Moartea lui Bora Djordjevic, o legendă a muzicii rock iugoslave
Bora Djordjevic, o figură emblematică a muzicii rock din Iugoslavia, a decedat la vârsta de 72 de ani, în urma unor complicații cauzate de pneumonie, într-un spital din Ljubljana, Slovenia. Anunțul a fost făcut miercuri de grupul său, Riblja Corba. “Dragi prieteni, cu mare tristețe, vă informăm că prietenul și fratele nostru, Borisav Bora Djordjevic, ne-a părăsit. Odihnește-te în pace, dragă Boki”, a comunicat grupul rock.
Impactul său asupra muzicii
Cunoscut sub numele de scenă Bora Corba, Djordjevic a fost o personalitate de referință în rândul rockerilor din Iugoslavia și a compus numeroase hituri în anii 1980. Muzica sa a depășit granițele fostei Iugoslavii, fiind apreciată și în România, unde a susținut concerte.
Un simbol al unei epoci
Riblja Corba a fost unul dintre cele mai populare grupuri rock din Iugoslavia, continuând să vândă zeci de mii de discuri chiar și după destrămarea trupei în anii 1990. Stilul provocator al membrilor, versurile cu mesaje sociale și personalitatea carismatică a lui Bora Djordjevic au contribuit semnificativ la succesul formației. În 1990, cântărețul a fost acuzat de “insultarea clasei muncitoare iugoslave” prin unele dintre piesele sale, însă urmărirea penală a fost, în cele din urmă, clasată.
Cântece care au marcat o generație
Piese precum “Lutka sa naslovne strane”, “Pogledaj dom svoj, andjele” și “Amsterdam” sunt acum considerate simboluri ale unei întregi epoci și generații. Deși au fost uneori criticate pentru latura lor sentimentală, membrii trupei au reușit să creeze unele dintre cele mai frumoase balada din regiunea balcanică. După anunțul morții lui Djordjevic, reacțiile din Serbia au fost numeroase și emoționante.
Reacții la moartea sa
<p"Un gigant ne-a părăsit”, a scris președintele sârbe Aleksandar Vucic pe Instagram. “Adio, legendă!”, a adăugat prim-ministrul sârbe Milos Vucevic pe rețeaua de socializare X.
Cariera și ultima parte a vieții
Bora Djordjevic s-a născut în Cacak, vestul Serbiei, în 1952 și și-a început cariera muzicală în 1965 ca solist în diverse trupe, inclusiv Suncokreti și Rani Mraz. Totuși, succesul său cel mai mare l-a obținut alături de Riblja Corba. După destrămarea Iugoslaviei, Djordjevic a fost marginalizat treptat pe scena rock, fiind criticat pentru pozițiile sale din ce în ce mai naționaliste.
Concertul Riblja Corba la Timișoara, dedicat Revoluției din 1989
Pe 20 decembrie, cu prilejul comemorării a 25 de ani de la Revoluția din 1989, Primăria Timișoara a organizat un eveniment muzical intitulat “Rock pentru Revoluție”. În cadrul acestui eveniment, celebra formație sârbească Riblja Corba a fost capul de afiș.
Riblja Corba, cunoscută și sub numele de “Ciorbă de pește”, a fost fondată pe 15 august 1978 la Belgrad, avându-i în componență pe Bora Đorđević (voce, chitară acustică, compozitor), Miša Aleksić (chitară bass), Miroslav “Vicko” Milatović (tobe) și Rajko Kojić (chitară). Primul lor concert a avut loc în același an, pe 8 septembrie, în Elmir, lângă Zrenjanin, unde au interpretat cover-uri după artiști precum Humble Pie, ZZ Top, Johnny Winter și Deep Purple.
În a doua parte a spectacolului, Bora Đorđević s-a alăturat colegilor săi, interpretând atât melodii originale, cât și cover-uri după Rolling Stones și Joe Cocker. Primul album al formației, “Kost u grlu”, a fost lansat pe 11 septembrie 1979, după ce a fost înregistrat în iunie în Belgrad. În această perioadă, chitaristul Momčilo Bajagić, care mai târziu avea să înființeze trupa Bajaga i Instruktori, s-a alăturat formației.
Riblja Corba a susținut numeroase concerte în România, dar un moment deosebit a avut loc la aniversarea a 25 de ani de la Revoluția română. Deși se afla internat în spital, Bora Đorđević a insistat să participe la evenimentul de la Timișoara și a solicitat externarea temporară pentru a putea cânta, promițând că se va întoarce apoi la spital.