Extrem de simplu. Suma cerută de proprietari este de 584.120 de euro. Municipalitatea este în stare să plătească 564.000 de euro. Sumele nu conțin și TVA.
Diferența este de 20.120 de euro. La următoarea ședință de Consiliul Local, executivul va solicita acordul pentru achiziția clădirii și terenului, în limitele maxime stabilite de evaluator. Adică 564.000 de euro. Plus TVA.
Contractul de vânzare-cumpărare se va încheia după ce proprietarul clădirii va finaliza procedurile de intabulare, având în vedere faptul că, la acest moment, construcția nu este intabulată.
Și acum să vezi distracția draq. Că până va fi imobilul intabulat, prețul mai poate crește. Și oricum municipalitatea nu poate plăti mai mult decât stabilește evaluatorul.
Dilemă mare.
Bani ar fi. Că există excedent bugetar. Există și voință politică. Numai că nu reală. Voință politică pe bază de scandal și împins de la spate. Cu toate datele făcute publice.
Și stăm și ne crucim cum pentru fiecare fir de praf discutăm, negociem și scriem, pomenim sfinți, morți și alte lucruri care patinează într-o realitate lovită de o psihoză perpetuă. Realitatea brașoveanului.
Realitate care ne indică faptul că suntem deficitari la capitolele grădinițe și creșe. Și multe altele pe lângă ele. Și nu simt că municipalitatea, autoritățile vor să rezolve cu inima împăcată situația. Câteva grădinițe și creșe sunt în stadiul de construcție în Tractorul dar o creșă care e gata de vreo doi ani în cartierul Astra dar nu e branșată la utilități. Construim dar nu finalizăm. Parcă nimeni nu vrea să rezolve problema asta care pentru brașoveni este una profundă.
Și noi visăm spitale regionale dar nu suntem în stare să branșăm la utilități o creșă. Deși avem bani disponibili să facem asta. Cam acesta e nivelul. Nivel de incompetență patologică.
Și visăm biciclete, trotinete, FOV-uri și altele.
Va fi bine și frumos la vară.
Mai jos aveți comunicatul de presă al prmăriei Brașov în legătură cu Grădinița 13.
– La următoarea ședință a Consiliului Local, executivul va solicita aprobarea pentru cumpărarea celor două imobile, clădire și teren. Până atunci va încerca să negocieze prețul, în limita prețului stabilit de un evaluator independent –
„ Pentru ca preșcolarii de la Grădinița nr. 13, de pe strada Agrișelor nr. 10, să își poată desfășura activitatea în condiții optime, municipalitatea intenționează să achiziționeze clădirea în care funcționează grădinița și terenul aferent acestei clădiri, în suprafață de 659 m.p.. Propunerea va fi înaintată de executiv Consiliului Local la prima ședință din această lună.
În paralel, primăria încearcă să stabilească cu reprezentantul celor doi proprietari prețul acestei achiziții, având în vedere că există două evaluări independente, comandate de primărie și de proprietari, iar prețul solicitat de proprietari este mult mai mare decât cel din evaluări.
Deși persoana care îi reprezintă pe cei doi proprietari a fost invitată astăzi la primărie pentru a discuta asupra prețului, aceasta a refuzat să dea curs invitației, în condițiile în care municipalitatea este pregătită să accepte prețul rezultat din cele două evaluări și are fondurile necesare prevăzute în buget.
Conform evaluării realizate de proprietari, valoarea totală a imobilului (valoarea de piață recomandată) este de 564.000 de euro, fără TVA, din care valoarea construcției este de 402.545 de euro, iar valoarea terenului este de 161.455 euro. Totodată, reprezentantul proprietarilor a comunicat primăriei că de la momentul la care a transmis prima ofertă de vânzare valoarea proprietăților similare a crescut cu 3,7%, ceea ce înseamnă că valoarea întregii proprietăți, construcție și teren, actualizată, este de 584.120 de euro, la care se adaugă TVA.
Valoarea rezultată în urma expertizei realizate la comanda primăriei este de 554.000 de euro, fără TVA, pentru ambele imobile, cu precizarea că evaluatorul independent a stabilit și un preț maxim la care pot fi achiziționate clădirea și terenul.
La următoarea ședință de Consiliul Local, executivul va solicita acordul pentru achiziția clădirii și terenului, în limitele maxime stabilite de evaluator.
Contractul de vânzare-cumpărare se va încheia după ce proprietarul clădirii va finaliza procedurile de intabulare, având în vedere faptul că, la acest moment, construcția nu este intabulată.
Vă reamintim că Grădinița nr. 13 funcționează într-un clădire proprietate privată, pe care municipalitatea a închiriat-o, în anul 2021, pentru o perioadă de 10 ani, după ce în anul 2020 instanța de judecată a obligat administrația publică locală să restituie în natură acest imobil.
În ceea ce privește terenul, acesta este tot proprietate privată, titular fiind o altă persoană decât cea care deține clădirea. Deoarece proprietarul terenului a încercat să îngrădească accesul copiilor spre grădiniță, primăria a obținut, în instanță, o hotărâre executorie prin care îl obligă pe proprietar să permită accesul, până la soluționarea litigiului care are ca obiect constituirea dreptului de servitute de trecere.”
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro