Enea Silvio Piccolomini: Viața și Contribuțiile Sale
Enea Silvio Piccolomini, cunoscut sub numele de papă Pius al II-lea, a trăit între anii 1405 și 1464 și este recunoscut în cultura română, în special pentru inițiativa sa de a conduce o cruciadă tardivă împotriva otomanilor. Pe lângă acest aspect, Piccolomini a fost un autor prolific al curentului umanist, având o vastă paletă de lucrări literare și științifice.
Lucrări Notabile
Printre cele mai importante scrieri ale sale se numără autobiografia intitulată „Commentarii rerum memorabilium”, lucrări de istorie referitoare la Germania și Boemia, precum și scrieri despre conciliul de la Basel și dieta de la Regensburg, dedicată episcopului de Oradea, Ioan Vitéz. De asemenea, Piccolomini a compus lucrări pedagogice, poezii de dragoste și religioase, precum și „Scrisorile familiare”.
Studii și Carieră
Piccolomini a studiat gramatica, dreptul civil, literatura antică și medievală la Siena, unde a devenit episcop, și dreptul canonic la Padova. A început să își construiască cariera profesională în cadrul serviciului episcopului Domenico Capranica de Fermo, cu care a călătorit la Basel pentru a participa la conciliul din 1431, marcând astfel prima sa experiență semnificativă în domeniul relațiilor internaționale, sferă în care a activat pe tot parcursul vieții sale.
Epistolae Familiares în Biblioteca Brukenthal
Samuel von Brukenthal a deținut în biblioteca sa una dintre lucrările lui Pius al II-lea, „Epistolae familiares”. Exemplarul din colecția baronului Brukenthal este o ediție Koberger a scrierilor, publicată la Nürnberg în 1481. Această ediție a fost menționată de bibliograful parizian Guillaume François de Bure, care o considera deosebit de valoroasă datorită completitudinii sale. În cadrul „Epistolae familiares”, Enea Silvio Piccolomini oferă cititorilor 433 de scrisori și ode, fiind o sursă documentară esențială pentru înțelegerea perioadei Renașterii.
Teme și Context
Scrisorile lui Piccolomini acoperă o gamă variată de subiecte, de la viața personală și cariera sa, până la politica internațională din Europa Occidentală și Sud-Est, în contextul cruciadelor târzii. Acestea oferă o imagine vie a atmosferei de la curtea imperială romano-germană, intrigilor politice, călătoriilor sale în Elveția, Germania, Anglia și Scoția, participării la nunți și concilii, achizițiilor de cărți, dar și Bula de chemare la cruciada anti-otomană din 1463.
Vă invităm să vizitați palatul din Piața Mare nr. 4 pentru a admira acest exemplar deosebit din biblioteca baronului, disponibil între 13 noiembrie și 22 decembrie a.c.