Parlamentul a aprobat donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

parlamentul a dat unda verde pentru donarea unui sistem de rachete patriot catre ucraina 66d749f27761d

Camera Deputaților adoptă donația unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

Camera Deputaților a aprobat marți proiectul Guvernului român care vizează donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Votul s-a încheiat cu 245 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și o abținere.

Proiectul de lege reglementează aprobarea donației pentru un sistem de rachete Patriot, conform specificațiilor convenite cu partenerii americani. Conform actului normativ, Guvernul României este împuternicit să realizeze demersurile necesare pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană la sol, în cadrul programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Aceasta include atribuirea de contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) către Guvernul Statelor Unite pentru achiziția unui sistem Patriot în configurația 3+, precum și a echipamentelor și serviciilor necesare.

Ministerul Apărării Naționale va asigura fondurile necesare pentru plata taxelor și comisioanelor legate de această reconstituire a capabilității de apărare aeriană.

Opinie contrastantă în rândul deputaților

Deputatul AUR Mircia Chelaru a caracterizat această lege ca fiind „un moment fierbinte al unei decizii politice majore”, subliniind că susține eforturile ucrainenilor în conflictul în care se află. El a menționat că este esențial ca politica militară a României să fie mai fermă și să renunțe la ceea ce a numit „obediență gratuită”. Chelaru a criticat ideea de a face o donație din partea unui stat care se confruntă cu un deficit bugetar grav, atrăgând atenția asupra dificultăților de a reconstitui capabilitățile operaționale din resurse neidentificate.

De asemenea, deputatul Anamaria Gavrilă a declarat că Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) nu avea dreptul să doneze un sistem Patriot. Ea a contestat legalitatea acestor acțiuni și a subliniat că valoarea acestui sistem trebuie evaluată în contextul riscurilor pe care România le înfruntă în apropierea conflictului din Ucraina.

Deputatul USR Nicu Fălcoi a adăugat că Guvernul a emis o ordonanță de urgență pentru donația sistemului Patriot, fără a solicita aprobarea Parlamentului. El a subliniat că acum se discută despre achiziția unui nou sistem Patriot care să înlocuiască cel donat Ucrainei. Fălcoi a subliniat importanța ajutoarelor militare oferite de țările din vecinătate pentru a menține conflictul departe de granițele României, avertizând că, dacă Ucraina ar fi învinsă, Rusia nu s-ar opri acolo.

Afirmatii despre nevoile de apărare ale României

Deputatul PSD Mihai Fifor a subliniat importanța sistemelor de apărare pentru România, menționând că, în momentul semnării documentelor de achiziție pentru sistemele Patriot în decembrie 2017, existau voci critice care contestau necesitatea acestor sisteme. Conform lui Fifor, România are nevoie urgentă de apărare, având în vedere că este membră a Alianței NATO și că are obligații și îndatoriri internaționale.

„România trebuie să demonstreze că nu susține degeaba că este principalul furnizor de securitate la Marea Neagră și în regiune. Ne alăturăm unui efort colectiv de a sprijini Ucraina,” a afirmat Fifor. El a adăugat că țara noastră dispune de sistemele necesare pentru a se apăra și că nu se află într-o situație vulnerabilă.

Fifor a accentuat că „nu facem altceva decât să ne alăturăm unui efort de a susține o țară aflată în nevoie,” reafirmând angajamentul României de a contribui la securitatea regională. Camera Deputaților este, de asemenea, for decizional în acest context.