Planurile lui Geoană pentru numirea viitorului premier în cazul în care devine președinte. Acordul pe care l-ar semna acesta.

cum vrea geoana sa l numeasca pe viitorul premier daca ajunge presedinte contractul pe care acesta l ar semna 66e693486be4d

Mircea Geoană Detaliază Viziunea pentru Guvernare în Cazul Câștigării Alegerilor Prezidențiale

Mircea Geoană, care și-a declarat recent intenția de a candida la președinție ca independent, a discutat la Digi24 despre modul în care ar aborda formarea unui nou guvern, în cazul în care ar învinge în alegerile prezidențiale. În cadrul emisiunii „În Fața Ta”, Geoană a subliniat importanța unui contract de guvernare, nu doar cu viitorul prim-ministru, ci și cu partidele ce vor constitui coaliția guvernamentală.

„Președintele face parte din puterea executivă a statului român, iar primul ministru și guvernul au atribuții executive. Totuși, președintele este integrat în sistemul executiv. Votul românilor din alegerile parlamentare, care se desfășoară între cele două tururi de prezidențiale, va fi decisiv. Este important să vedem ce aleg oamenii, iar apoi vom discuta. Fără îndoială, nu va exista un partid care să obțină un scor dominant în Parlament, având în vedere fărâmițarea votului cunoscută de toată lumea”, a afirmat Geoană.

El a adăugat că în curând va lansa oferta sa politică, axată pe modernizarea statului, digitalizare și un nou model economic. „Nu am de gând să intru în detalii despre guvernare sau despre majorități, dar voi prezenta direcțiile mari de dezvoltare ale țării și schimbările necesare în administrație, economie și sectorul social. Aceasta va fi o discuție sinceră și transparentă cu cei care ar putea deveni prim-miniștri, cu care voi semna un contract de guvernare bazat pe angajamentele mele”, a declarat el.

Geoană a subliniat că vrea să încheie un contract de guvernare nu doar cu viitorul premier, ci și cu partidele din coaliția guvernamentală. „Un președinte are un mandat de 5 sau, eventual, 10 ani. Din acest motiv, voi discuta nu doar cu cei care vor forma prima majoritate, ci și cu alte partide de guvernare. Eu nu văd nicio problemă ca un președinte independent să colaboreze cu majoritățile, având în vedere că obligația sa este față de țară și respectarea contractului asumat, atât de mine, cât și de guvernele pe care le voi numi”, a explicat Geoană.

Când a fost întrebat dacă va discuta și cu George Simion și Diana Șoșoacă pentru semnarea acestui contract de guvernare, Geoană a declarat: „Vom discuta cu toată lumea”. El a adăugat că vocația de guvernare a diferitelor partide depinde de ele, nu de el. „Ca președinte, trebuie să rămâi deasupra acestor partide. Dacă doresc să se alinieze la un parcurs euroatlantic și transformator, sunt bineveniți. Totuși, nu toate partidele au astăzi vocația de a guverna, ci mai degrabă de a reprezenta în Parlament. Un președinte care își îndeplinește obligațiile nu are preferințe politice,” a concluzionat el.

Declarațiile lui Geoană despre PNL și viitorul politic

În cadrul unei recente intervenții, Geoană a subliniat că în ultimul deceniu, Partidul Național Liberal (PNL) a fost parte integrantă a tuturor guvernelor, subliniind astfel influența sa continuă în peisajul politic românesc. El a menționat că această realitate provoacă dificultăți pentru PNL în perspectiva alegerilor prezidențiale, având în vedere că cetățenii se așteaptă la mai mult decât o simplă diversitate de partide sau majorități.

Geoană a accentuat importanța clarificării propunerilor politice și a modului în care se va evalua performanța asumata de partide, sugerând că acestea ar trebui să ofere o viziune concretă și măsurabilă pentru viitor. Astfel, întrebarea esențială nu este doar despre identitatea partidelor, ci despre angajamentele pe care acestea le iau în fața alegătorilor.