Declarațiile ministrului Adrian Câciu despre PNRR și plățile temporare
În cadrul unei emisiuni de la Digi24, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a discutat despre riscurile legate de o eventuală întârziere în obținerea sumei de 1,1 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Câciu a afirmat că se va efectua o plată parțială și așteaptă o comunicare oficială din partea Comisiei Europene pe această temă. De asemenea, el a exprimat optimism în privința rezolvării altor probleme în termen de șase luni.
Îndeplinirea jaloanelor pentru cererea de plată
Conform informațiilor prezentate de jurnalistul Cosmin Prelipceanu, din cele 74 de jaloane necesare pentru cererea de plată numărul trei, 68 sunt considerate îndeplinite, în timp ce șase sunt fie neîndeplinite, fie parțial îndeplinite. Cele mai mari dificultăți sunt legate de reformele din instituțiile publice și de investițiile din domeniul transporturilor. Surse guvernamentale au confirmat că România va pierde temporar suma de 1,1 miliarde de euro din cauza acestor întârzieri.
Asigurări privind fondurile europene
Ministrul Câciu a subliniat că, deși vor exista întârzieri, banii nu se vor pierde. „Nu se pierde niciun ban, doar că nu se vor plăti simultan. Vom avea o plată parțială, similar cu cererea de plată numărul doi”, a explicat el, adăugând că așteaptă detalii suplimentare în urma scrisorii oficiale de la Comisia Europeană.
Proiectele în derulare și angajamentele asumate
Despre jaloanele rămase nerezolvate, Câciu a menționat că singurul aspect pe care s-a lucrat este legat de numirea conducerii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), proces ce va fi finalizat în decembrie. El a explicat că, deși s-au reluat procedurile, acestea nu sunt încă încheiate, ceea ce face ca jalonul să fie considerat parțial îndeplinit.
Perspectivele viitoare și proiectele de infrastructură
Ministrul a adăugat că România se va înțelege cu Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar, menționând că negocierile tehnice vor începe după depunerea planului, prevăzută până pe 15 octombrie. De asemenea, Câciu a anunțat că proiectul metroului din Cluj-Napoca va fi scos din PNRR și va beneficia de finanțare din obligațiunile verzi emise de România, cu o plată parțială prevăzută în cadrul revizuirii PNRR.
Investițiile din PNRR și provocările cu care se confruntă Guvernul
Recent, ministrul Câciu a oferit detalii despre stadiul investițiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit acestuia, Comisia Europeană a semnalat anumite neconformități care afectează derularea proiectelor. Unul dintre principalele reproșuri se referă la lipsa publicării anunțului pentru lansarea licitației, conform valorii actualizate a contractului de execuție, în Jurnalul Uniunii Europene.
Ministrul a subliniat că Guvernul se angajează să rezolve toate jaloanele restante din PNRR. Multe dintre aceste probleme pot fi abordate prin decizii politice. „Avem o perioadă de șase luni în care să ne ocupăm de aceste aspecte. În ceea ce privește micro-întreprinderile, am anunțat că va fi o decizie politică importantă, care ar trebui să implice nu doar coaliția, ci toate partidele politice și mediul de afaceri, pentru a lua o decizie comună și asumată”, a declarat Câciu.
Un alt punct de discuție este plafonul pentru micro-întreprinderi, care nu a fost redus de la 500.000 euro la 88.500 euro. Aceasta este o decizie esențială care trebuie luată pentru a răspunde așteptărilor Comisiei Europene. Câciu a concluzionat că, dintr-o perspectivă unitară la nivel european, Comisia are argumente valide în această privință.
Guvernul are la dispoziție un termen de șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante și a recupera fondurile necesare pentru proiectele din PNRR.