Analiză: Categorii de candidați la alegerile prezidențiale – Ostașul, agentul imobiliar și candidatul independent. Cum își propun aceștia să atragă atenția alegătorilor.

analiza tipuri de candidati la prezidentiale ostasul agentul imobiliar si independentul cu ce vor prezidentiabilii sa ia ochii electoratului 67036d6e6e8db

Candidaturile la Președinția României: Etichete și Mesaje

Fiecare candidat la președinția României își conturează o imagine prin care să atragă electoratul. De la „ostașul în slujba țării” la „agentul imobiliar”, „independentul” sau „premierul care a gestionat crizele țării”, toți caută formula câștigătoare pentru a ajunge la Cotroceni. Totuși, alegătorii devin din ce în ce mai critici și mai atenți la mesajele transmise, fiind mai greu de convins.

Etichetele candidaților

Nicolae Ciucă: „Ostașul din afara sferei politice”

Nicolae Ciucă se prezintă ca „ostașul în slujba țării”. În mesajele sale, candidatul PNL subliniază datoria față de semenii săi și integritatea sa, calități pe care le consideră esențiale datorită carierei sale militare. Ciucă afirmă că nu se identifică cu politica tradițională, ceea ce consideră a fi un avantaj.

„Am ales cariera militară de mic, de la 14 ani. M-am văzut întotdeauna lucrând cu oamenii și pentru oameni. Mă bucur că există percepția că sunt un om prea bun pentru mediul politic și nu vreau să mă schimb. Am auzit adesea că onestitatea nu este o calitate apreciată în politică, dar eu nu renunț la acest principiu. Consider că bunătatea este o virtute, nu un defect”, afirmă liberalul despre sine.

Marcel Ciolacu: „Premierul care a menținut stabilitatea”

Marcel Ciolacu se bazează pe funcția pe care o ocupă de mai bine de un an, evidențiind realizările mandatului său prin fiecare declarație. El pune accent pe progresele guvernului său, lăudându-se cu kilometri de autostradă construiți și investiții atrase. De asemenea, a făcut promisiuni legate de obținerea Visa Waiver și integrarea în Schengen.

„Noi am acționat ca un partid responsabil, în interesul cetățenilor: am adus mai mulți bani europeni în România, am construit autostrăzi, am îmbunătățit agricultura și am investit în economie. Cu Marcel Ciolacu președinte, românii vor putea traversa liber frontierele Schengen, evitând cozile de la vamă. România va deveni membră a OCDE, iar noi ne vom bucura de respect internațional și de o calitate mai bună a vieții”, susțin colegii săi de partid la Congresul în care Ciolacu a fost desemnat candidat la președinție.

George Simion: „Agentul imobiliar”

George Simion, candidatul AUR, promite cetățenilor apartamente la prețuri mult sub cele de pe piață. Programul său politic include 200 de promisiuni neobișnuite, încercând să atragă electoratul prin soluții inovatoare în domeniul locuințelor.

Elena Lasconi, candidatul „anti-sistem, curat ca lacrima”

Președinta USR se prezintă ca fiind o figură nouă în politică, fără legături cu grupuri de interese, având ca obiectiv „igienizarea” instituțiilor publice. «Este pentru prima dată în acești 35 de ani când cetățenii pot spune statului ce să facă. Sunt aici pentru a vă asigura că, dacă această țară va fi condusă de oameni cinstiți, se poate altfel. Este o oportunitate pentru români de a vota un om cinstit, care nu este parte dintr-un sistem corupt. Se poate fără neocomuniști, fără minciună și fără corupție», a declarat Lasconi, referindu-se la sine.

Geoană, „independentul, venit de la NATO”

Mircea Geoană își pune în valoare experiența ca fost număr 2 în cadrul NATO, subliniind că nu se identifică cu nicio culoare politică și că va „veghea asupra partidelor”, conform Constituției. «Cu experiența acumulată la vârful NATO, mă pregătesc cu ambiție și încredere pentru următorul capitol al vieții și carierei mele. Voi fi președintele oamenilor, nu al partidelor. Pentru mine nu există pesediști, liberali sau alte grupuri», a afirmat Geoană.

Marca de „independent” este considerată un avantaj, fiind adoptată și de alți candidați, precum Ana Birchall sau Cristian Diaconescu.

Care este eticheta câștigătoare

Etichetele alese de candidați sunt rezultatul unor analize realizate în focus-grupuri și testate ulterior în sondaje de opinie. Analiștii subliniază că aceștia au căutat să identifice elemente distinctive care să le atragă electoratul, mai ales în prima rundă a alegerilor. «Fiecare se adresează unui alt grup de alegători pe care încearcă să îi mobilizeze», a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.

Experții menționează că nu există etichete câștigătoare clar definite. «Cea mai vagă etichetă este cea legată de soldat, care a fost epuizată și a devenit mai puțin relevantă în campania electorală. Inovatoare este eticheta legată de locuință, care nu a fost adusă pe agenda de alții până acum», adaugă aceștia. De asemenea, eticheta referitoare la grupurile de interese reia vechile sloganuri utilizate de Băsescu, adresându-se unui tip de electorat care ar putea migra de la Băsescu la Lasconi. Mandatul de premier nu este întotdeauna un avantaj în campanie, așa cum au simțit și Năstase, și Ponta, în condițiile în care nu aveau neapărat realizări notabile care să le poată fi reproșate.

Întrebări privind viitorul președintelui României

Discuțiile despre intrarea în NATO și finalizarea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană au marcat trecutul politic al României. În contextul succeselor economice în perioada integrării europene, Victor Ponta nu a reușit să își impună viziunea. Acum, rămâne de văzut dacă Marcel Ciolacu va putea să aibă un impact mai mare decât predecesorii săi. Totuși, campania electorală adevărată nu a început încă.

Eticheta de independent și distanțarea de contracandidați

În ceea ce privește candidații independenți, această etichetă pare convenabilă, în special în primă fază, atunci când se pot evidenția față de contracandidați. Mircea Geoană, de exemplu, reușește să profite de imaginea sa de fost secretar adjunct NATO, impunând astfel o instituție de relevanță pe fundalul campaniei.

Mesajul unității între candidați

Un aspect comun al majorității candidaților pentru funcția de președinte este promisiunea de a fi „președintele tuturor românilor”. Aceștia se angajează să apere valorile tradiționale, dar și să îmbrățișeze modernitatea și progresul. Cu toate acestea, candidații par să fie evazivi în a oferi răspunsuri clare, temându-se de respingerea unei anumite categorii de alegători.

Candidații și angajamentele lor

Mircea Geoană promite: „Voi fi aici pentru fiecare dintre voi, voi fi un președinte pentru tineri și pentru pensionari, pentru românii de acasă și din diaspora. Voi fi președinte pentru toți românii, indiferent de etnie sau religie.” De asemenea, el subliniază importanța tradițiilor și credinței, dar și deschiderea către modernitate.

Elena Lasconi afirmă că „în USR este loc pentru toată lumea”, promovând un mesaj de incluziune pentru diverse grupuri sociale. Marcel Ciolacu își exprimă dorința de a fi un președinte care se preocupă de toți cetățenii, subliniind responsabilitatea sa.

Analiza mesajului electoral

Expertul Cristian Pîrvulescu analizează mesajul comun al candidaților, observând că, pe de o parte, aceștia se prezintă ca fiind „președintele tuturor românilor”, iar pe de altă parte, există un anume profil sociologic care conduce la un tip de președinte neconflictual. Într-o națiune divizată, nevoia de unificare devine o temă centrală în campania electorală, deși mesajul nu pare întotdeauna convingător.

Data alegerilor prezidențiale

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 24 noiembrie, când va avea loc primul tur, iar cel de-al doilea tur va fi pe 8 decembrie.