Sonia Iovan, prima sportivă din România medaliată la olimpiadă și campionatul mondial la gimnastică, a decedat.

a murit sonia iovan prima medaliata olimpica si mondiala a romaniei in gimnastica 66db4cf81c25d

Decesul Soniei Iovan, prima medaliată olimpică a României în gimnastică

Sonia Iovan, prima gimnastă din România care a obținut medalii la Olimpiadă și la Campionatele Mondiale, a decedat la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care a exprimat condoleanțe în urma acestei pierderi. „Drum lin, Sonia Iovan! A murit în Franța, unde locuia de mai mulți ani. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis COSR.

Cariera sportivă a Soniei Iovan

Sonia Iovan a început să practice gimnastica artistică la Cluj, continuându-și cariera la Clubul Știința din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, obținând prima medalie olimpică pe echipe în 1956, la Melbourne, alături de colegele sale Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici.

Performanța a fost reeditată în 1960, la JO de la Roma, împreună cu Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătăsoiu. De asemenea, la JO de la Tokyo din 1964, Sonia Iovan s-a clasat pe locul 6 cu echipa și pe 14 la individual compus.

Realizările internaționale

La Campionatul Mondial din 1958, desfășurat la Moscova, a contribuit la obținerea medaliei de bronz, prima medalie mondială pe echipe pentru gimnastica românească. Sonia Iovan a participat, de asemenea, la trei ediții ale Campionatelor Europene, unde a obținut medalii importante: argint la bârnă și două bronzuri la individual compus și sărituri în 1957, la București; argint la sol și bronz la individual compus în 1959, la Cracovia; și locul 8 la individual compus în 1961, la Leipzig.

Activitatea profesională

Între 1966 și 1967, Sonia Iovan a fost antrenor federal, iar după finalizarea studiilor la Institutul de Cultură Fizică, a avansat în cariera didactică, devenind profesor universitar și șef al catedrei de educație fizică și sport la Academia de Științe Economice. În 1997, a fost invitată să colaboreze cu Institutul de Educație Fizică din Liban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *