Alegerile parlamentare din 2024: Detalii despre vot și campania electorală
La alegerile parlamentare din 2024, votul în România va avea loc într-o singură zi, pe 1 decembrie, în timp ce românii din străinătate vor putea vota pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, 30 noiembrie și 1 decembrie. Anunțul a fost făcut de președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
Campania electorală va începe pe 1 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie, la ora 07:00.
Programul votului
În ziua alegerilor, votul va începe la ora 7:00 dimineața și se va încheia la ora 21:00. Totuși, în cazul în care există alegători care nu au reușit să voteze până la închiderea urnelor, președintele biroului secției de votare are autoritatea de a prelungi votul, dar nu mai târziu de ora 23:59, când sistemul se va închide.
Locația secțiilor de votare
În România, alegătorii pot vota doar la secția de votare corespunzătoare adresei lor de domiciliu sau reședință. Dacă alegătorii se află într-o altă unitate administrativ-teritorială din aceeași circumscripție electorală, au posibilitatea de a vota la orice secție din cadrul acelei circumscripții.
În străinătate, cetățenii români care își pot dovedi domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la orice secție organizată în străinătate. De asemenea, personalul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare poate vota la orice secție din străinătate. Membrii birourilor electorale și operatorii de calculator cu reședința în străinătate pot vota la secția unde își desfășoară activitatea. Candidații pot vota la orice secție din străinătate dacă sunt înregistrați în circumscripția electorală externă.
Acte de identitate necesare pentru vot
Cetățenii români cu domiciliul în România și care se află în țară în ziua votului pot vota folosind unul dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua respectivă: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar pentru elevii din școlile militare.
Cetățenii români cu domiciliul în România, dar care au reședința în străinătate, își pot exercita dreptul de vot la secțiile din străinătate, având nevoie de un act de identitate valabil, însoțit de un document oficial care să ateste reședința în străinătate.
Reguli pentru Votul în Străinătate
Conform legislației în vigoare, persoanele care doresc să voteze la secțiile de votare organizate în străinătate pot utiliza unul dintre următoarele acte de identitate, care trebuie să fie valabile în ziua votării: pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar sau pașaportul simplu electronic, toate menționând țara de domiciliu.
Campania Electorală din 2024
Campania electorală pentru alegerile din 2024 va începe pe 1 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie 2024, la ora 07:00. Fiecare competitor electoral este obligat să înregistreze un mandatar financiar coordonator la Autoritatea Electorală Permanentă, termenul limită pentru această înregistrare fiind 1 noiembrie 2024.
Reguli pentru Candidați
În cadrul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, candidații independenți nu pot colabora cu același mandatar financiar. Este important de menționat că deschiderea conturilor bancare pentru campaniile electorale se realizează exclusiv prin intermediul mandatarilor financiari coordonatori înregistrați la Autoritatea Electorală Permanentă.