Șoșoacă a contestat în Parlamentul European decizia CCR, afirmând că i-a fost anulată candidatura din cauza luptei împotriva restricțiilor impuse în timpul pandemiei.

sosoaca s a plans in parlamentul european de decizia ccr mi a anulat candidatura pentru ca am luptat impotriva botnitei din pandemie 6704cc9af1ba5

Diana Şoşoacă critică decizia Curții Constituționale a României în Parlamentul European

Eurodeputata Diana Şoşoacă a adus, luni seară, în fața Parlamentului European, o plângere referitoare la respingerea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale de către Curtea Constituţională a României. Aceasta a calificat decizia drept una abuzivă și a cerut atenția eurodeputaților asupra încălcării statului de drept în România.

„Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România și, conform sondajelor reale, eram pe primul loc în cursa pentru preşedinţia României, programată pentru 24 noiembrie”, a declarat Diana Şoşoacă, adresându-se colegilor din Parlamentul European.

Şoşoacă a susținut că decizia CCR a fost motivată de acțiunile sale împotriva măsurilor restrictive impuse în timpul pandemiei. „Curtea Constituţională, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura nu pe motive de constituţionalitate, ci pentru că am contestat vaccinarea obligatorie și am fost amendată de un polițist, deși sunt în litigiu cu acesta. Declarațiile politice pe care le-am făcut în Parlament ar trebui să beneficieze de imunitate, conform articolului 72 din Constituţia României și articolelor 9 și 10 din CEDO”, a explicat eurodeputata.

Aceasta a adăugat că nu a avut parte de un proces corect, afirmând: „Nu am fost judecată, nu am fost citată, nu am avut dreptul la apărare și am fost evaluată pe baza unor articole de presă.”

Diana Şoşoacă a fost întreruptă în discursul său de preşedinţia de şedinţă pentru depăşirea timpului alocat. În aceeași zi, Curtea Constituțională a publicat hotărârea prin care a respins candidatura sa, menționând că înregistrarea acesteia contravine unor condiții de eligibilitate, legate de valorile democrației și de respectarea Constituției, corelate cu apartenența României la Uniunea Europeană și NATO.