Beneficiile sportului asupra creierului și impactul contuziilor
Sportul are un efect pozitiv asupra funcționării creierului, iar riscul ca sportivii amatori care suferă lovituri la cap în timpul jocurilor să se confrunte cu un declin cognitiv pe termen lung este semnificativ redus, conform concluziilor unui studiu recent. Totuși, cercetătorii punctează că aceste rezultate nu se aplică sportivilor profesioniști.
Studiul, cel mai extins de acest tip, a implicat 15.000 de participanți cu vârste între 50 și 90 de ani, în cadrul căruia a fost evaluat istoricul contuziilor suferite de aceștia. Rezultatele au arătat că persoanele care au practicat sporturi și au avut episoade de lovituri la cap au avut performanțe cognitive mai bune comparativ cu cei care nu au suferit contuzii.
Mai mult, cercetătorii au constatat că leziunile cerebrale cauzate de loviturile la cap au un impact mai redus atunci când acestea au avut loc în timpul practicării sporturilor. Vanessa Raymont, profesoară la Universitatea Oxford și unul dintre autorii studiului, a explicat că „acest studiu demonstrează că beneficiile pe termen lung ale practicării sportului depășesc efectele negative ale contuziilor, având implicații importante pentru deciziile politice privind sporturile de contact”.
Studiul a analizat cum reacționează persoanele care au suferit una, două, trei sau mai multe contuzii în timpul sportului, comparativ cu cele care au avut contuzii în alte circumstanțe, cum ar fi accidentele rutiere. Grupul celor care au avut contuzii în timpul sportului a obținut rezultate superioare în ceea ce privește capacitatea de memorie.
De asemenea, cercetătorii subliniază că rezultatele studiului nu se aplică sportivilor profesioniști, având în vedere că loviturile la cap în acest mediu sunt „mult mai frecvente și severe”. John Fairclough, profesor la Progressive Rugby, a comentat că, în comparație cu sportul de elită, activitățile sportive comunitare sunt mai sigure, iar riscurile de contuzii și daune pe termen lung asupra sistemului nervos sunt eclipsate de beneficiile asupra sănătății fizice, mentale și sociale.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că „există semne serioase de întrebare” în privința participării copiilor la sporturile de contact, subliniind necesitatea unor studii suplimentare pentru a determina riscurile asupra dezvoltării creierului minorilor.