data limită pentru alegătorii din străinătate de a se înregistra în Registrul electoral.
- 5 octombrie: Termenul limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la Biroul Electoral Central.
- 6 octombrie: Stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru candidaţi.
- 10 octombrie: Comunicarea candidaturilor către birourile electorale judeţene şi din străinătate.
- 12 octombrie: Stabilirea ordinii înscrierii candidaţilor pe buletinul de vot.
- 25 octombrie: Începerea campaniei electorale.
- 23 noiembrie: Încheierea campaniei electorale la ora 7.00.
- 6 noiembrie: Data limită pentru stabilirea sediilor secţiilor de votare din străinătate.
- 22 noiembrie: Prima zi a votării în străinătate, între orele 12.00-21.00.
- 23 noiembrie: A doua zi de vot în străinătate, de la ora 7.00 până la 21.00.
- 24 noiembrie: Ziua votării în ţară.
Aceste detalii sunt esenţiale pentru asigurarea unei desfăşurări corecte şi transparente a alegerilor prezidenţiale din acest an.
Programul pentru Al Doilea Tur de Scrutin
Pentru al doilea tur de scrutin, autoritățile au stabilit un calendar detaliat al activităților. Astfel, pe 29 noiembrie, vor fi anunțați public cei doi candidați care vor participa la această etapă. Tot în aceeași zi va începe campania electorală.
Pe 30 noiembrie, va fi stabilit orarul campaniei electorale, precum și repartizarea timpilor de antenă pentru candidați, asigurându-se accesul acestora la serviciile publice de radio și televiziune.
Votul în străinătate va debuta pe 6 decembrie, la ora 12.00, și se va încheia la ora 21.00 în aceeași zi. Campania electorală la nivel național se va încheia pe 7 decembrie, la ora 7.00. Ziua votării este programată pentru 8 decembrie, când votul va începe la ora 7.00 și se va termina la 21.00.
Costurile Alegerilor Prezidențiale din 2024
Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României în 2024 este de 1,39 miliarde lei.