Cine este Roxana Mînzatu, candidatul României pentru postul de comisar european?

cine este roxana minzatu propunerea romaniei pentru functia de comisar european 66d6f1eeb83f8

Roxana Mînzatu, Nominalizarea României pentru Comisar European

Roxana Mînzatu, europarlamentar ales pe lista Alianței Electorale PSD-PNL în iunie 2024, a fost propusă de premierul Marcel Ciolacu pentru funcția de comisar european. Mînzatu a declarat: „De 20 de ani mă pregătesc pentru a reprezenta România la acest nivel.”

Cine Este Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu, în vârstă de 44 de ani, s-a născut pe 1 aprilie 1980. Aceasta conduce Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene, având rang de secretar de stat. Conform CV-ului său, Mînzatu a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității din București, specializându-se în Științe Politice (2002). De asemenea, deține un master în integrare europeană (2005) și a absolvit programul Public Leadership Credential la Harvard Kennedy School of Government (2022).

Mînzatu are o experiență considerabilă în gestionarea fondurilor europene, acumulată în sectoare variate, inclusiv în mediul privat, ONG-uri și funcții publice. Din 2004, a activat ca și consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, având roluri de consultant, manager de proiect și formator în diverse companii din București, Bruxelles și Brașov.

Conform CV-ului său, Roxana Mînzatu a condus Fundația Școala Română de Afaceri din Brașov și a fost implicată în pregătirea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană și națională pentru companii, administrații publice locale și organizații non-guvernamentale. De asemenea, a deținut funcții de demnitate publică, fiind consilier județean PSD în Consiliul Județean Brașov în perioada 2004-2008 și 2011-2012, iar între martie și octombrie 2009 a fost subprefect al județului Brașov.

În 2015, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Mînzatu a coordonat elaborarea și implementarea strategiei de reformă a achizițiilor publice. A fost deputat PSD de Brașov între decembrie 2016 și decembrie 2020 și a ocupat funcția de Ministru al Fondurilor Europene între 10 iunie și 4 noiembrie 2019. Recent, la alegerile din iunie 2024, Mînzatu a fost aleasă ca membră a Parlamentului European pe listele PSD.

Propunerea pentru Funcția de Comisar European

Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă din 2 septembrie că va face nominalizarea pentru viitorul comisar european, alegând-o pe Roxana Mînzatu. Ciolacu a menționat: „E un portofoliu relevant pe care îl va reprezenta România.”

În ceea ce privește discuțiile anterioare legate de propunerea Mînzatu, premierul a afirmat că au avut loc discuții instituționale și a subliniat că Mînzatu este o alegere potrivită pentru acest rol. După ce a fost propusă, Roxana Mînzatu a reiterat că se pregătește de mult timp pentru a reprezenta România la nivel european, având o experiență vastă în domeniul fondurilor europene și integrarea europeană.

Roxana Mînzatu, posibilă comisar european

Roxana Mînzatu a exprimat dorința de a se conecta cu țara sa în cadrul discuțiilor cu Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene. Mînzatu a descris întâlnirea ca fiind una cordială, menționând că von der Leyen a dorit să înțeleagă nu doar CV-ul său, ci și dinamica personalității sale și povestea din spatele carierei. În cadrul dialogului, Mînzatu a discutat despre experiența sa profesională și politică, inclusiv despre activitatea sa ca ministru al Fondurilor Europene și despre inițiativa de descentralizare a fondurilor europene lansată în 2019.

Dacă va fi numită, Roxana Mînzatu ar deveni a treia femeie care ocupă funcția de comisar european, după Corina Crețu (2014-2019) și Adina Vălean (2019-2024). Deocamdată, nu au fost anunțate detalii despre portofoliul pe care România îl va obține.

Atribuțiile comisarului european

Comisia Europeană reprezintă singura instituție a Uniunii Europene care propune acte legislative Parlamentului și Consiliului, menite să protejeze interesele cetățenilor și ale Uniunii în situații care nu pot fi gestionate eficient la nivel național. Conducerea politică a Comisiei este formată din 27 de comisari, câte unul din fiecare țară membră, și este coordonată de Președintele Comisiei. Acesta are rolul de a decide domeniile de responsabilitate pentru fiecare comisar ales.

Împărțirea portofoliilor implică negocieri între statele membre și grupurile politice din Parlamentul European. Candidatul ales pentru funcția de președinte al Comisiei selectează vicepreședinți și comisari pe baza recomandărilor primite din partea țărilor membre ale Uniunii. Nominalizarea candidatul pentru funcția de comisar european se realizează de către liderii naționali în cadrul Consiliului European, având în vedere rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.

Fiecare candidat se prezintă în fața Parlamentului European, unde își susține viziunea. Echipa de candidați nominalizați este supusă votului în Parlament, iar numirea finală a comisarilor europeni este decisă de Consiliul European, prin majoritate calificată. Mandatul actual al Comisiei se va încheia pe 31 octombrie 2024.