A ieșit Coliban live pe Facebook. Din nou. Remarc că-i place să vorbească singur ca televizorul – „ Share screen – PAM PAM ”.
Oricum el încerca să ne povestească cum stă treaba cu CET-ul. Cu platforma buclucașă. Povești cu țepari și mafioți. Sau cum se bate el, Coliban, eroul de la primărie, cu oamenii și companiile rele, mai ales cele conduse de directori cu vârsta de 19 ani, și cu alți băieți deștepți „ domni de afaceri”, firme paravan cu sediul la Londra.
Coliban se plânge că o firmă fantomă „ vine să bage bețe în roate Primăriei Brașov cu o ofertă cusută cu ață albă”. Și se mai plânge că a mai apărut o companie, care a formulat o contestație cu scopul de suspendare a licitației.
Coliban supralicitează și ne spune că nu există motive pentru suspendarea licitației, și conform propriei dinamici intelectuale, impune ideea că celelalte companii nu sunt bune, nu respectă procedurile, legile, prevederile caietului de sarcini. De parcă ar fi instanță de judecată, legiuitor și altele.
Acum, eu îmi amintesc că Coliban presta în trecutul lui niște consultanță pe fonduri europene. Asta înseamnă că știe, sau cel puțin înțelege cum stau treburile în afaceri. Partea proastă e că știu și eu cum stau treburile în afaceri. Și în speța în cauză chiar pot să-mi dau cu presupusul doar urmărind reacțiile lui.
Un investitor este cu siguranță atras să facă o investiție în Brașov sau împrejurimi. Gândul mă duce la o investiție într-o afacere ce presupune industrie grea. De ce spun asta? Pentru că Coliban e „ fiert” să cumpere în numele brașovenilor o platformă industrială care să aibă următoarele caracteristici. Utilitățile trase aproape. Adică instalații de gaz, curent electric și apă, toate industriale. Adică „ de forță”. Acces feroviar și auto de mare tonaj. Pentru transport. Platforme betonate. Accesul forței de muncă facil. Eventual și niște clădiri pentru a fi utilizate ca hale industriale și depozite. Ceea ce mă duce cu gândul că are un investitor dispus să investească dacă îi sunt puse la dispoziție toate acestea.
Acum, mai fac următorul calcul. Toate cele descrise mai sus dacă ne apucăm să le facem astăzi, probabil ar costa dublu decât ceea ce găsim pe platforma CET. Poate chiar triplu. Ceea ce ar face investiția neviabilă.
Din punctul acesta de vedere, înțeleg de ce este primarul „ fiert”. Pentru că investitorul ar veni acolo unde masa este gata pusă, în loc să mai scoată câteva zeci de milioane de euro bune din buzunar.
În altă ordine de idei, așa se întâmplă în piața financiară. Te mai trezești cu firme „ paravan”, cu firme „ fantomă”, conduse de un candidat „ manciurian” de 19 ani pe post de director, care se înființează la masa bogaților cu o scrisoare de garanție emisă de o bancă, venit să facă business. Când ți-e lumea mai dragă. Chiar dacă compania e înființată anul trecut, n-are cifră de afaceri, angajați, clienți…nimic. Dar cineva pe lumea asta garantează pentru ea. Ar fi interesant dacă scrisoarea de garanție este adevărată sau falsă. Coliban mizează pe faptul că e falsă. Eu zic ca până la proba contrarie să o luăm de bună. Asta în virtutea principiului care postulează faptul că fiecare are dreptul să-și câștige pâinea, dacă se poate cât mai legal. Nu poți condamna pe cineva că vrea să facă business. Legal! Sau că îi e foame. Foamea e foame! Ah, da, că o îmbracă Coliban într-o poveste cu țepari și mafioți, el fiind un fel de Făt – Frumos, asta frizează demagogia și gargara. Și Coliban ar trebui să știe foarte bine dacă s-a ocupat de fonduri europene cum apar companii anonime cu sedii în paradisuri fiscale, administrate de alte companii din alte paradisuri fiscale, care se asociază cu SC „ Nimeni” SRL din România, și banii încep să vină și să plece de se uită instituțiile statului ca la desene animate, și la final, când nu mai e nici un ban prin țară, să apară un „ Acarul Păun”, de preferință cineva care n-are absolut nimic pe nume, și să răspundă civil și uneori penal pentru diferitele nereguli, datorii la stat, țepe la furnizori. Funcționează peste tot schema asta.
În ceea ce privește instituțiile de stat, aici îi înțeleg frustrarea lui Allen Coliban. În România, din cauza birocrației, lucrurile în ceea ce privește instituțiile, se mișcă extrem de greu. Incomparabil mai greu decât în mediul privat. Și mai ales dacă nu cunoști bine „ Codul Administrativ”.
În schimb mi-a plăcut cravat lui Coliban. Chiar faină! M-a distras când vorbea de implicarea statului francez, mai ales că acum vin fondurile prin intermediul PNNR, plouă cu bani de la UE, ce să faci.
Îmi place și cum a mai dat indicații și jurnaliștilor, în ceea ce privește investigarea unor „ mecanisme ilicite” de căștig a unor sume de bani prin intermediul unor găști și gășcuțe care au oameni în structurile administrative. Mafioțeală peste mafioțeală. Numai mafioțeală vede Coliban.
Tot e bine că „ avem doi iepuri prinși cu mâța în sac”.
LOL
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro
One thought on “Coliban – „ Avem doi iepuri prinși cu mâța-n sac””