Muzeul Brukenthal permite accesul la catacombele din Sibiu pentru turiști.

muzeul brukenthal deschide catacombele din sibiu pentru vizitare 66d57e255566f

Muzeul Național Brukenthal și Catacombele din Sibiu

Muzeul Național Brukenthal, în cadrul Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, invită publicul să descopere singurele catacombe cunoscute ale orașului. Aceste catacombe, situate la subsolul Bisericii și Mănăstirii Ursulinelor, reprezintă adevărate cripte care adăpostesc mormintele maicilor și slujitorilor fostei mănăstiri.

Proiectul ce vizează cunoașterea istoriei orașului este realizat în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și Parohia Greco-Catolică din Sibiu. Vizitele sunt programate să aibă loc zilnic, începând cu data de 7 septembrie 2024, la orele 12:00, 15:00 și 17:00, în grupuri de maximum 10 persoane. Prețul unui bilet este de 25 lei.

Istoricul Bisericii și Mănăstirii Ursulinelor

Biserica și mănăstirea Ursulinelor, situate pe strada Sării (actualmente strada Gheorghe Magheru), au fost inițial loc de cult pentru călugării dominicani, care în anul 1474 au construit aceste edificii după ce s-au mutat în interiorul zidului de apărare. Elementele gotice originale, cum ar fi portalul de acces în arc frânt, zona capelei de pe peretele nordic și contraforții de la exterior, sunt încă vizibile.

În urma Reformei din 1543, majoritatea populației săsești a adoptat luteranismul, ceea ce a dus la desființarea mănăstirii, iar biserica a intrat în posesia luteranilor. Ulterior, în perioada habsburgică, biserica a revenit cultului romano-catolic și a fost încredințată maicilor ursuline, care au construit alături un pension pentru fete.

În data de 12 iulie 1733, opt călugărițe ursuline au sosit din Bratislava, fiind primite cu mare ceremonie. În 1734, s-a început construcția mănăstirii, iar în 1769 clădirea a fost extinsă cu sprijinul împărătesei Maria Tereza, având ca scop înființarea unei școli catolice. Lucrările au fost finalizate în 1772, costul total ridicându-se la 38.821 guldeni.

Rolul educațional al Ursulinelor

Desființarea ordinului iezuit de către împăratul Iosif al II-lea a dus la preluarea activităților educaționale de către maicile ursuline. Astfel, în 1789, acestea au deschis școala elementară catolică, cunoscută sub numele de Școala Normală k.u.k. Aceasta era o continuare a gimnaziului catolic iezuit, care funcționa din 1774. Școala ursulinelor a devenit una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din oraș, frecventată de copiii familiilor înstărite, care căutau o educație de calitate într-un mediu german, conform tipicului iezuit.

În perioada interbelică, la această instituție funcționa atât școala elementară de fete romano-catolică „Sf. Ursula”, cât și Gimnaziul de fete „Sf. Ursula”. Aceasta a fost desființată în 1948. După 1990, în perioada comunistă, a funcționat aici Liceul Pedagogic, care ulterior a fost redenumit Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna”. În 2010, colegiul s-a relocat pe aleea Turnu Roșu.

Subsolul bisericii și mănăstirii Ursulinelor a fost utilizat în timpul războiului ca adăpost antiaerian și spital de război. Acest spațiu adăpostește zeci de morminte, afectate de trecerea timpului și de intervențiile umane, care conțin rămășițele pământești ale maicilor.

Descoperiri în Catacombe: O istorie neexplorată a Sibiului

În catacombe, unde au slujit călugării și unde și-au găsit sfârșitul, numele acestora rămân adesea necunoscute. Majoritatea mormintelor nu mai păstrează însemnele originale, ceea ce îngreunează identificarea lor. Un aspect remarcabil care atrage atenția vizitatorilor este starea unor monumente funerare, care sunt deschise și expuse. Sicriele distruse și osemintele scoase din sarcofage sunt mărturii ale trecerii timpului, lăsate în urma unor generații curioase sau aventuroase, care au afectat o parte din istoria necunoscută a Sibiului.