Cum se prepară cozonacul cu smântână – Rețeta unui aluat perfect
Începutul rețetei de cozonac cu smântână a început cu pregătirea ingredientelor de seară, pentru a le aduce la temperatura camerei. De dimineață, vremea ploioasă a adus o atmosferă de toamnă, dar acest lucru nu m-a descurajat. Am decis să aprind focul în soba de teracotă, lăsând lemnele să trosnească și umplând casa cu mirosul specific al Crăciunului, chiar dacă afară nu era zăpadă.
Am folosit un robot de bucătărie pentru a-mi ușura munca, cernând faina în bolul acestuia. Într-un alt recipient, am amestecat drojdia proaspătă cu o linguriță de zahăr din cantitatea totală. După ce am frecat amestecul, am adăugat un paharel de lapte și am lăsat drojdia să se hidrateze timp de aproximativ 10-15 minute. În bolul robotului, am adăugat apoi sarea, coaja de lămâie, gălbenușurile, smântâna, untul, uleiul și drojdia hidratată, la final turnând laptele cald amestecat cu zahărul. Am pornit robotul timp de aproximativ 5 minute, apoi am lăsat aluatul să crească timp de 30 de minute. După această perioadă, am mai mixat aluatul încă 5 minute, iar apoi l-am scos și l-am frământat manual timp de 5 minute. Aluatul obținut l-am așezat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit pentru aproximativ 1 oră și 30 de minute, plasând castronul deasupra sobei de teracotă pentru a accelera procesul de dospire.
După ce aluatul a crescut, l-am cântărit și l-am împărțit în două părți egale. O parte am divizat-o în două pentru a forma un cozonac mare, iar cealaltă parte am împărțit-o în 6 bucăți egale, fiecare cântărind aproximativ 170 g, pentru a crea cozonaci mici.
Umplutura
Pentru umplutură, am prăjit nucile și le-am măcinat. Am bătut cele 5 albușuri împreună cu zahărul timp de 3-4 minute, apoi am adăugat cacao, esența de rom și stafidele, am amestecând totul bine pentru a obține o compoziție omogenă.
Asamblare
Pentru cozonacul mare, am împărțit aluatul în două, întinzând fiecare parte pentru a adăuga umplutura de cacao și rahat. Am rulat fiecare bucată și apoi le-am împletit, așezând cozonacul într-o formă tapetată cu hârtie de copt. În cazul cozonacilor mici, am împărțit aluatul în 6 părți egale, le-am întins sub formă de benzi lungi, am adăugat umplutura de cacao și rahat, apoi le-am rulat și așezat în forme ceramice, tapetate cu hârtie de copt. Am repetat acest proces pentru fiecare bucată de aluat. După asamblare, am lăsat cozonacii să crească încă 30 de minute, apoi i-am uns cu ou bătut, presărând zahăr brun și semințe de mac.
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius (cuptor pe gaz) și am așezat cozonacul și cozonacii în tavă, plasând tava pe treapta a treia a cuptorului, cu un ibric cu apă dedesubt. După aproximativ 20 de minute, am acoperit cozonacii cu hârtie de copt. Nu am cronometrat timpul de coacere, ci am verificat din când în când starea acestora.
Cernerea cuptorului și răcirea cozonacilor
Fiecare gospodină își cunoaște cuptorul și știe exact cât timp trebuie să lase cozonacii pentru a se coace perfect, evitând în același timp arderea acestora. După ce i-am scos din cuptor, i-am lăsat să se răcească în formele lor. De data aceasta, nu am rupt niciunul în timp ce era cald, deși așa îmi place să îi savurez. Am primit de la vecină o jumătate de cozonac aburind, astfel că ai mei au rămas întregi, mai ales că intenționam să îi împachetez frumos și să îi ofer vecinei, pentru a-i distribui în biserică în ziua de Crăciun.
Urări de Crăciun
Crăciun Fericit, plin de sănătate și bucurii!
Rețete de cozonaci
Te invit să încerci rețeta de Cozonac Leopard, care este foarte aspectuoasă și delicioasă, sau varianta de Cozonac moldovenesc, recunoscut pentru pufosenia sa. De asemenea, îți recomand rețeta de Cozonac cu smântână și nucă, care are un aluat minunat.