Noua ediție a Campionatului Mondial al Cluburilor FIFA va debuta în 2025
Premiera noului format al Campionatului Mondial al Cluburilor FIFA este programată pentru sfârșitul sezonului curent, având loc între 15 iunie și 13 iulie 2025. Într-o încercare de a stimula interesul pentru această competiție, care nu a reușit să atragă un număr semnificativ de spectatori, FIFA a decis să implementeze un nou format. Până acum, cele mai bune cluburi din Europa au parcurs distanțe considerabile pentru a înfrunta adversari din alte continente, care erau adesea inferiori. De altfel, ultimele 11 ediții au fost câștigate de echipe europene, cu excepția clubului brazilian Corinthians, care a întrerupt acest monopol în 2012, învingând Chelsea.
FIFA își propune acum să revitalizeze acest trofeu, extinzând turneul pentru a include șapte echipe, transformând-l într-un spectacol controversat cu 32 de cluburi participante. Această modificare ar putea influența semnificativ timpul de recuperare al jucătorilor implicați.
Noul format al competiției
Noul format va replica sistemul Campionatului Mondial al echipelor naționale, extinzând competiția la 32 de echipe. Acestea vor fi împărțite în opt grupe de câte patru, iar primele două clasate din fiecare grupă se vor califica pentru faza eliminatorie. Meciurile din această etapă se vor desfășura într-un sistem de eliminare directă, fără meci pentru locul trei, până când va fi desemnat câștigătorul final.
În ceea ce privește reprezentarea geografică, Europa va fi reprezentată de 12 cluburi, America de Sud de șase echipe, iar Asia, Africa și zona CONCACAF de câte două echipe fiecare. Oceania va avea o singură reprezentantă, la fel ca țara gazdă, Statele Unite, în cazul acestei ediții.
Participanții la Campionatul Mondial al Cluburilor din 2025
Majoritatea echipelor care vor participa la ediția din 2025 au fost deja stabilite, cu doar două locuri rămase disponibile. Selecția echipelor se bazează pe performanțele din perioada 2021-2024, iar invitații vor fi campionii continentali și cluburile de top din fiecare regiune.
Campioni continentali calificați:
- Al Ahly (EGY) – 2020/21, 2022/23 și 2023/24 Liga Campionilor CAF
- Wydad (MAR) – 2021/22 Liga Campionilor CAF
- Al Hilal (KSA) – 2021 Liga Campionilor AFC
- Urawa Red Diamonds (JPN) – 2022 Liga Campionilor AFC
- Al Ain (UAE) – 2023/24 Liga Campionilor AFC
- Chelsea (ENG) – 2020/21 Liga Campionilor UEFA
- Real Madrid (ESP) – 2021/22 și 2023/24 Liga Campionilor UEFA
- Manchester City (ENG) – 2022/23 Liga Campionilor UEFA
- Monterrey (MEX) – 2021 Cupa Campionilor CONCACAF
- Seattle Sounders (USA) – 2022 Cupa Campionilor CONCACAF
- Club Leon (MEX) – 2023 Cupa Campionilor CONCACAF
- Pachuca (MEX) – 2024 Cupa Campionilor CONCACAF
- Palmeiras (BRA) – 2021 Libertadores CONMEBOL
- Flamengo (BRA) – 2022 Libertadores CONMEBOL
- Fluminense (BRA) – 2023 Libertadores CONMEBOL
Cluburi calificate prin clasament:
- ES Tunis (TUN)
- Mamelodi Sundowns (RSA)
- Ulsan HD FC (KOR)
- Bayern Munich (GER)
- Paris Saint-Germain (FRA)
- Inter Milan (ITA)
- Porto (POR)
- Benfica (POR)
- Borussia Dortmund (GER)
- Juventus (ITA)
- Atletico Madrid (ESP)
- FC Salzburg (AUT)
- Auckland City (NZL)
- River Plate (ARG)
- Boca Juniors (ARG)
Locuri încă disponibile:
- Câștigătorii din 2024 Libertadores CONMEBOL
- O echipă din țara gazdă (SUA)
Controversele generate de noul format
Implementarea acestui nou format a stârnit controverse, în special în Europa, unde multe cluburi se confruntă cu un program deja greu de gestionat. Jucătorii de elită vor trebui să jongleze cu un sezon intern care include competiții precum campionatul și cupa națională, Liga Campionilor, dar și un turneu internațional, toate desfășurându-se în același an calendaristic.
Noul format al Campionatului Mondial al Cluburilor și impactul asupra jucătorilor
Campionatul Mondial al Cluburilor va avea loc într-un an în care nu sunt programate turnee finale europene sau mondiale în sezonul estival. Această situație va oferi, totuși, jucătorilor o ocazie rară de a beneficia de o perioadă mai lungă de odihnă, însă doar o dată la patru ani.
Acțiunea legală a Fifpro împotriva FIFA
Fifpro, organizația care reprezintă fotbaliștii profesioniști la nivel global, a inițiat o acțiune legală împotriva FIFA. Asociația Fotbaliștilor Profesioniști (PFA) s-a alăturat ulterior acestui demers, iar directorul executiv, Maheta Molango, a subliniat importanța pauzelor pentru jucători. „Toată lumea din fotbal știe că acest calendar al meciurilor este distrus până la punctul în care a devenit nefuncțional”, a declarat Molango. El a adăugat că jucătorii nu sunt ascultați și doresc acțiuni concrete în apărarea drepturilor lor legale ca angajați.
Critica adusă FIFA de către Premier League
Richard Masters, directorul executiv al Premier League, a criticat FIFA pentru lipsa consultărilor cu cluburile în legătură cu modificările implementate, menționând îngrijorările jucătorilor. „Feedback-ul pe care îl avem de la jucători este că se joacă prea mult fotbal… dacă torni mai mult lichid într-o cană care este deja plină, va curge peste”, a afirmat Masters.
Reacția FIFA la criticile primite
Președintele FIFA, Gianni Infantino, a răspuns criticilor, catalogând acțiunea legală ca fiind o „dezbatere inutilă care este cu adevărat fără sens”.
Provocările legate de contractele jucătorilor
În plus, au fost ridicate întrebări referitoare la modul în care turneul va gestiona contractele jucătorilor care expiră în timpul desfășurării Campionatului Mondial al Cluburilor. Multe dintre aceste contracte se încheie pe 30 iunie, în mijlocul turneului, ceea ce ar putea crea dificultăți pentru jucătorii care devin liberi de contract. De asemenea, se așteaptă o perturbare a pieței transferurilor, deși FIFA a clarificat că jucătorii nu vor putea reprezenta două cluburi în competiție.