Anunț important de la FTSE Russell privind companiile românești
Pe 23 august, FTSE Russell, un furnizor global de indici, a publicat rezultatele preliminare ale revizuirii semestriale, care vor intra în vigoare pe 23 septembrie 2024. Printre companiile incluse în indicii FTSE Global All Cap se numără Transport Trade Services (TTS), listată la bursă din iulie 2021. Această companie, cu o capitalizare de 1,45 miliarde de lei și cel mai mare randament pentru investitori în cadrul BET-XT anul trecut, va beneficia de această recunoaștere internațională.
Gabriel Țecheră, Director de Corporate Governance & IR la TTS, a declarat: „Includerea acțiunilor TTS în indicii FTSE Global All Cap confirmă succesul strategiei noastre de a crește lichiditatea și de a adapta comunicarea la nevoile investitorilor. În perioada iulie 2023 – iunie 2024, tranzacțiile cu acțiuni TTS au depășit 427 milioane RON, o creștere semnificativă care a dus la promovarea în indicii MSCI Frontier și MSCI Romania. Această nouă includere în indicii FTSE Global All Cap este o confirmare a eforturilor noastre.”
România în indicii FTSE Global All Cap
România va fi reprezentată în indicii FTSE Global All Cap prin nouă companii: Banca Transilvania (TLV), Electrica (EL), Hidroelectrica (H2O), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE), Teraplast (TRP) și TTS (TTS).
Radu Hanga, Președinte al Bursei de Valori București, a subliniat importanța diversificării sectoarelor de activitate în acești indici globali: „Includerea acțiunilor TTS va îmbogăți diversitatea companiilor românești prezente în FTSE Russell pentru Piețele Emergente, sporind astfel interesul investitorilor internaționali pentru bursa locală.”
Atractivitatea pieței de capital din România
Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București, a adăugat că TTS se alătură altor companii românești reprezentative în FTSE Russell, evidențiind astfel eforturile TTS de a-și crește lichiditatea acțiunilor. „Această includere confirmă atractivitatea pieței românești pentru investitorii instituționali globali. Ne dorim ca din ce în ce mai multe companii să fie prezente în indici internaționali și suntem încrezători că proiectele pe care le derulăm vor aduce rezultatele dorite.”
Începând cu luna septembrie, România va fi, de asemenea, reprezentată în indicii FTSE Global Micro Cap prin Bursa de Valori București (BVB) și alte companii.
Excluderi și Perspective pe Piața de Capital din România
Compania Purcari Wineries (WINE) a fost inclusă în discuțiile recente privind modificările din indicii bursieri. Totodată, acțiunile Bittnet Systems (BNET) vor fi excluse din acești indici deoarece capitalizarea bursieră free float a companiei a scăzut sub pragul minim acceptat. De asemenea, acțiunile Aquila Part Prod Com (AQ), AROBS Transilvania Software (AROBS), Conpet (COTE) și Sphera Franchise Group (SFG) vor fi excluse din indicii Micro Cap, având în vedere că capitalizarea acestora a depășit pragul maxim admis de indicele FTSE Global Micro Cap, stabilit la revizuirea curentă. Această situație sugerează că există șanse ca, pe viitor, acțiunile acestor companii să fie incluse într-o categorie superioară de dimensiune.
Promovarea Statutului de Piață Emergentă
Piața de capital din România a obținut recunoaștere internațională din partea furnizorului global de indici FTSE Russell, iar din 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă. Această schimbare a deschis noi oportunități pentru piața locală de capital, extinzându-i orizonturile investiționale. Consolidarea statutului de Piață Emergentă, prin creșterea numărului de companii românești incluse în indici, reprezintă un obiectiv esențial pentru Bursa de Valori București (BVB). Aceasta va facilita atragerea de fonduri semnificative pentru companiile listate, având un impact pozitiv asupra economiei românești.
Includerea României în Indici MSCI
În plus, România va fi reprezentată în indicii furnizorului global MSCI, inclusiv MSCI Frontier IMI, MSCI Romania IMI, MSCI Frontier și MSCI Romania, începând cu data de 2 septembrie 2024. Aceasta va include 32 de companii, ceea ce reprezintă un avans semnificativ, având în vedere că numărul de companii a crescut cu 10 în ultimul an.