Se vorbește din nou despre Hidro-Sal Com, un CMID ( Centru de management Integrat al Deșeurilor ) aparținând primei serii de CMID-uri din județul nostru.
De fiecare dată când revine în discuție acest subiect îmi aduc aminte de faptul că durează de aproape 10 luni. 10 luni în care am trecut prin calomniile și bătaia de joc a USR Brașov, 10 luni în care am văzut cum se forțează legea de către mafia locală infiltrată politic.
Da, am fost implicată direct în aceste 10 luni, luni care m-au transformat și continuă să mă transforme. Dar prin prisma celor trăite, a conștiinței și caracterului meu, am decis ca nu vreau să fiu un răzbunător politic. Sunt un cetățean român care vrea ca țara asta sa funcționeze și a descoperit că unele voci ajunse în politică nu permit comunității locale să se dezvolte natural și să-și urmeze cursul dat de tradiție. Nu urmăresc răzbunarea ci înlăturarea acelor aspecte ale politicii care nu îi mai reprezintă pe cei care le-au ales, acordându-le încrederea deplină. Și acum revin la Hidro-Sal Com, așa cum l-am perceput eu. Hidro-Sal Com este rezultatul cooperării primăriilor a mai multor localități, scopul fiind gestionarea deșeurilor. Cum însă practica și teoria par să nu se întâlnească în acest caz, Hidro-Sal Com a fost constant în atenția ASUM și al Gărzii de Mediu din cauza poluării. Intrată în USR, îl abordasem pe actualul primar USR al Brașovului, Allen Coliban, senator preocupat de mediu la acea vreme, întrebându-l ce se poate face cu gunoaiele aflate sub cerul liber pe care vântul le împrăștia pe terenurile agricole din vecinătate. Pentru că da, la Prejmer, gunoiul era depozitat sub cerul liber, și da, vântul ducea gunoiul astfel „ depozitat” pe terenurile învecinate.
Când am aflat că soluția lui era sa ii amendăm pe proprietarii terenurilor învecinate, m-am enervat instantaneu…. Adică groapa de gunoi e extra plină, vântul împrăștie gunoiul pe terenurile cultivate, și eu primărie, ar trebui amendez proprietarul vecin nevinovat, de bună credință sub pretext că nu adună gunoiul….. Ca să îl ducă UNDE??
La groapa de gunoi de unde tocmai a fost împrăștiat de vânt??! Cred că ăsta a fost momentul în care am început să mă gândesc serios la răul pe care-l face decizia sau indecizia politică. Mai mult decât gunoiul în sine. În momentul în care același USR a revenit cu ideea unei noi gropi de gunoi la Prejmer, de data asta, de 10 ori mai mare, am fost pe baricade. Povestea Hidro-Sal Com e lungă dar sintetizand, fostul primar din Prejmer, actual vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov și secretar PNL, Șerban Todorică, a făcut totul ca președintele ISOMEDIU de atunci să fie înlocuit iar vechea locație CMID să fie abandonată în favoarea Prejmerului. Noua locație a fost anunțată cu aroganță de către vicepreşedintele USR al Consiliului Județean, Szenner Zoltan, care a calomniat continuu localnicii în mass media . El a încercat să câștige atât notorietate cât să se facă și plăcut în relațiile în PNL. Pentru rezistența făcută de mine, am fost dată afară din USR pentru că am fost de partea comunității. În paralel cu războiul localnicilor împotriva CMID, la Hidro-Sal Com au fost 2 descinderi ale Gărzii de Mediu. Director de atunci era ginerele vicepreședintelui PNL din Consiliul Județean, Șerban Tudorică. Ca să nu suporte amenzile date de Garda de Mediu, el și-a dat demisia și în locul lui a venit dl. Șoneriu, format în companiile de la București ale lui Silviu Prigoană. Odată demis ginerele, a fost instalată fiica aceluiași vicepreședinte PNL, Ana – Maria Faur în structura INTERSAL, esența viitorului CMID.
Aceste lucruri se desfășurau tacit în timp ce, localnicii, în mod deschis, au reușit să pună presiune publică și au obținut o Hotărâre de Consiliul Local prin care se spunea clar că nu se vrea groapă de gunoi la Prejmer. Asta a încurcat ițele. Următoarea mișcare a aparținut vicepreședintelui PNL de la Consiliul Județean care a ieșit public amenințând consilierii locali prejmereni că nu vor mai avea șanse la un alt mandat. Ca urmare, acești consilieri PNL reneagă acum HCL prin care se respectă voința comunității de a nu avea ALT CMID pe teritoriul comunei. În prezent, chiar prefectul județului Brașov a atacat în instanță acest HCL deși Consiliul Județean Brașov a anunțat public că renunță la locația Prejmer pentru CMID. Care sunt jocurile de culise, noi localnicii nu le cunoaștem. Dar în mod sigur, ceea ce vedem pare a fi un film cu gangsteri, hotărâți să elimine populația care i-a votat. Personal am făcut multe postări, în decembrie 2021, făcând apel la Realitatea TV. Ieri seară am aflat la emisiunea „ Culisele statului paralel” că vor să prezinte pe durata mai multor emisiuni ceea ce pare a fi o mafie locală pe baza materialelor trimise de telespectatori.
La Brașov, Hidro-Sal Com pare a fi în miezul unui joc complicat în care actorii sunt schimbați constant.
Să ne înțelegem, eu sunt pentru gestionarea deșeurilor. Dar nu cred că soluția vine distrugând zeci de hectare de teren fertil în condițiile în care o posibilă criză alimentară bate la ușă. Noi ne distrugem terenurile agricole ca să importăm marfă scumpă, ambalată în plastic și carton care devine gunoi amestecat cu resturi. Trebuie să producem noi, să ne încurajăm agricultorii, țăranii! Asta înseamnă ZERO AMBALAJE! Asta înseamnă LOCURI DE MUNCA! Înseamnă să micșorăm prețurile care nu includ cheltuieli de transport. Înseamnă că NU POLUAM! Înseamnă SĂNĂTATE și FAMILII UNITE! De asta penalizez unele partide politice și unele direcții. Pentru că nu sunt mânată de răzbunare! Sunt un cetățean român care vrea să facă ceva bun pentru comunitate.
Monica BODNAR
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro