Zilele acestea se fac două luni de când administrația de tristă amintire Scripcaru ( PNL ) a fost schimbată în administrația de multă ,, speranță” Coliban ( USR ). În timpul scurt de numai două luni, o lună a fost ocupată și cu campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Să începem cu cele rele, neîmplinirile celor două luni de mandat. Și să le luăm în ordine cronologică.
Prima sursă de nemulțumire și totodată primul semn de întrebare a izvorât direct din CV-ul ,,coafat” al lui Allen Coliban, care în primă instanță a scris că este absolvent de Politehnică, el faptic fiind exmatriculat. E adevărat, a parcurs peste 90% din cursurile și examenele facultății, dar din păcate pentru el, din pricina unor probleme personale, nu a absolvit. Iară exmatricularea a intervenit nu pentru că ar fi făcut ceva, ci pentru că nu a făcut. Adică nu s-a prezentat la niște laboratoare. Că a înțeles să-și ,,coafeze” CV-ul, da, e într-adevăr o pată neagră pe obrazul lui. Și pentru asta și-a cerut scuze. Aparatul de PR a sărit imediat după scuzele cerute, zicând că avem în față un mare om, mare politician, cine și-a mai cerut scuze dintre politicienii prinși cu mâța-n sac? Un fâs într-un pahar cu apă plată, având în vedere atât studiile predecesorului său, cât și tonele de diplome ale multor politicieni din România, cu titluri de doctorat care au o problemă reală cu limba română.
A doua sursă de nemulțumire a fost păstrarea aproape intactă a aparatului administrativ. În momentul în care Allen Coliban a preluat mandatul avea de ales între trei strategii de lucru. Prima strategie ar fi însemnat să ,,decapiteze” rapid șefii de servicii și directorimea din primărie, plus conducerea regiilor ce țin de administrația publică a municipiului. A doua strategie ce putea fi aplicată era aceea de a prelua conducerea rețelei de interese din jurul banului public construită timp de 16 ani de fostul edil. A treia strategie, care a fost și aplicată, e aceea de a prelua mandatul și de a face o evaluare a personalului angajat, urmând fie ca o parte din aceștia să fie înlocuiți, fie ,,reciclați”, timp în care s-ar derula o operațiune de audit. Dacă prima strategie ar fi dat sincope mari pe termen scurt, dar ar fi avut rezultate foarte bune pe termen mediu și lung, iar a doua strategie n-ar fi schimbat nimic, iată, a treia strategie, care este și aplicată aduce mai mult a luptă surdă de care pe care, unde mai apare câte un contract discutabil, câte o obligație neonorată. Aș compara strategiile cu zugrăvirea unei camere. Prima strategie ar presupune să strângi mobilierul în mijlocul camerei, după care să repari și zugrăvești pereții, apoi să fac curat și să pui mobila la loc, o operațiune de scurtă durată. A doua n-ar presupune nimic. Așa am găsit, așa las. A treia strategie presupune mai mult să zugrăvești perete cu perete, mutând mobila doar de pe peretele zugrăvit.
Astfel, la acest capitol, ne-am trezit cu mutarea fostului viceprimar Laszlo Barabas pe post de consilier personal al primarului, cu păstrarea consilierului Bogdan Micu ( cel implicat în mai multe afaceri de import de aparatură medicală cu Guvernul României ), și păstrarea purtătorului de cuvânt Sorin Toarcea. Sau alegerea consilierului local George Scripcaru ca președinte la comisia de Urbanism. Plus mulți alții.
A treia sursă de nemulțumire este contractul pentru concesionarea parcărilor, cartof fierbinte lăsat moștenire de către George Scripcaru. Deși contractul este în vigoare, el încă se mai negociază și discută, între reprezentanții concesionarului P&P și Primăria Brașov. .
A patra sursă de nemulțumire a fost prestația consilierei Nico C. Cârjan, consilieră de imagine, care a înțeles să demisioneze ( sau nu ) când a realizat faptul că una este PR-ul unui festival de muzică, și alta este comunicarea politică. Deși ambele se ocupă cu ,,comunicarea”! Comentariile acide ale acesteia la diferite postări, cu gust de varză murată, după care ștergerea lor, plus tentativă de ,,foileton” cu titlul ,, Ce greu e la primărie și cum se spetește Allen 14 ore pe zi printre zdrențele de pui din salată și maldăre de dosare”, la care adăugăm și campania ,, poze pe Insta din Primăria Brașov” i-au grăbit sfârșitul în cariera de PR-ist într-o instituție publică.
Realizări? Având în vedere că au trecut doar două luni de mandat, totuși a reușit să anuleze construcția ,,Drumului Gorița” și să treacă în regim de pădure-parc o arie mare de pădure ce începuse a fi exploatată. La care aș adăuga publicarea tuturor contractelor încheiate de Primăria Brașov în 2020, discuțiile cu Fin – Eco, ajutorul acordat sectorului HORECA, depolitizarea unei comisii conform unei legi în vigoare din 2001 dar neaplicate și începerea auditului.
Marele noroc al lui Allen Coliban este acela că a venit Crăciunul și implicit vacanța de sărbători, deoarece am intuit că era cam în corzi, chiar avea nevoie de un moment de respiro.
Sunt curios ce ne va aduce 2021 în administrația locală.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro
( Articol publicat pe Argumentul. ro )