Mircea Geoană afirmă că se confruntă cu o „campanie de compromitere”. Care sunt jurnaliștii pe care îi consideră responsabili de această tentativă?

mircea geoana sustine ca este tinta unei actiuni de kompromat cine sunt jurnalistii pe care ii acuza ca incearca sa il compromita 66fc297f58067

Mircea Geoană acuză o acțiune de kompromat

Mircea Geoană a declarat că o „adevărată acțiune de kompromat este în derulare”, în contextul unei investigații internaționale care a evidențiat legăturile dintre un fost șef de campanie al său și un afacerist din Federația Rusă. Geoană a afirmat că jurnaliștii implicați în această investigație, pe care îi acuză că „încearcă cu disperare” să-l compromită, fac parte dintr-o organizație globală de jurnaliști de investigație, nominalizată la premiul Nobel pentru Pace în 2023.

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă din partea unui fost înalt oficial NATO va deranja interesele Federației Ruse și ale unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate. O adevărată acțiune de kompromat este în derulare, îmi sunt imputate așa-zise asocieri cu Federația Rusă, lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus împreună cu secretarul general Alianța Nord-Atlantică”, a declarat Geoană pe o rețea socială.

Alertează asupra democrației românești

Candidatul independent a subliniat că se fac eforturi „cu disperare” pentru a-l compromite și a cerut instituțiilor statului român să „vegheze și protejeze democrația României”. El a adăugat că interferențele externe și acțiunile de compromitere a unui candidat independent și fost oficial NATO sunt inacceptabile.

„Fac încă o dată un apel către cetățenii noștri și către jurnaliști să fie capabili să facă distincția între dezinformare și informație jurnalistică”, a mai spus Geoană.

Investigația jurnaliștilor OCCRP

Declarațiile lui Geoană vin în urma unei investigații internaționale realizate de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Aceștia au descoperit că Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6, a înființat o firmă împreună cu un om de afaceri rus în perioada în care se ocupa de campania lui Mircea Geoană, pe vremea când acesta era secretar general adjunct la NATO.

OCCRP, înființată în 2006 de Drew Sullivan și jurnalistul român Paul Radu, se dedică luptei împotriva corupției și crimei organizate. Misiunea sa include demascarea economiilor subterane și a liderilor corupți, precum și combaterea dezinformării prin jurnalism de investigație.

Jurnaliștii din cadrul OCCRP au realizat numeroase investigații care au expus afacerile oligarhilor și oficialilor ruși la nivel global. Unul dintre cofondatori, Drew Sullivan, figurează pe lista „indezirabililor” din Federația Rusă. De asemenea, OCCRP a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace în 2023, recunoaștere ce reflectă impactul semnificativ al muncii lor. Rețeaua are centre membre pe tot globul, iar investigațiile sale au fost publicate în publicații de prestigiu, inclusiv The Guardian, Der Standard și The Times. În România, centrele membre ale OCCRP includ Context.ro, Rise Project și Átlátszó Erdély.