Variola maimuței a generat o tulpină nouă care stârnește îngrijorare în rândul cercetătorilor din cauza evoluției accelerate.

variola maimutei a dezvoltat o noua tulpina care ii ingrijoreaza pe cercetatori din cauza evolutiei rapide 66d08f9260393

Provocări în monitorizarea virusului Mpox

Experții subliniază că în regiunile afectate de virusul Mpox lipsește finanțarea și echipamentele necesare pentru o supraveghere adecvată, ceea ce duce la numeroase incertitudini în ceea ce privește severitatea și transmiterea acestuia. Aceste lacune complică răspunsul autorităților sanitare, conform cercetătorilor din Africa, Europa și SUA.

Avertismentul experților din domeniul sănătății

Dr. Dimie Ogoina, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Niger Delta din Nigeria și președinte al comitetului de urgență al OMS pentru Mpox, a declarat: „Îmi fac griji, deoarece în Africa lucrăm orbește.” El a fost printre primii care au alertat în 2017 cu privire la posibilitatea transmiterii sexuale a virusului, o cale acum recunoscută. Dr. Ogoina a adăugat: „Dacă nu înțelegem foarte bine focarul, vom avea dificultăți în a aborda această problemă în ceea ce privește dinamica transmiterii, severitatea bolii și factorii de risc.” El a exprimat îngrijorarea că virusul ar putea suferi mutații și ar putea produce noi tulpini.

Creșterea cazurilor de variola maimuței în Africa

În Congo, în acest an au fost raportate peste 18.000 de cazuri suspecte de infecții cu clada 1 și clada 1b, precum și 615 decese, conform OMS. De asemenea, au fost confirmate 222 de infecții cu clada 1b în patru țări africane în ultima lună, plus câte un caz în Suedia și Thailanda, la persoane care au călătorit în Africa. Dr. Miguel Paredes, de la Fred Hutchison Cancer Center din Seattle, a explicat că, deși virusul Mpox a fost în general stabil, mutațiile declanșate de APOBEC pot accelera evoluția sa. „Toate cazurile de transmitere de la om la om ale Mpox au această semnătură APOBEC, ceea ce indică o rată de mutație mai rapidă decât ne așteptam,” a spus el.

Vulnerabilitatea tinerilor la Mpox

Epidemiologii avertizează că tinerii sunt mai expuși riscului de infecție cu virusul Mpox, în contextul declarației OMS privind urgența de sănătate publică de interes internațional. Peste 96% din cazurile și decesele raportate au avut loc în Republica Democrată Congo, cu un număr semnificativ de copii afectați. „Unul dintre focare este clada Ia, unde vedem mai mulți copii, iar celălalt este clada Ib, unde afectarea este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților,” a declarat Placide Mbala Kingebeni, specialist epidemiolog din Republica Democrată Congo.

Recomandările OMS pentru prevenirea infecțiilor

Organizația Mondială a Sănătății subliniază importanța igienei, menționând că virusul poate rămâne pe îmbrăcăminte, lenjerie și suprafețe atinse de persoane infectate. Persoanele expuse riscului de infecție pot fi cele care au tăieturi sau escoriații sau care își ating ochii, nasul, gura sau alte membrane fără a se spăla pe mâini. OMS recomandă curățarea și dezinfectarea suprafețelor, precum și spălarea mâinilor după contactul cu obiecte sau suprafețe potențial contaminate.

OMS nu recomandă purtarea pe scară largă a măștilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat că, deși măștile pot fi utile în anumite situații, nu este necesar ca acestea să fie purtate pe scară largă de întreaga populație. Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS, a menționat că utilizarea măștilor este recomandată în special pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru persoanele care interacționează cu cei bolnavi.

Aceste declarații subliniază importanța adaptării măsurilor de protecție în funcție de circumstanțe, în scopul de a asigura sănătatea publică într-un mod eficient.