Proiecte de excelență la Muzeul Național Brukenthal în 2024
În anul 2024, Muzeul Național Brukenthal a desfășurat o serie de proiecte internaționale și naționale remarcabile. Unul dintre cele mai importante este inițiativa Muzeului de Istorie Naturală, care face parte din acest complex muzeal, intitulat „Rechini și pisici de mare fosile din Eocenul și Oligocenul Bazinului Transilvaniei (România)”. Acest proiect continuă cercetările demarate încă din 1850 în cadrul aceluiași muzeu.
Muzeul de Istorie Naturală a reușit, cu unele întreruperi, să instituie o tradiție în România în domeniul studiului peștilor fosili, în special al rechinilor și pisicilor de mare. Această tradiție a fost începută de Johann Ludwig Neugeboren în 1850 și a fost continuată de dr. Rodica Ciobanu între 1996 și 2016, iar acum este preluată de noi cercetători.
Proiectul este finanțat de National Geographic Society și coordonat de dr. Nicolae Trif, muzeograf la Muzeul de Istorie Naturală. Echipa de cercetare este formată din specialiști de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, inclusiv de la Facultatea de Biologie și Geologie și de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, precum și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Facultatea de Geografie și Geologie. De asemenea, participă și cercetători independenți. Aceștia au realizat o campanie amplă de teren pentru a atinge obiectivele proiectului.
Expoziția vernisată oferă o parte din rezultatele cercetării, care vor fi îmbunătățite în perioada următoare prin studii de laborator. Vizitatorii pot descoperi o varietate de pești fosili din Nord-vestul Transilvaniei, precum și o gamă diversificată de nevertebrate, inclusiv scoici, melci, nautili, crabi, foraminifere, corali, arici de mare, mamifere marine și chiar piese mineralogice provenite din aceleași formațiuni geologice.
Expoziția este completată de un catalog realizat în condiții grafice deosebite, care contribuie la prezentarea detaliată a proiectului către public.