Ciolacu declară o ajustare favorabilă a bugetului. „84% din deficit este destinat investițiilor”

ciolacu anunta rectificare bugetara pozitiva 84 din deficit merge in zona de investitii 66f176b245a30

Guvernul anunță o rectificare bugetară pozitivă

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, în ședința de luni, guvernul va aproba o rectificare bugetară pozitivă, destinată alocării de resurse suplimentare pentru marile proiecte de investiții ale statului. „Aprobăm astăzi o rectificare bugetară pozitivă, deoarece alocăm resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiții ale statului. După primele opt luni, am înregistrat un plus de venituri bugetare pe care le vom folosi pentru dezvoltarea României. 84% din deficit se direcționează către investiții. Suntem lideri europeni în ceea ce privește raportul dintre deficit și volumul de investiții. La acest nivel record de investiții, deficitul bugetar a crescut la 6,9% din Produsul Intern Brut. Totuși, este un deficit sustenabil, având în vedere că 8,5 lei din fiecare 10 cheltuiți se îndreaptă către autostrăzi, spitale, școli și rețele de gaze și apă, precum și alte obiective de interes local”, a afirmat Ciolacu la începutul ședinței de guvern.

Modelul statelor europene puternice

Prim-ministrul a subliniat că, prin această rectificare, guvernul român adoptă un model similar cu cel al statelor europene puternice, precum Germania, Italia, Franța și Spania. „Prin această rectificare, aplicăm modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franța și Spania au procedat astfel și s-au dezvoltat, devenind motoarele economice ale Europei. România a atins o maturitate politică care ne permite să ne asumăm astfel de decizii. Nu am nicio teamă în această privință, deoarece a fi sustenabil înseamnă a nu aloca banii doar pentru consum, ci a veni cu un plan solid pentru investiții”, a adăugat Ciolacu.

Impactul investițiilor asupra economiei

Prim-ministrul a menționat că investițiile se întorc în economie și se multiplică. „Pentru fiecare euro investit, se întorc la stat între 6 și 8 euro. De exemplu, ministrul Sorin Grindeanu primește fonduri și efectuează plăți către companii, care finalizează autostrăzi așteptate de români de 30 de ani. Aceste firme angajează mii de lucrători și colaborează cu sute de furnizori, generând locuri de muncă pentru zeci de mii de angajați. Astfel, în câteva luni, din taxe și impozite, acești bani se întorc cu surplus la bugetul de stat”, a explicat Ciolacu.

Nevoia de măsuri curajoase

Șeful Executivului a subliniat importanța continuării implementării măsurilor în această direcție, menționând că România nu poate pierde timp cu „filozofi” care, în calitate de premieri, au avut doar o abordare consumistă. „Trebuie să avansăm cu mult curaj. Nu avem timp de filozofi care, ca premieri, au înregistrat un deficit de 9,2%, în condițiile în care investițiile erau de doar 1,7% din PIB. Acum, marja de consum este extrem de limitată, iar menținerea acesteia este vitală”, a concluzionat Ciolacu.