Mihai Tudose și Alexandru Muraru, dispute după hotărârea CCR referitoare la Șoșoacă. „Este amnezie sau disperare?”. Motivele acuzațiilor reciproce.

mihai tudose si alexadru muraru contre dupa decizia ccr privind sosoaca e amnezie sau disperare de ce se acuza 6702c7e2bc837

Controverse între Mihai Tudose și Alexandru Muraru

Mihai Tudose a lansat critici la adresa liberalului Alexandru Muraru, ironizându-l după ce acesta a calificat eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni drept un „plan pesedist” pentru capturarea instituțiilor statului. Tudose, președintele Consiliului Național al PSD, a subliniat că Muraru pare să fi uitat declarațiile sale anterioare, când anunța demersuri pentru a scoate AUR în afara legii, demers pe care PSD l-a contestat vehement.

„Amnezia ca doctrină. Acum un an, în mai 2023, un lider PNL, Alexandru Muraru, spunea că va începe demersurile pentru scoaterea AUR în afara legii. Atunci, acest demers i se părea foarte democratic… PSD-ul, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, s-a poziționat ferm împotriva acestui derapaj. Acum, când Curtea Constituțională a luat o decizie discutată intens, aceeași «personalitate» liberală strigă că PSD ucide democrația… E amnezie sau disperare pe la PNL? Poate că se caută justificări pentru eșecuri. Măcar un pic de inteligență era necesară… Și o mai mare atenție la ceea ce ați «mâncat» în trecutul nu prea îndepărtat!”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.

Tudose a continuat să-l critice pe Muraru, amintindu-i de modul în care PNL a susținut modificări legislative pentru a facilita candidatura lui Klaus Iohannis la parlamentare. „Deci, poate își aduce aminte Muraru-PNL cum promova o lege pentru un om sau cum scotea partide în afara legii… Nu Murarule, nu PSD și Ciolacu sunt de vină pentru eșecul vostru! Voi răspundeți pentru toate greșelile din pandemie, jongleriile din energie și deficiențele din PNRR… Dar când amnezia devine doctrină…” a concluzionat Tudose.

Replica lui Alexandru Muraru

În replică, Alexandru Muraru a afirmat că Mihai Tudose dovedește o lipsă de înțelegere a legislației și principiilor democratice. El a acuzat PSD de intenția de a cenzura candidații incomozi. „Pentru lectorul universitar de la defuncta facultate de științe politice a universității «Dimitrie Cantemir»: Desființarea unui partid politic conform legii partidelor se poate realiza printr-un proces juridic complex, nu printr-o curte numită de PSD, în stilul Groza din 1945. Este un proces ce implică probe, apărare și acuzare, nu o decizie arbitrară a unei instanțe politizate”, a scris Muraru pe Facebook.

Liberalul a mai afirmat că decizia Curții Constituționale în cazul Dianei Șoșoacă reprezintă o „execuție politică”, menționând că aceasta ar deschide calea extremismului reprezentat de George Simion. „Aceasta este, de fapt, esența jocului PSD: să cenzureze candidații incomozi prin metode de tip putinist, pentru a-și consolida controlul asupra statului și a-l propulsa pe Simion în turul doi. România trebuie să rămână ferm ancorată în democrație, respectând instituțiile independente, nu capturate și utilizate de PSD în scopuri politice. Noi, liberalii, vom face tot ce ne stă în putință pentru a dejuca acest plan toxic care amenință viitorul democratic al țării”, a adăugat Muraru.

După decizia CCR în cazul Dianei Șoșoacă, Muraru a subliniat că „planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului este real”.

Controverse în jurul Curții Constituționale

Curtea Constituțională se află în centrul unor dezbateri intense, iar deciziile sale ar putea influența semnificativ viitorul politic al țării. Există îngrijorări că, prin acțiunile sale, instituția ar putea facilita ascensiunea unui candidat considerat pro-rus în finala prezidențială.

Această situație este agravată de faptul că respectivul candidat se confruntă cu două interdicții internaționale, ceea ce ridică întrebări cu privire la legitimitatea participării sale în competiția electorală. Criticii subliniază riscurile pe care le implică o astfel de candidatură, având în vedere contextul geopolitic actual.

Dezbaterile sunt așteptate să continue, pe măsură ce se apropie alegerile, iar opinia publică devine tot mai interesată de modul în care Curtea Constituțională va gestiona aceste aspecte delicate.