Marcel Ciolacu declară că România va deveni membră a Schengen terestru în acest an: „Mă aflu în legătură cu cancelarul Nehammer”

marcel ciolacu anunta ca romania va adera anul acesta la schengen terestru sunt in contact cu cancelarul nehammer 67078bce3666e

România pe cale să adere la Schengen terestru în 2023

Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că România va adera în acest an la Schengen terestru. Premierul a făcut această declarație înaintea întâlnirii Consiliului JAI, care va decide dacă țara noastră îndeplinește condițiile necesare pentru aderare. Ciolacu este optimist că, până în decembrie, la următoarea sesiune a Consiliului JAI, „Austria își va revizui poziția” și a menționat că se află „în contact” cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

Întrebat despre absența subiectului aderării României la Spațiul Schengen de pe agenda Consiliului JAI, Ciolacu a răspuns că, de fapt, acesta este inclus, având în vedere recentele alegeri din Austria. Premierul a explicat că era puțin probabil ca Austria să-și schimbe poziția atât de repede după alegeri, dar a subliniat importanța discuțiilor cu cancelarul Nehammer pentru a observa ce majoritate se va forma în Austria. El a reamintit că urmează un alt Consiliu JAI între 11 și 13 decembrie și a exprimat speranța că lucrurile se vor clarifica până atunci.

Intrarea României în Schengen terestru programată pentru 2024

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a avut o serie de întâlniri la Viena, Praga și München între 2 și 5 octombrie, având ca scop promovarea aderării României la Spațiul Schengen cu frontiera terestră în 2024. Predoiu a discutat cu oficiali din mai multe țări, inclusiv cu ministrul austriac de interne și cu omologii săi din Cehia și Bavaria, subliniind realizările României în asigurarea securității frontierelor naționale și europene, precum și în combaterea migrației ilegale.

Ministrul a argumentat că decizia de admitere a României în Schengen cu frontierele terestre ar trebui luată în 2024, în condițiile în care România va continua să întărească securitatea frontierelor sale și să respecte toate procedurile Schengen. Predoiu a amintit că România a intrat deja în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime anul trecut și că Ministerul Afacerilor Interne a implementat măsuri riguroase pentru controlul la frontieră.

Sprijin din partea Ungariei pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

Premierul ungar Viktor Orban a exprimat dorința ca România și Bulgaria să devină membre complete ale Spațiului Schengen până la sfârșitul acestui an. Orban a subliniat problemele legate de sistemul de azil al Uniunii Europene, menționând că, dacă se permite intrarea unei persoane, aceasta nu mai poate fi trimisă înapoi. El a adăugat că politicile actuale ale UE în domeniul migrației au eșuat, iar consecințele sunt vizibile în mai multe state membre.

Controalele la frontiere și migrația ilegală în centrul dezbaterilor europene

În cadrul unei recente dezbateri, Viktor Orban a subliniat că migrația ilegală și temerile privind siguranța au condus la implementarea unor controale mai stricte la frontierele statelor membre. Acesta a propus instituirea unui sistem care să faciliteze întâlniri de nivel înalt între liderii țărilor Schengen, similar cu cele organizate în 2008, în timpul crizei financiare, pentru zona euro.

De asemenea, Orban a adăugat că subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi abordat în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) programată pentru joi la Bruxelles.