Cum poți opri tusea la adulți și copii. Cafeaua, utilizată ca remediu natural pentru adulți.

cum opresti tusea la adulti si copii cafeaua folosita ca tratament natural pentru adulti 67054b7b07bb4

Tusea incontrolabilă: cauze și soluții

Tusea este un mecanism natural prin care organismul curăță căile respiratorii, dar poate apărea în momente inoportune. Aceasta poate fi cauzată de diverse afecțiuni, cum ar fi răceala, rinita alergică, astmul sau COVID-19. Există, însă, metode eficiente de a controla tusea atât la adulți, cât și la copii.

Remedii pentru tuse la adulți

Pentru a ameliora tusea incontrolabilă, este recomandat să se utilizeze remedii casnice, în paralel cu tratamentele prescrise de medic, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni precum astmul sau BPOC.

Iată câteva remedii care pot ajuta:

  • Cafeaua: Cofeina acționează ca un bronhodilatator și poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii, dar este necesară mai multă cercetare pentru a stabili eficacitatea sa în tratamentul tusei.
  • Bomboane pentru tuse: Acestea sunt utile pentru tusea uscată sau cea care provoacă gâdilături în gât.
  • Hidratarea: Consumul de lichide ajută la subțierea mucusului din gât, facilitând eliminarea acestuia.
  • Medicamente: Siropurile de tuse și decongestionantele pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu nasul care curge.
  • Dușuri cu abur: Dușurile fierbinți sau inhalarea aburului dintr-un bol cu apă caldă ajută la fluidizarea mucusului.

Metode de calmare a tusei la sugari și copii mici

Este important să nu oferi bomboane pentru tuse sugariilor și copiilor mici, deoarece acestea pot reprezenta un risc de sufocare. De asemenea, se recomandă consultarea medicului înainte de a administra medicamente pentru tuse copiilor cu vârsta sub 6 ani. Mierea poate fi o alternativă eficientă la siropurile de tuse pentru copii, dar nu se va oferi celor mai mici de 1 an.

Alte metode de calmare a tusei la sugari și copii mici includ:

  • Băuturi reci, evitând sucul de portocale și băuturile carbogazoase.
  • Inhalarea aburului pentru a trata „tusea măgărească”.
  • Utilizarea unui umidificator cu abur rece în camera copilului.
  • Petrecerea de 10–15 minute în aer răcoros, asigurându-te că cel mic este îmbrăcat corespunzător.

Prevenirea crizelor de tuse

Prevenirea crizelor de tuse se poate realiza prin tratarea cauzelor de bază. De exemplu, pentru tusea cauzată de alergii, este indicat să eviți alergenii, să rămâi în interior în zilele cu polen ridicat și să te speli pe corp după ce ai fost afară. Utilizarea husei antiacarieni pentru perne și saltele, menținerea animalelor de companie în camere separate și folosirea unui purificator de aer sunt, de asemenea, măsuri utile.

Dacă suferi de reflux gastroesofagian (GERD), dormi cu capul ridicat pentru a preveni refluxul acidului din stomac. De asemenea, renunțarea la fumat, în cazul persoanelor cu BPOC, poate ajuta la reducerea simptomelor.