Am urmărit un video pe Youtube. Un podcast. Un pic cam lung dar merită. ( link – ).
Cunoscutul om de radio și TV, Marius Vintilă, brașovean get-beget, îi citește lui Allen Coliban o scrisoare „ de amor” politic și administrativ, ce are legătură cu „impotența” și incompetența actualei administrații.
Senzația mea, după ce am urmărit podcast-ul respectiv, este că Marius Vintilă avea o serie de informații din interiorul USR. Pe care omul le trata ca orice om sănătos la cap și conștient de situația socială actuală. Adică le taxa cu voce tare, articulat. Și cei din interiorul USR i-au făcut o vreme cu ochiul, și mai apoi semne „ cu piciorul pe sub masă”, când acesta taxa derapajele destul de dese ale lui Allen Coliban. Până într-un punct când l-au scos de la suflet și l-au părăsit, considerat fiind „ indezirabil”. La fel cu majoritatea jurnaliștilor din Brașov, sau a oamenilor care cât de cât au ceva de spus public, sesizează direcția aiuristică a actualei administrații.
Unele dintre derapaje au fost taxate de către presa brașoveană. Unele, nu. Acum depinde și de fiecare contestator al măsurilor ( mai degrabă a „nemăsurilor” – dacă ar fi să folosesc o licență ). Că administrația Coliban e o administrație de te dor ochii și mintea în cap o recunosc pe la colțuri chiar și membrii de partid. Din USR. Nemaivorbind de cei care urmăresc constant și cu interes fenomenul politic.
Sunt de acord cu multe idei dintre cele emise de către Marius Vintilă. Plecând de la ambuteiajele fără soluție din „Brașov – oraș de poveste” și terminând cu poluarea zilnică. Nu sunt de acord cu ideea că mediul de afaceri îl controlează pe Coliban, și-l țin la mantinelă, deși sunt semnale pe canale nepublice, „ pe surse”, că Allen cam execută niște ordine. Și că tocmai asta i-ar limita serios spațiul de manevră. Și că nu face cam ce vrea el. Bine, acum nu încerc să-i găsesc scuze, pentru că omul dovedește zilnic că nefiind pe treaba lui, afectează serios treburile noastre, ale cetățenilor obișnuiți. Și că ideile lui, și ale partidului pe plan local, nu prea au legătură cu realitatea, sunt mai degrabă niște elucubrații. Dar acestea, adunate, ne dau rezultatele pe care le vedem zilnic. Administrație deficitară.
În schimb ceva mi-a atras atenția în mod deosebit față de restul ideilor tratate cu mult calm și tact de către Marius Vintilă. Problema parcărilor publice. Acesta a spus în podcast faptul că n-a mai plătit parcarea, când parchează pe locurile administrate de către P&P, de vreun an. Pentru că, explică el logic, o companie nu te poate amenda. Nu are cum, din punct de vedere legal. Doar îți lasă o poză la ștergătorul de parbriz. Și el al fi colectat într-un an în jur de opt poze de genul ăsta, fără să pățească nimic. Ăsta e un soi de nesupunere civică. Interesant e faptul că această nesupunere civică nu este în contra unei entități emanate de către stat, ci împotriva unui operator economic. Foarte interesant!
Nu încurajez neplata parcării !!! Departe de mine acest lucru. În schimb încerc să fac niște calcule, și-mi dau seama că ce nu reușește Coliban cu casa de avocatură plătită regește, adică să rezilieze contractul cu P&P, pot reuși brașovenii. Explicat simplu, sună cam așa. Operatorul economic e obligat prin contract, că fie încasează, fie nu încasează, să verse lunar o sumă de bani minimă la Primăria Brașov. Sumă de bani pe care acesta se presupune că o încasează de la clienții care parchează pe locurile administrate. Până aici, bine, dar dacă, să presupunem că de astăzi, nu mai introduce nimeni nici un bănuț în parcometre. Dacă ar fi așa, cam în cât timp își declară falimentul P&P-ul? Și contractul să se rezilieze de la sine? Pentru că totuși, agentul economic s-a obligat contractual să plătească anumite sume de bani minime către primărie, mai are și costuri operaționale, costuri cu taxele și impozitele, cheltuieli cu resursa umană. Cam cât poate supraviețui compania în condițiile date?
Repet, nu încurajez astfel de practici de sabotare a unui agent economic. Dar ce ar fi dacă?
Cât despre Marius Vintilă, ca încheiere, acesta a spus că va părăsi orașul natal, Brașovul. Și a înșirat o serie de motive pertinente. Le găsiți în video.
Este trist ce se întâmplă când orașul nu mai e al locuitorilor.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro
Foto – Facebook