Infecție cu virusul West Nile confirmată în Bihor
O femeie a fost internată la sfârșitul lunii august 2024 în secția de neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, prezentând simptome specifice meningoencefalitei, cum ar fi febră, cefalee, confuzie și dezorientare.
Virusul West Nile, transmis de țânțari, afectează adesea oamenii fără ca aceștia să realizeze că sunt infectați. În cazuri rare, infecția poate provoca boli severe care afectează creierul sau măduva spinării, iar pacienții pot experimenta convulsii sau pierderi de memorie. Riscul este mai mare la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani.
„Infecția cu virusul West Nile a fost confirmată prin identificarea anticorpilor specifici în ser și lichidul cefalorahidian, rezultatul fiind comunicat către DSP Bihor pe 5 septembrie 2024. În prezent, pacienta este internată în secția ATI a spitalului, având o stare gravă”, a declarat dr. Dorel Țîrț de la DSP Bihor.
Restricții pentru donare de sânge în Bihor
Informații despre cazurile de infectare cu virusul West Nile în Bihor au fost făcute publice pe 7 septembrie, printr-o postare a Centrului de transfuzie sanguină Oradea. În perioada 9-13 septembrie, nu vor exista restricții legate de stocurile de sânge pentru donare. Totuși, între 5 septembrie și 3 octombrie, donatorii din Șuncuiuș vor avea restricții din cauza unui caz confirmat de infecție cu virusul West Nile, în scopul protejării primitorilor de sânge.
Simptomele infectării cu virusul West Nile
Se estimează că 80% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome. Acestea pot apărea în termen de 15 zile de la mușcătura de țânțar. Simptomele ușoare includ:
- Febră
- Cefalee
- Senzație de oboseală
- Lipsa poftei de mâncare
- Dureri în tot corpul
- Erupție cutanată, de obicei pe piept
- Umflarea ganglionilor limfatici
Tratamentul afecțiunii
Din păcate, nu există un tratament specific pentru infecția cu virusul West Nile. Organismul trebuie să lupte singur împotriva infecției. În cazul unei forme ușoare a bolii, recuperarea se poate realiza acasă, asigurându-vă că beți suficiente lichide și vă odihniți corespunzător. Este important să consultați un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.
În cazurile severe, simptomele pot persista săptămâni sau luni, în special dacă infecția a afectat creierul. În aceste situații, internarea în spital devine esențială pentru a preveni complicații suplimentare, cum ar fi pneumonia, prin administrarea de perfuzii și monitorizarea atentă a stării pacientului.
Prevenirea infecției cu virusul West Nile
Pentru a reduce riscul de infectare, se recomandă:
- Utilizarea spray-urilor repelente împotriva insectelor atunci când petreceți timp în aer liber, în special la sfârșitul primăverii, vara și la începutul toamnei;
- Purtarea de haine cu mâneci lungi atunci când vă aflați în zone cunoscute pentru prezența țânțarilor;
- Evitați lăsarea recipientelor cu apă deschise;
- Dacă vă aflați într-o zonă cu țânțari activi, rămâneți în interior în zori și seara, când aceste insecte sunt mai active.