Nicolae Ciucă Anunță Lansarea Cărții „În Slujba Țării”
Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL), a postat pe pagina sa de Facebook un videoclip de aproximativ două minute, anunțând lansarea iminentă a cărții sale, „În slujba țării”. Publicarea a avut loc pe 5 septembrie, însoțită de un moment crucial în contextul actual al carierei sale.
Controversele din Irak
În aceeași zi, Recorder a publicat o anchetă intitulată „Mitul eroului de la Nassiriya”, care aduce în discuție mărturii ale generalilor italieni implicați în operațiunile din Irak din 2004. Aceștia susțin că Nicolae Ciucă a primit ordine de la București să evite intrarea în oraș. Totodată, un fost subofițer din Armata Română a relatat că Ciucă nu a intervenit în cazul unei ambuscade în care 24 de militari români au fost prinși, din cauza lipsei aprobării din partea autorităților române.
Detalii din Misiunea Militară
Videoclipul de promovare a cărții începe cu imagini din Afganistan din 2002 și continuă cu secvențe din 2004, când Ciucă, pe atunci locotenent colonel, conducea batalionul de infanterie în Irak. În acesta, el împărtășește amintiri legate de misiunea de la Nassiriya, menționând: „A fost o ploaie de lovituri de AG-7, peste 24 de lovituri”. Ciucă a subliniat un incident specific în care una dintre lovituri a căzut la doar jumătate de metru de transportorul în care se afla.
Persoane Emblematice în Videoclip
În cadrul videoclipului, apar și figuri publice precum regizorul Sergiu Nicolaescu, care discută despre misiunile militarilor români, și fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu, care laudă reputația armatei române. Sergiu Nicolaescu a avut o carieră politică remarcabilă ca senator PSD, iar Ioan Mircea Pașcu a ocupat diverse funcții în Parlament și la nivel european.
Promoția Cărții și Investigațiile Recente
Videoclipul se încheie cu coperta cărții „În slujba țării”, care va fi disponibilă în curând pe site-ul personal al lui Nicolae Ciucă. Recent, o investigație a scos la iveală că promovarea cărții va costa 2 milioane de euro, sumă ce ar putea ajunge la 4 milioane de euro până la sfârșitul anului, prin intermediul a 762 de panouri publicitare amplasate în întreaga țară.
Ambuscada de la Nassiriya
În cadrul aceleași anchete, Roberto Nicolae Cremene, fost polițist militar în Batalionul 265, a relatat despre ambuscada din mai 2004, când 24 de soldați români au cerut ajutorul „Scorpionilor Roșii” pentru a evacua zona. Cremene afirmă că Ciucă a menționat că poate interveni, dar doar după obținerea unei aprobări din România.
Confruntările din Nassiriya: Dilemele Comandamentului Român
Un fost subofițer al Armatei Române, Cremene, a dezvăluit dificultățile întâmpinate de trupele române în timpul operațiunilor din Irak, subliniind că evacuarea nu putea avea loc fără aprobarea autorităților din România. El a menționat că distanța de la Camp Libeccio, situată în Nassiriya, până la aeroportul Tallil este de aproximativ patru kilometri, dar ajutorul nu a sosit.
Cremene, care a părăsit activitatea militară cu gradul de plutonier major și care s-a stabilit în Italia împreună cu familia sa de mai bine de 14 ani, a descris situația tensionată în care se afla contingentul român. În această perioadă, generalii italieni care au condus operațiunile din Irak au fost interogați pentru a oferi o perspectivă asupra confruntărilor cu forțele insurgente irakiene.
Operațiunile militare din aprilie 2004
Comandantul de regiment, Luigi Scollo, a povestit despre prima bătălie majoră din cadrul acestor operațiuni, desfășurată între 6 și 8 aprilie 2004, când insurgenții au ocupat trei poduri în centrul orașului Nassiriya. Generalul Scollo a menționat că unitatea sa a avut misiunea de a elibera aceste poduri de pe râul Eufrat, o operațiune extrem de riscantă care a durat 18 ore și în care au fost trase asupra lor aproximativ 400 de rachete.
“A trebuit să eliberăm cele trei poduri de pe râul Eufrat. Operațiunea a început în noaptea de 5 spre 6 aprilie și s-a încheiat în dimineața zilei de 7 aprilie. Unitatea mea a dus luptele cele mai grele”, a explicat generalul Scollo.
Restricțiile impuse de autoritățile române
De asemenea, generalul Gian Marco Chiarini, care a condus trupele italiene din Irak, a relatat că a avut o discuție cu Nicolae Ciucă, în care acesta din urmă a menționat o „restricție națională”, ceea ce l-a împiedicat să intervină în Nassiriya. Această situație subliniază complexitatea operațiunilor internaționale și limitele impuse de deciziile politice în contextul militar.